AcasăNewsManualele unice, prima faza a unui control ideologic absurd

Manualele unice, prima faza a unui control ideologic absurd

Mihai Mitrica, director executiv al Asociatiei Editorilor din Romania, este de parere ca prin manualele unice Guvernul pregateste un control ideologic. El va fi chiar “insuflat” prin chiar aceste opuri corcite.

„Controlul ideologic este un alt aspect neluat in seama si despre care nu s-a vorbit (…). E ceea ce ne pregateste Guvernul daca avem manuale unice din punctul de vedere al editorilor. Deci, Editura Didactica si Pedagogica este incapabila la momentul de fata sa realizeze cele peste 100 de seturi de manuale de care este nevoie in scoala si o editura de stat beneficiaza, cu ghilimelele de rigoare, de o suficienta influenta din partea statului, astfel incat mesajele pe care le transmite sa fie unele care nu deranjeaza”, a spus Mitrica la o dezbatere pe tema manualelor.

Editurile vor disparea ca dinozaurii

El a mentionat si ca ordinul de ministru prin care sunt interzise auxiliarele la clasa nu are putere de lege.Revenind la manualul unic, Mitrica “instalarea acestuia” va genera disparitia  a foarte multi dintre editorii din mediul educational.”Sunt circa 30 de milioane de euro investiti in piata educationala. Din acesti 30 de milioane de euro anual, statul nu acopera decat 6 milioane de euro, reprezentand costurile pe care le suporta cu tiparirea, respectiv retiparirea manualelor. Costul e infim, toti ceilalti bani (…) sunt luati de la parinti. Riscurile pentru editorii din mediul educational sunt clare, vor disparea foarte multi dintre cei care nu pot sa se adapteze. Riscurile pe termen mediu sunt pentru societate, nu pentru editori. Editorii care vor sti sa se adapteze si sa treaca de la educational la generalist vor supravietui”, crede Mitrica.

Manualul unic nu merge

El a adaugat ca piata auxiliarelor este jumatate din cea de carte din Romania. „Piata totala de carte in Romania e de 60 de milioane de euro. Piata de auxiliare mai adauga un 30 de milioane de euro, inca vreo 5 milioane sunt editiile de chiosc si alte inserturi care mai apar, deci suntem cam jumatate dintr-o piata foarte mica, trebuie spus, cea mai mica piata de carte din UE pe cap de locuitor”, a aratat Mitrica. Pe de alta parte, presedintele Federatiei Editorilor Europeni de Carte Educationala, Helga Holtkamp, a declarat ca in Ungaria este manual unic, dar ca acesta “nu merge”: “ Si in Polonia s-a dorit manual unic, dar in prezent au renuntat la acesta, dupa ce productia a intarziat, s-au produs unele greseli, iar profesorii s-au plans ca nu au putut preda”.

author avatar
Catalin Dumitrescu
78 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger