AcasăNewsMacron le da interzis „Vestelor Galbene” pe Champs Elysees

Macron le da interzis „Vestelor Galbene” pe Champs Elysees

Pe „omul providential” nu il mai tin nervii

Dupa  distrugerile provocate la cel mai recent act al Gilets Jaunes, Emmanuel Macron are in vedere interzicerea completa a manifestatiilor pe faimosul bulevard parizian.

Pe omul providential nu il mai tin nervii

„S-a terminat! Nu a fost o demonstratie, a fost o revolta. Acestia nu erau demonstranti , ci criminali si complicii lor. Guvernul trebuie sa protejeze francezii si mai ales cei care lucreaza. Asa ca acum, am dori sa se interzica astfel de adunari pe Champs Elysees”, a declarat presedintele francez la reuniunea de criza desfasurata la Ministerul de Interne. La protestul din weekend au participat peste 10.000 de persoane, au fost vandalizate mai multe magazine si chioscuri de vanzare a ziarelor in timpul ciocnirilor iar Politia a facut peste 230 de arestari. Autoritatile au comunicat ca 17 politisti si 42 de manifestanti au fost raniti. Macron s-a angajat sa ia „masuri ferme” in cel mai scurt timp posibil pentru a preveni repetarea unor astfel de ciocniri sambata care vine. In luna februarie, Adunarea Nationala din Franta a adoptat ,cu o majoritate larga de voturi, un proiect de lege controversat care urmareste limitarea protestelor violente, ca raspuns la demonstratiile antiguvernamentale ale miscarii „vestelor galbene”. Legea ‘anti-huligani’, asa cum a fost numita, le interzice protestatarilor sa isi acopere fetele, ofera politiei puteri mai mari pentru a-i extrage pe protestatarii potential turbulenti din demonstratii si le ofera autoritatilor locale dreptul de a interzice participarea la manifestatii unor protestatari cu titlu individual.  Totusi, executivul  are mainile legate, proiectul este dezbatut luna aceasta  in Senat si, evident, nu poate fi vorba sa se aplice vreo masura sambata viitoare.

Frecusul protestelor, o palarie prea mare pentru tanarul Emmanuel

Opozitia, si nu numai, ii reproseaza lui Macron ca nu reuseste sa scoata Franta din derapajul revoltelor, dar isi cauta capital electoral prin discursuri despre soarta Uniunii Europene, un populism care i-a afectat reputatia nationala. „Exista un guvern care in mod evident nu isi face treaba. Au trecut 18 saptamani, nu doua zile, si inregistram proteste violente, avem senzatia de putere neajutorata. In fiecare saptamana, declaratiile se repeta. Avem o putere care spune ca va fi mai dura saptamana viitoare, dar in realitate nu se intampla nimic. Se pune intrebarea cum mentinem ordinea in aceasta tara”, a reactionat Olivier Faure, primul secretar al Partidului Socialist.

author avatar
Andrei Coman
233 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger