AcasăNewsMacron vrea reinventarea francofoniei

Macron vrea reinventarea francofoniei

Engleza e limba de consum iar franceza e limba de creatie, a estimat presedintele Frantei

Presedintele Frantei a estimat ca francofonia nu este ”un club, un spatiu obosit, ci un loc de recucerire a valorilor si combatere a obscurantismului”, evocand, printre altele, figura lui Eugen Ionescu.

Engleza e limba de consum iar franceza e limba de creatie a estimat presedintele Frantei

Emmanuel Macron a facut aceste declaratii la summit-ul Francofoniei din Armenia al Organizatiei Internationale a Francofoniei. ”Francofonia trebuie sa-si recapete un mandat puternic in favoarea limbii noastre”, a estimat Macron, mai ales prin promovarea limbii franceze ”in toate schimburile internationale si in institutii internationale precum ONU sau Uniunea Europeana”. ”Engleza a devenit o limba de consum, franceza este o limba de creatie”, a adaugat Macron, apeland la crearea unui congres al scriitorilor francofoni, context in care l-a reamintit, printre altii, si pe scriitorul roman Eugen Ionescu (membru al Academiei Franceze). Presedintele Frantei i-a omagiat si pe Charles Aznavour si comunitatea armeneasca din Franta (peste 500.000 de membri). Dar, prima lupta a francofoniei trebuie sa-i vizeze pe tineri, in special pe cei din Africa, ”epicentrul francofoniei”, a adaugat Macron, indemnand la lupta ”impotriva obscurantismului, opresiunii femeilor, reculul educatiei, in special in randul tinerelor”. ”Francofonia trebuie sa fie feminista, viitorul Africii va fi feminist”, a declarat Emmanuel Macron. Presedintele francez a venit la cea de-a 17-a editie a Summit-ului francofoniei organizat la Erevan impreuna cu sotia sa, Brigitte, si in fruntea unei delegatii importante de ministri dar si de oameni de cultura sau sportivi din Franta, de origine armeneasca.

author avatar
Tudor Borcea
236 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ma bucur cand președintele Frantei aminteste un membru marcant al legiunii Eugen Ionescu prieten bun cu alt membru marcant al legiunii Cioran exilat si el la Paris. Cine nu intelege cum apare si propaga prooaganda si dictatura le recomand cartea Rinocerii. Poate Ionescu nu e atat de penetrant ca Mihail Bulgakov in Inima de Caine, dar e mult mai cuprinzator prin absurd.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger