AcasăNewsMacron o da in dezbatere nationala

Macron o da in dezbatere nationala

Seful statului este in KO tehnic si incearca sa traga de timp

Nestiind cum sa mai mute in chestiunea protestelor ”vestelor galbene”, presedintele Frantei a cerut ”unui numar cat mai mare de francezi” sa participe la o mare dezbatere a carui scop pare calmarea furiei protestatarilor.

Seful statului este in KO tehnic si incearca sa traga de timp

Intr-o scrisoare cat China adresata francezilor, Emmanuel Macron a precizat ca dezbaterea ”nu va fi nici referendum, nici alegeri”, ci doar sa marcheze dezbaterea cu o serie de 35 de intrebari adresate poporului, pe teme deja stabilite, cum ar fi democratia, tranzitia ecologica, impozitarea sau imigratia. „Intentionez sa transform impreuna cu voi furia in solutii”, potrivit concluziei scrisorii, a carei publicare a anuntat-o vineri, in plina criza a „vestelor galbene”. „Propunerile voastre vor permite, prin urmare, sa se cladeasca un nou contract pentru natiune, sa se structureze actiunea guvernului si parlamentului, dar si pozitia Frantei la nivel european si international”, precizeaza presedintele Frantei. Printre intrebari figureaza: ”Ce impozite trebuie reduse cu prioritate in opinia dumneavoastra? , ”Trebuie suprimate anumite servicii publice care ar fi depasite sau prea scumpe in raport cu utilitatea lor?”, ”Ce propuneri concrete ati face pentru a accelera tranzitia noastra ecologica?”, ”Trebuie sa creasca recursul la referendumuri?”. In privinta imigratiei, seful statului intreaba: „Odata indeplinite obligatiile noastre de azil, doriti sa ne putem stabili obiective anuale definite de parlament?”. Dar Macron a fixat si liniile rosii. ”Nu vom reveni asupra masurilor pe care le-am luat(…) pentru a incuraja investitiile si ca munca sa fie platita mai bine”, precizeaza Macron. „Nu putem continua scaderea impozitelor fara a reduce nivelul global al cheltuielilor publice”, a adaugat seful statului francez. Argumente care, estimeaza observatorii, nu vor potoli furia ”vestelor galbene” care denunta politica fiscala si sociala a guvernului pe care le considera injuste , reclamand si o mai mare putere de cumparare. De altfel, inainte de lansarea dezbaterii lui Macron, ”vestele galbene” au negat legitimitatea acestui demers afirmand ca ”adevarata dezbatere este in strada”, in timp ce partidele politice au denuntat ”un artificiu grosier” pentru a castiga timp.

author avatar
Tudor Borcea
155 afisari

4 COMENTARII

  1. Ce am înțeles eu ca un francez are multe taxe de plătit. Dacă mai scoți vre-o doua Emanuel poate ai faci sa răsufle mai ușor. Parafraza din sceneta de revelion cu Nea Marin în care nasu se inverzi la masa și îl dusa la doftor acolosa aflasara ca nasu nu mancasara mult, nu mâncase decât 42 de sarmale… da zisa doftorul ca dacă reușim sa scoatem 2-3 sarmale îl aducem pe nasu la viata… Zis și făcut. Dar cum al adusaram pa nasu la viata zisa:- Hai înapoi finule la bairam, ca odată e Anul Nou. Zic Lasă nasule lasă du-te acasă ca mai e și la anu-după marele actor Amza Pelea.

  2. Incearca si el sa mai faca o tura…Raul, pentru el s-a produs, stie si Soros si bancile care l-au emanat si constata ca a fost doar un partz cu stropi. Pentru el nu mai e cale de intoarcere, dar nici adversarii politici nu pot profita. Indiferent de „linistirea” vestelor galbene, in Franta a avut loc o revolutie. o revolutie reala, fara legatura cu numarul protestatarilor, al violentelor, sau discursurilor oficiale. In Franta e un tabu sa vorbesti despre bani, e de prost gust, daca ti se termina leafa la jumatea lunii, n-ai decat varianta sa crezi ca esti tu nechibzuit, ca esti mai prost ca altii si taci, te complexeaza, esti convins ca toata lumea se descurca, mai putin tu…Ei si au iesit oamenii in strada, intai indignati de nesimtirea guvernului de a-i disciplina intru ecologie, adica sa-i descurajeze de la Diesel, dupa ce in urma cu cativa ani li s-au bagat pe gat aceste motoare, pe care, unii, nici nu le-au terminat de platit, apoi, aroganta lui Macron de a trata francezul drept needucat, puturos si antiprogresist…si la aceste proteste, oamenii au vorbit, ca la proteste si au aflat ca toti au aceleasi probleme, cu banii care se termina imediat dupa leafa (ca guvernul a avut si grija facturilor preplatite, asa ca omul ramane in cont numai cu ce-i lasa bancile si companiile de prestari servicii), cu alimentele proaspete la care nu mai are acces (in vreme ce agricultorii se sinucid ca n-au unde-si desface marfa, guvernul incurajeaza supermarketurile!), cu munca tot mai prost platita, cu intreprinderile care se „reorganizeaza” cu bani de la stat in detrimentul angajatului, cu sindicatele mituite de guvern, cu multinationalele beneficiare de ajutoare de stat…Acum francezii stiu si nu sunt cati vedeti voi la TV, sunt cam 80% din populatie, cei care nu ies in strada au vesta pe bord, e cumplit pentru ei, singurii detinatori de imn impotriva tiraniei, ca dupa mai bine de doua secole sa se trezeasca ingenuncheati de o capusa cu pretentii aristocratice. Extrem de grav e ca in Franta (ca peste tot…) nu mai e presa libera, nici cat in Romania, totul e controlat, apoi accesul la informatii e restrictionat si de complexul limbii engleze, francezii fiind „incurajati” sa nu invete limbi straine, singurii cunoscatori fiind „elita” si plozii ei, dar astia au deja creierul spalat si nivelat…Ce are Franta si nu au romanii e o reala elita intelectuala, majoritar de stanga si pana la urma isi va face loc spre televiziunile sponsorizate de stat…

  3. Ha ha ha ! Hai sa vedem cum o va da Dragnea cel dintos in dezbatere nationala cand vestele galbene se vor sui pe el si aici in ROmania! Ca la enervat poporul are un talent individul, nimeni nu-l intrece!

    • Si tu ai fost plecat in zone fara semnal?! La noi e fix pe dos, aia pasibili de veste galbene sunt votanti PSD iar rezistentii sunt macronisti, simplu! Au incercat hastagistii aia cu norma intreaga sa-si falfaie niste veste, sa se lipeasca de notorietatea francezilor, dar, n-a tinut…Actualizeaza-te!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger