AcasăNewsMApN: Achizitia sistemului HIMARS, in procedura de aprobare de catre Congresul SUA

MApN: Achizitia sistemului HIMARS, in procedura de aprobare de catre Congresul SUA

Reprezentantii Ministerului Apararii au transmis, sambata, faptul ca au aflat de la oficialii americani care este stadiul cererii formulate de partea romana privind disponibilitatea achizitionarii de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare (High Mobility Artillery Rocket Systems – HIMARS).

Iata ce s-a anuntat din directia MApN, printr-un comunicat:

„Ministerul Apararii Nationale a fost instiintat vineri, 18 august, de catre Agentia de Cooperare pentru Aparare si Securitate (Defense Security Cooperation Agency) cu privire la faptul ca Departamentul de Stat al SUA a finalizat procesul de evaluare a cererii Romaniei privind disponibilitatea achizitionarii de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare (High Mobility Artillery Rocket Systems – HIMARS) si a notificat in acest sens Congresul SUA, conform procedurilor standard americane.

Optiunea pentru inzestrarea Armatei Romaniei cu sistemul HIMARS deriva din necesitatea asigurarii unor echipamente de artilerie moderne care sa contribuie la intarirea capacitatii de aparare a teritoriului national si la cresterea gradului de interoperabilitate cu armatele aliate, prin furnizarea unei capabilitati de descurajare credibile.

Achizitia sistemului HIMARS face parte din cele opt programe esentiale de inzestrare prevazute in Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026, pentru care Parlamentul Romaniei a transmis, in luna mai 2017, aprobarea prealabila de initiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.

In cadrul programului de inzestrare cu sistemul HIMARS, Romania a solicitat SUA achizitia a 54 de instalatii de lansare si elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptatoare. Programul se afla intr-o etapa intermediara, dupa aprobarea Congresului SUA urmand a fi desfasurate discutii si negocieri de natura tehnica, pentru stabilirea configuratiei finale a achizitiei, dar si optiunile de transfer tehnologic si implicarea industriei nationale de aparare in furnizarea de echipamente necesare productiei si mentenantei.

Ministrul Adrian Tutuianu subliniaza determinarea Ministerului Apararii Nationale de a implica activ industria nationala de aparare in procesul de inzestrare al Armatei Romaniei, evidentiind ca „dezvoltarea industriei nationale de aparare atrage, dupa sine, si crearea de noi locuri de munca, contribuind in mod direct la dezvoltarea economica a tarii si, implicit, la atingerea obiectivelor strategice de securitate”.”

foto: MApN/Facebook

author avatar
Andrei Coman
117 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger