AcasăNewsMaestrii kung-fu se bat cu taurii

Maestrii kung-fu se bat cu taurii

Punctele se acorda de fiecare data cand taurul este doborat la pamant

Chinezii au inventat un soi de tauromahie mai soft si care nu ucide animalele. Luptatorii de arte martiale infrunta taurii cu mainile goale si incearca sa-i doboare la pamant.

Punctele se acorda de fiecare data cand taurul este doborat la pamant

Aceasta forma de lupta cu taurii combinata cu artele martiale se practica de mult in estul Chinei, in Centrul de arte martiale Haihua, situat la Jianjing, la aproximativ 100 km de Shanghai. Chiar daca animalele par mai degraba aduse din ograda, si nu ferocii tauri spanioli, riscul este real, numerosi luptatori suferind fracturi. Acest sport traditional al etniei de religie musulmana Hui este in colimatorul asociatiilor de aparare a animalelor din China care acuza o forma de cruzime impotriva taurilor. Conducatorul centrului, Han  Haihua respinge aceste critici: animalele nu sunt ranite si nu sunt ucise, in comparatie cu corrida spaniola unde se intampla ambele cazuri. Taurii sunt condusi intr-o imitatie de amfiteatru roman unde sunt organizate corridele, mai ale pentru turisti. Coarnele si nasul taurilor sunt tinute cu corzi pentru a pastra animalul sub control. Domestice, animalele nu sunt agresive in majoritatea cazurilor, asa ca luptatorii le scutura capul in dreapta si stanga pentru a le enerva. ”Utilizam vastele noastre cunostinte de arte martiale si tehnici pentru a pune taurul la pamant fara a-l rani”, explica cei de la centrul Haihua.

Spre deosebire de corrida spaniola taurii nu sunt raniti inainte ci doar enervati

Punctele sunt acordate luptatorilor de fiecare data cand taurul este pus la pamant. Evident, dificultatea este ca taurul si omul nu au aceeasi greutate. Centrul Haihua, recunoscut de autoritati ca detinator al unui patrimoniu cultural imaterial,  promoveaza aceasta forma de tauromahie organizand competitii anuale care atrag sportivi din diferite discipline: arte martiale mixte (MMA), judo sau taekwondo. Centrul Haihua spera sa promoveze aceasta disciplina ca sport olimpic: ”Tauromahia reflecta inteligenta si tehnica unui luptator, dezvoltarea fortei si testarea curajului. Ar fi fantastic daca ar putea fi promovata la jocuri olimpice”.

author avatar
Tudor Borcea
428 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger