AcasăNewsMaghiarii explica: "Tinutul Secuiesc" e o denumire comerciala

Maghiarii explica: „Tinutul Secuiesc” e o denumire comerciala

Ambasadorul Oszkar Fuzes

In sfarsit, Bucurestiul reactioneaza la provocarea Biroului „Tinutului Secuiesc”! Ministerul roman de Externe l-a invitat, marti, la MAE, pe ambasadorul Ungariei, Oszkar Fuzes, cerandu-i clarificari fata de gazduirea reprezentantei Tinutului Secuiesc in Casa Regiunilor Maghiare din Bruxelles si spunand ca se asteapta ca niciun oficial ungar sa nu participe la deschidere.

Ambasadorul Oszkar Fuzes

„In cadrul intalnirii, partea romana si-a exprimat preocuparea fata de gazduirea asa-zisei «Reprezentante a Tinutului Secuiesc» in «Casa Regiunilor Maghiare» de la Bruxelles si a solicitat clarificari in acest sens autoritatilor ungare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a aratat ca, in spiritul relatiei de parteneriat strategic dintre cele doua tari, se asteapta ca niciun oficial ungar sa nu participe la evenimentul de lansare a asa-zisei «Reprezentante a Tinutului Secuiesc»”, se arata intr-un comunicat MAE.

Presedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a precizat ca grupul sau nu este in niciun fel implicat in organizarea receptiei de marti pentru deschiderea reprezentanteiTinutului Secuiesc” la Bruxelles.

Daul a precizat, luni, intr-un comunicat al PPE, ca grupul nu este implicat in niciun fel in evenimentul de marti. „Organizatorii acestui eveniment sunt singurii responsabili”, se mai arata in comunicat.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a scris, luni, presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, rugandu-l sa nu recunoasca „biroul de reprezentare al Tinutului Secuiesc” ca partener oficial si institutional de dialog al Legislativului UE.

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a declarat, joi, pentru Mediafax, ca deschiderea unei reprezentante a Tinutului Secuiesc la Bruxelles incearca sa fie un eveniment de imagine, dar care nu isi va atinge acest scop si nu va avea nici efecte legale, reprezentand doar „o provocare inutila”.

MAE a precizat, tot joi, ca a intreprins demersuri in directia clarificarii situatiei reprezentantei Tinutului Secuiesc la Bruxelles, apreciind drept regretabila orice actiune vizand inaugurarea unei „reprezentante” a unei asa-zise „unitati administrativ-teritoriale” din Romania care nu exista.

La randul sau, delegatia PSD din PE a adresat o scrisoare presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, presedintiei ungare a UE si presedintelui PE, Jerzy Buzek, pe tema propusei reprezentante la Bruxelles a Tinutului Secuiesc, solicitand reactii oficiale in spiritul respectarii depline a legislatiei UE.

Reprezentanta „Tinutului Secuiesc” de la Bruxelles se numeste, juridic, „Reprezentanta judetelor Covasna si Harghita”, a declarat, vineri, pentru Mediafax, Sogor Csaba, care a aratat insa ca denumirea „secuiesc” este o notiune mai veche decat „teiul secular” premiat recent la Bruxelles.

Intrebat in legatura cu faptul ca la Bruxelles se pot deschide reprezentante numai pentru unitati teritorial-administrative recunoscute de legea nationala, iar Tinutul Secuiesc nu intra intr-o astfel de categorie, Sogor Csaba a explicat ca, din punct de vedere juridic, biroul de lobby respectiv se va numi „Reprezentanta judetelor Covasna si Harghita”. „Dar este ca la o societate comerciala. Sa luam un exemplu: dumneavoastra va deschideti o firma, un magazin, si o inregistrati sa zicem cu numele IMPEX SRL. Dar la dumneavoastra la intrare poate sa scrie Monica”.

 

author avatar
Adrian Patrusca
213 afisari

1 COMENTARIU

  1. Groparii Romaniei-Batosul si intransigentul nostru Presedinte pentru Consum Local si advocatul Polobos cu diaree verbala potop,tac malc la inaugurarea reprezentantei „Tinutului Secuiesc”.Ca de obicei in problemele de interes national…Dar tot raul spre bine.Provocarea ungureasca e si hartia de turnesol a politicienilor romani:ne arata clar cine isi iubeste tzara si cine o tradeaza pentru voturile udemeriste.T.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger