AcasăNewsMacron isi cuminteste poporul cu armata

Macron isi cuminteste poporul cu armata

Operatiunea Sentinelle, bratul inarmat al liderului de la Elysee

Ce se intampla acum in Franta spune tot despre politica duplicitara a Occidentului si  neputinta presedintelui Emmanuel Macron: birocratii de la Bruxelles n-au mai putut dormi de grija #rezistilor din Piata Victoriei dupa interventia jandarmilor, dar au ochii in alta parte cand taman  democraticul si „providentialul” lider de la Elysee scoate soldatii  pe strazile Parisului impotriva popriilor cetateni.

Operatiunea Sentinelle bratul inarmat al liderului de la Elysee

„Dezbaterea nationala”  intre Vestele Galbene si autoritati, initiata de  un Macron aflat in picaj de imagine, s-a dovedit, previzibil, un dialog al surzilor, iar ultimul act al protestatarilor, al 19-lea impotriva sa, s-a lasat cu cel putin 50 de arestari si o femeie grav ranita, o escaladare a represiunii dupa ce au intrat in joc militarii din operatiunea antiterorista Sentinelle (7.000 de oameni desfasurati pe tot teritoriul tarii), un dispozitiv autorizat  sa intervina pentru sprijinul politiei si jandarmeriei. Desi ministrul de interne Christophe Castaner a estimat ca „consemnele de fermitate” date „au permis mentinerea ordinii si evitarea exceselor”, in realitate Guvernul a actionat in forta: la Paris, manifestatiile au fost interzise pe bulevardul Champs-Elysees si in imprejurimile sale, precum si intr-un perimetru care include Palatul Elysee si Adunarea Nationala (parlamentul). Peste 2.300 de verificari preventive au fost efectuate, iar prefectura politiei a anuntat ca 31 de persoane care au incalcat consemnul au fost arestate.

PARIS FRANCE DECEMBER 12 French soldiers of Frances anti terror Vigipirate plan dubbed Operation Sentinelle patrol on the Trocadero esplanade in front of the Eiffel tower on December 12 2018 in Paris France A shooting left at least three dead and a dozen injured Tuesday night near the Christmas market in Strasbourg in the east of France The main suspect a man stuck for radicalization identified as a possible extremist was on the run Tuesday night France immediately raised its terror alert level Photo by ChesnotGetty Images

Interdictii similare au fost instituite si in alte mari orase – Toulouse, Bordeaux – iar in Nisa, unde astazi sunt asteptati presedintele francez Emmanuel Macron si omologul sau chinez Xi Jinping, politia a evacuat Piata Garibaldi, in apropiere de orasul vechi, a declansat tiruri cu gaze lacrimogene si au fost  retinute 64 de persoane. O militanta septuagenara a suferit mai multe fracturi la craniu, urechea interna si mai multe hematoame. In La Rochelle, jandarmeria a facut uz de gaze lacrimogene impotriva unor manifestanti care aruncau in ei cu diverse proiectile. Manifestatiile fusesera interzise in locuri simbolice din 15 orase. In Capitala au fost mobilizati 6000 de membri ai fortelor de ordine, care au imprastiat  coloanele  Vestelor Galbene pe traseul Denfert Rochereau din sudul Parisului, pana la Barbes, langa biserica Sacre Coeur, in nordul orasului. In Place de la République, un politist a suferit o criza cardiaca, starea sa de sanatate “este considerata foarte grava”,  a anuntat prefectul Didier Lallement. Aproximativ 40.500 de manifestanti au defilat la a 19-a zi de mobilizare, in Franta, dintre care aproximativ 5.000 la Paris, a estimat ministrul de interne Castaner, iar in toata tara au avut loc 233 de retineri.

Soldatii, cu degetul pe tragaci

Dupa decizia Guvernului de a scoate armata in strada, guvernatorul militar al Parisului , generalul Bruno Leray, a anuntat in weekend ca soldatii ar putea deschide focul daca vietile lor sau ale civililor vor fi puse in pericol la protestele vestelor galbene,  o afirmatie care a pus si mai mult gaz  pe foc si a starnit protestul Ligii drepturilor omului si opozitiei. Presedintele Macron – autorul mobilizarii Sentinelle – a incercat sa stinga polemica, precizand ca armata nu este insarcinata cu ordinea publica. Planurile de a mobiliza soldatii au dus la o dezbatere politica si liderul de la Elysee stie ca si in acest caz nu poate raspunde asteptarilor francezilor.

author avatar
Andrei Coman
465 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu poti folosi armata impotriva propriului popor. Dar poti chema politia sa someze daca se sparg magazine, in zona aia multe magazine de lux. A soma inseamna a atentiona. Nici politia nu poate trage in populatie. Armata este garantul securitatii civile nu poti folosi armata impotriva demonstratiei. Jandarmii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger