AcasăNews”Mama lui Satan”, implanturi mamare si supozitoare

”Mama lui Satan”, implanturi mamare si supozitoare

Ce explozibili folosesc teroristii

ISIS si alte organizatii teroriste isi lasa semnatura ticalosiilor in insasi compozitia materialelor pe care le detoneaza. Indicii de pret pentru anchetatori in identificarea autorilor si modului de operare ale atentatelor.

Ce explozibili folosesc teroristii

Statului Islamic nu i-a trebuit decat cateva ore pentru a revendica atentatul de la Manchester Arena: am folosit incarcaturi explozibile care au fost plasate de un soldat al Califatului. Deocamdata nu a fost indicat tipul de explozibil folosit la Manchester insa numerosi experti indica TATP, o substanta frecvent utilizata de ISIS, dupa 2014, in mai multe atentate din Europa, inclusiv cele din Paris, devenind ”semnatura” exploziva a Daesh. Supranumit ”Mama lui Satan” de catre jihadisti, TATP este un exploziv primar, extrem de instabil, confectionat din produse perfect disponibile:  acetona, apa oxigenata si acidul sulfuric, continut in produsele pentru desfundarea canalizarilor. Insa realizarea lui necesita mari precautii, pentru ca in timpul amestecului ingredientelor aceste substante se incalzesc si pot lua foc. Produsul final: un soi de cristale extrem de instabile. Continutul unei singure lingurite de cafea cu TATP poate arunca in aer un laptop, precieaza site-ul specializat Slate. Suflul si puterea explozibilului obtinut sunt 80% echivalente cu cele ale TNT-a carui fabricare este mult mai complexa.

700  de componente folosite de Daesh

In Irak si in Siria, in ultimii ani, s-au multiplicat laboratoarele care fabrica TATP. In 2016, ONG-ul Conflict Armament Research (care lucreaza pentru UE) a adus la zi o retea de 51 de societati din 20 de tari , intre care Turcia, Rusia, Belgia, SUA, care au furniat (voit sau nu) ISIS componente necesare la fabricarea semi-industriala a explozibililor artizanali. ISIS nu foloseste numai TATP, fireste, ONG-ul citat identificand 700 de componente folosite de gruparea jihadista: vaselina, detonatoare, smartphones  si tot soiul de aparate si piese electronice, achizitionate in mari cantitati pentru a forma un sablon unic, o ”telecomanda” unica pentru a fi folosita de toti combatantii, valabila pentru detonarea tuturor explozibililor ce le sunt furnizati acestora.

Al-Qaida, explozibili variati

Daca TATP este semnatura ISIS, Al-Qaida foloseste si ea materiale variate, intre care ANFO (ammonium nitrate/fuel-oil) pe baza de amoniu care poate fi confectionat fara dureri de cap pe baza de ingrasaminte chimice. Urmare a normelor de securitate, in special pe aeroporturi, Al-Qaida s-a dovedit surprinzator de inventiva in materie de explozibili si de disimulare a acestora. In special datorita lui Ibrahim al-Asiri (saudit, chimist) un expert artificier al gruparii, specializat in fabricarea de bombe cvasi-nedetectabile, pe baza de tetranitrat de pentaeritritol, un puternic explozibl folosit la demolari.

Europol  si partea rectala

Artificierul Al-Qaida a fost identificat in cursul unor mai multe tentative de atentat sau atentate ce au avut loc de la inceputul anului 2000. Ibrahim al-Asiri este si cel care, in 2010, a fasbricat doua imprimante-capcana, expediate din Yemen si interceptate inainte de a ajunge la destinatie, adica la mai multe sinagogi din Chicago. Cu trecerea anilor, autoritatile au invatat ca inventivitatea lui al-Asiri nu are limite, avertizand referitor la un nou mod de operare ce ameninta in special aeroporturile si zborurile. Anume ca diverse ”cavitati ale corpului uman” dar si implanturi de toate felurile, inclusiv mamare, pot fi perfect folosite pentru a ascunde explozibili. Fara raze X, o bomba ascunsa in corpul uman nu poate fi detectata. Referitor la implanturi mamare, serviciul britanic MI5 indica, in urma cu multa vreme chiar, un real pericol. MI5 facea referire la 50 de medici formati in Marea Britanie care au plecat in Yemen sau Pakistan pentru a-si oferi serviciile teroristilor care foloseau femei kamikaze. Explozibilii din implanturi  nu pot fi detectati prin palpare sau scanner. In 2009, specialistii antitero au avansat in premiera pericolul ”bombelor anale” (inventie Al- Qaida) in avioane, dupa atentatul esuat asupra adjunctului ministrului saudit de Interne, printul Mohammed Ben Nayef. Atacatorul s-a detonat in palatul printului dar nu la distanta potrivita. Urmare a acestui atentat, Europol a redactat un raport cu privire la ”disimularea substantelor explozive in cavitatea rectala”.

author avatar
Tudor Borcea
947 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger