AcasăNewsMacron ia totul

Macron ia totul

Partidul La Republique en Marche! a obtinut o majoritate absoluta in Adunarea Nationala, potrivit rezultatelor definitive ale alegerilor parlamentare din Franta, o victorie insa pe fondul unei absenteism record.

La Republique en Marche!, partidul lui Emmanuel Macron, si aliatii sai au obtinut 350 de deputati din cele 577 de locuri din Adunarea Nationala, potrivit datelor ministerului de Interne. LREM a obtinut 308 iar miscarea aliata MoDem 42. Republicanii au obtinut 113 locuri, Partidul Socialist 29, Uniunea democratilor si independentilor 16, Franta Nesupusa a lui Jean-Luc Melenchon 17, Partidul comunist francez 10 iar Frontul National 8, astfel ca presedinta miscarii de extrema dreapta, Marine Le Pen va intra pentru prima daca in camera inferioara a parlamentului. Dar Frontul National nu a reusit un grup parlamentar, fiind necesari 15 deputati, si nu 8. Aproximativ 47 milioane de alegatori au participat, duminica, la acest scrutin pentru a-si alege deputatii, in al doilea tur al alegerilor legislative franceze. Insa presa franceza a pus victoria lui Emmanuel Macron si pe seama unui absenteism de 57% (fata de 51, 3% in primul tur)

Dar si femeile

Un record: 223 de femei vor sta in Adunarea Nationala fata de 155 in mandatele precedente din 2012. Printre deputatii LREM proportia femeilor atinge chiar 46, 45%. Astfel ca viitoarea Adunare Nationala se anunta ca cea  mai feminista pe care a cunoscut-o Franta: din cei 577 de deputati care vor lucra la palatul Bourbon, 223 vor fi, iata, femei. Cu aceasta proportie feminina, Franta trece lejer in fata Germaniei (36, 5%), Marii Britanii (32%) sau Italiei (31%) dar nu si a Spaniei (41%), Suediei (43, 6%) sau Rwandei, unde femeile  au o proportie de 63, 8% in parlament.

author avatar
Tudor Borcea
83 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger