AcasăNewsMapamondul, intre stupefactie si bucurie

Mapamondul, intre stupefactie si bucurie

Vladimir Putin l-a felicitat pe cel de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite. Extrema dreapta europeana jubileaza, in timp ce alti lideri ai batranului continent sunt palizi.

In Europa

Principalele reactii la victoria lui Trump au emanat, firesc, de cealalta parte a Atlanticului. Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a afirmat ca „UE va continua sa colaboreze“ cu SUA, „legaturile fiind mai profunde decat indiferent ce schimbare politica“. In timp ce Banca centrala europeana a apelat la „calm“, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat pe Trump „sa vina in Europa pentru un summit UE-USA“, cat de curand va considera posibil. Martin Schultz, presedintele Parlamentului European, s-a aratat mai pesimist: „Va fi mai greu decat cu administratiile precedente, dar este presedintele liber ales“. In Franta, presedintele Francois Hollande l-a felicitat pe Trump „cum este firesc intre doi sefi ai unor tari democratice“, precizand insa ca alegerea sa „deschide o perioada de incertitudine“ si ca „trebuie sa gasim raspunsuri“ pentru „a depasi temerile“. Premierul Manuel Valls a evocat „noi date la nivel mondial“ care „trebuie privite in fata“.  Insa ambasadorul Frantei in SUA, Gerard Araud, a parasit limbajul diplomatic si a postat pe Twitter: „Dupa Brexit si aceasta alegere, totul este acum posibil. O intreaga lume se prabuseste sub ochii nostri. Un vertij. Sfarsitul unei epoci, cea a neoliberalismului“. Premierul britanic Theresa May a declarat ca asteapta „legaturi puternice“ ale Regatului cu SUA. Nigel Farage, actor principal al Brexit, a afirmat: „Predau stafeta lui Trump. Felicitari, ati dus o campanie curajoasa“. Ieri, Vladimir Putin l-a felicitat pe Trump, exprimandu-si speranta unei cooperari bilaterale cu privire la „marile dosare internationale“, dar si cu privire la relatiile ruso-americane, in criza la ora actuala. „Un dialog constructiv, bazat pe principiile egalitatii si respectului reciproc, tinand cont de pozitiile fiecaruia, in interesul ambelor natiuni si a comunitatii internationale“. In timp ce premierul Ungariei, Viktor Orban, a evocat „o veste mare“, premierul italian Matteo Renzi s-a multumit cu „Il felicit. Prietenia italo-americana este solida“. De partea sa, Angela Merkel i-a propus lui Trump o „cooperare stransa“, dar ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, a vorbit despre „un soc enorm“ iar seful diplomatiei germane, Frank Walter Steinmeier, a declarat: „Multe lucruri vor deveni mai dificile“. Presedintele Frontului National francez, Marine Le Pen, a jubilat: „Astazi America, maine Franta!“.

In Asia

La concurenta directa cu SUA pe plan economic, China si presedintele Xi Jinping l-au felicitat pe Trump, garantand ca Beijingul va „lucra cu noul presedinte pentru o dezvoltare stabila a relatiilor diplomatice bilateral“. „Japonia si SUA sunt aliati de nezdruncinat, legati de valori comune precum libertatea, democratia, statul de drept si drepturile fundamentale“, a transmis premierul nipon Shinzo Abe. Filipinele au transmis „calduroase felicitari“, in timp ce optimismul a fost masurat in Iran, unde presedintele Hassan Rohani afirma ca Donald Trump, care ameninta cu renegocierea acordului pe dosarul nuclear iranian, nu poate castiga. Tara musulmana cea mai populata, Indonezia, a „regretat declaratiile cinice si negative ale noului presedinte la adresa musulmanilor, care a uitat ca multi americani au fost imigranti“.

In Orientul Mijlociu

Presedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisis vede in Trump, „un nou suflu“ in relatiile dintre cele doua tari iar Turcia i-a urat „success“ noului presedinte, sperand ca „alianta cu SUA va continua“. Palestina s-a grabit sa-i ceara lui Trump sa joace un rol important in constituirea unui stat palestinian. Premierul israelian Banjamin Netanyahu l-a considerat pe Donald Trump „un veritabil prieten al Israelului“, a carui victorie ofera Israelului sansa de a renunta imediat la ideea „crearii unui stat palestinian”, a adaugat ministrul israelian al Educatiei. In afara mesajelor natiunilor,  secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „nerabdator sa-l intalneasca pe Donald Trump, la Bruxelles, pentru un summit NATO“, in conditiile in care noul presedinte ameninta  cu parasirea Aliantei. Acelasi mesaj si din partea ONU, cand, se stie, Trump a contestat existenta fenomenului incalzirii globale.

Gorbaciov: ”Pe masura ce va lucra, va veni si experienta”

mihail gorbaciovFostul presedinte al Uniunii Sovietice spera ca relatiile dintre Rusia si SUA se vor imbunatati in urma victoriei la alegerile prezidentiale a candidatului republican. “Nu exclud ca odata cu noul presedinte al SUA, relatiile ruso-americane sa se imbunatateasca semnificativ. De ambele parti depinde obtinerea unor progrese in chestiunile cheie, atat in relatiile bilaterale, cat si pe plan international.”, a declarat Gorbaciov. Despre lipsa de experienta a lui Trump in politica externa, ultimul presedinte al URSS este de parere ca “o va dobandi, pe masura ce va lucra va veni si experienta.”

Deja rusii au creat Trump Burger

Inspirati de victoria magnatului, angajatii lantului de fast-food Burger King din Rusia au adaugat in meniu un nou burger, evident intitulat Trump Burger. De notat ca este cea mai picanta varianta din oferta firmei.

author avatar
Tudor Borcea
653 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger