Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » MAE, precizari cu referire la recenta modificare a Codului Rutier italian

MAE, precizari cu referire la recenta modificare a Codului Rutier italian

Autor:

Pe fondul ingrijorarilor si, in unele cazuri, a nemultumirilor exprimate de unii compatrioti aflati pe taram italian, cu referire la modificarile aduse Codului rutier din Italia, indeosebi a masurii ce interzice ( cu unele exceptii) persoanelor cu rezidenta in acest stat de mai mult de 60 de zile sa circule cu o masina inmatriculata in strainatate, Ministerul roman de Externe a anuntat ce pasi au fost facuti in aceasta chestiune.

 

modificari cod rutier 350x262 MAE, precizari cu referire la recenta modificare a Codului Rutier italianMai exact ca atat reprezentantii Ambasadei Romaniei de la Roma, cat si ai oficiilor consulare romane din Italia vegheaza ca nu cumva romanii sa fie discriminati.

Iata comunicatul MAE:

“Cu referire la recentele modificari survenite in legislatia rutiera italiana, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari:

Autoritatile romane urmaresc cu atentie subiectul modificarilor legislative introduse in legislatia rutiera italiana prin Decretul-lege nr.113/2018. Astfel, Ambasada Romaniei la Roma a intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile italiene de resort pentru a obtine clarificari cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative.

Misiunea diplomatica de la Roma si oficiile consulare romane de pe teritoriul Italiei actioneaza pentru a preintampina posibile discriminari ale cetatenilor romani si vor acorda asistenta consulara in cazul in care se vor constata masuri abuzive din partea autoritatilor locale in aplicarea noilor prevederi legislative. Pentru a veni in sprijinul cetatenilor romani, Ambasada Romaniei la Roma a circulat in mediul on line informatii cu privire la noile reglementari.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe evalueaza masurile luate de autoritatile italiene pentru a se asigura ca acestea sunt in deplina conformitate cu legislatia Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene relevanta si nu afecteaza drepturile cetatenilor romani, luand in considerare efectuarea tuturor demersurilor legale in vederea protejarii drepturilor cetatenilor romani rezidenti in Republica Italiana, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilitati ale normelor recent introduse cu legislatia europeana.

Demersurile MAE vizeaza asigurarea ca actiunile autoritatilor italiene nu aduc atingere liberei circulatii si a tuturor drepturilor stabilite prin normele obligatorii ale Uniunii Europene.

Totodata, reamintim cetatenilor romani ca, in eventualitatea in care sunt afectati de un caz de incalcare a legislatiei Uniunii Europene de catre autoritatile unui alt stat membru, pot apela la asistenta oferita de catre serviciul SOLVIT, sistem informal de solutionare a problemelor antrenate de nerespectarea legislatiei Uniunii Europene de catre autoritatile unui stat membru, astfel:

– prin completarea formularului on line disponibil la adresa http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm

– prin intermediul adresei de e-mail solvit@mae.ro

– la numerele SOLVIT apelabile din strainatate: 0374300270 sau din Romania: 0800672507″

Totodata, noua legislatie presupune ca “pentru cazurile de incalcare a interdictiei de circulatie a vehiculului inmatriculat in strainatate, amenzile administrative variaza intre 712 si 2.848 euro. Autoritatea Rutiera italiana (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdictia de circulatie pentru vehiculul in cauza, care este sechestrat. In cazul in care, dupa 180 de zile de la data infractiunii, nu au fost indeplinite formalitatile pentru inmatricularea vehiculului in Italia, vehiculul este confiscat”, din cate a transmis Ambasada romaniei in Italia, pe o retea de socializare.

sursa foto: facebook.com/roma.mae.romania    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 25-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!