AcasăNewsMaduro blocheaza ajutoarele umanitare pentru Venezuela

Maduro blocheaza ajutoarele umanitare pentru Venezuela

Se agata de putere in timp ce oamenii mor de foame

Trupe loiale regimului presedintelui Nicolas Maduro au ocupat podul Tienditas de la frontiera Venezuelei cu Columbia, reusind sa opreasca ajutorul umanitar pentru populatia infometata. UE a anuntat un ajutor suplimentar de 5 milioane de euro la cererea presedintelui parlamentului Juan Guaido (recunoscut de aproape 40 de tari ca presedinte interimar al tarii) care avertizat ca armata vrea sa fure ajutorul umanitar pentru a fi impartit de guvernul lui Maduro.

Se agata de putere in timp ce oamenii mor de foame

Accesul pe Podul Tienditas, care leaga localitatile Cucuta (Columbia) si Urena (Venezuela), a fost blocat cu un camion-cisterna. „Efective ale armatei au blocat trecerea”, a declarat  deputatul Franklin Duarte care a precizat ca in timpul sosirii militarilor au fost ranite trei persoane dupa ce un vehicul blindat a lovit motociclisti. Aproape 300.000 de oameni sunt pe cale sa moara  de malnutritie si lipsa de medicamente, a avertizat Guaido, la inceputul saptamanii Statele Unite au declarat ca vor participa la transportul ajutorului umanitar, iar  in discursul privind Starea Natiunii, Donald Trump a transmis in fata Congresului un nou mesaj de sprijin pentru liderul opozitiei din Venezuela: „Condamnam brutalitatea regimului Maduro, ale carui politici socialiste au dus tara, cea mai bogata din America Latina, intr-o stare de saracie abjecta si in disperare”. Maduro a refuzat in repetate randuri trimiterea oricarui ajutor umanitar in Venezuela, un ”pretext” in vederea justificarii unei interventii militare straine, condusa de SUA: „Venezuela nu are nevoie sa ceara pomana. Daca ei vor sa ajute, sa puna capat blocadei si sanctiunilor. Noi respingem spectacolul ieftin al oligarhiei”. Dincolo de vorbe sforaitoare si starea de foamete din tara, Maduro stie ca are o mare problema si ea se numeste petrol. Datorita nationalizarilor, petrodolarii nu mai umplu visteria statului, calitatea titeiului venezuelean este proasta, mai precis vascozitatea sa face ca aducerea la suprafata sa fie printre cele mai scumpe din lume. Sanctiunile economice impuse de SUA merg inainte, iar Venezuela, parasita de marile companii petroliere, s-a imprumutat cu miliarde de dolari de la Rusia si China in contul viitoarelor productii de titei, dar aceste tari nu au tehnologia pentru a-l rafina si vor banii inapoi cumva. Peste un milion de venezueleni au emigrat, din cauza saraciei, a hiperinflatiei si a falimentului serviciilor publice,  dar presiunile asupra convoaielor umanitare amintesc de “modelul” practicat  in 2017de  Bashar al-Assad , dictatorul sirian a blocat tirurile cu alimente si combustibil care urmau sa ajunga in orasul Alep, lasand de izbeliste 250.000 de civili.

Vaticanul, pregatit sa intervina

Papa Francisc a declarat ca Vaticanul este pregatit sa medieze criza din Venezuela daca ambele parti implicate in aceasta chestiune solicita medierea. Nicolas Maduro a declarat ca i-a scris papei, invitandu-l sa faciliteze dialogul intre el si opozitie, dar Suveranul Pontif sustine ca inca nu a citit-o: „Voi deschide scrisoarea. Voi vedea ce poate fi facut, dar conditiile initiale sunt ca ambele parti trebuie sa o ceara”. Francisc este primul papa care provine din America latina, iar adjunctul sau, cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, a fost ambasador al Vaticanului la Caracas.

author avatar
Andrei Coman
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger