AcasăNewsMacron maraie la Trump: „Razboi!”

Macron maraie la Trump: „Razboi!”

Catelusul care recent amusina pe langa Donald Trump la Casa Alba se da acum dulau si isi arata coltii. Emmanuel Macron maraie la liderul american pe tema taxelor vamale suplimentare pe care SUA vor sa le impuna Uniunii Europene. Acest veritabil conflict comercial se poate transforma intr-un razboi in toata regula, zice sub forma de avertisment presedintele Frantei. De unde ii placea sa stea la mangaiat si periat, Macron ridica tonul la Trump de juri ca recenta sa vizita in Rusia i-a injectat o supradoza de tupeu putinist.

La mijlocul acestei saptamani, Parisul a primit vizita secretarului american al Comertului, prilej cu care Wilbur Ross a reiterat mesajul administratiei Trump: U.E. trebuie sa plateasca taxe vamale suplimentare, la fel cum o face si China! Este vorba despre taxele impuse la importurile de otel (25%) si aluminiu (10%). „China plateste si nu a folosit taxele vamale ca o scuza pentru a nu negocia. Doar Uniunea Europeana insista ca nu poate negocia daca sunt impuse taxe suplimentare”, a precizat Wilbur Ross, o declaratie care, insa, nu cuprinde si pozitia oficiala a Beijingului: China va plati taxele suplimentare, dar are pregatite o serie de masuri de retorsiune impotriva Washingtonului ce vor fi aplicate de indata!

De la 1 iunie, nota de plata marita

Asadar, incepand cu 1 iunie, statele membre ale Uniunii Europene nu vor mai fi exceptate de la noile masuri anuntate de America. Bruno Le Mair, ministrul francez al Finantelor, atrage atentia SUA: Europa isi va apara interesele! „Noi, francezii si europenii, nu vrem razboi comercial. Dar, daca suntem atacati, vom fi nevoiti sa ne aparam”. Subiectul taxelor vamale suplimentare impuse de Donald Trump a fost pe agenda discutiilor la reuniunea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Anii ’30 si trista lor amintire

La randul sau, invocand situatia macroeconomica din perioada interbelica, presedintele Emmanuel Macron ii reaminteste lui Trump ca aceste razboaie comerciale pot duce la adevarate conflicte militare. In anii ‘30, „continentul european a cunoscut conflictele comerciale si a platit. Am ales razboiul comercial care mai apoi a devenit razboi in toata regula. Trebuie sa contracaram trei probleme: prosperitatea izolata a anumitor tari, protectionismul si tentatia consolidarii puterii (…) Razboaiele comerciale sunt intotdeauna pierdute de toata lumea, de industrie, de agricultura, de consumatori”.

In opinia liderului de la Elysee, solutia o reprezinta reforma totala a Organizatiei Mondiale a Comertului: „De aceea, propun negocieri intre Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeana, China si Japonia, negocieri extinse rapid la Grupul G20 si la OCDE, pentru reformarea Organizatiei Mondiale a Comertului. Trebuie sa identificam urgent disfunctionalitatile actualului sistem”. Suntem ferm convinsi ca elevul Donald Trump a fost cu adevarat impresionat de lectia de istorie pe care i-a tinut-o Macron. Gata, de acum incolo presedintele american va fi mult mai atent in privinta relatiilor (va folosi lubrifiant) comerciale, economice, militare si de orice alta natura pe care le va avea cu Uniunea Europeana.

author avatar
Cristina Elvira
318 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger