AcasăNewsMacron: Europa nu e un supermarket

Macron: Europa nu e un supermarket

Presedintele Frantei spune ca vremea unei UE facute din birouri e depasita

Cu o zi inaintea summit-ului european, presedintele francez  si-a dezvaluit, intr-un interviu acordat mai multor ziare europene, viziunea pentru blocul comunitar unde Franta ar putea fi forta motrice pentru asigurarea stabilitatii si democratiei.

Presedintele Frantei spune ca vremea unei UE facute din birouri e depasita

In general, frumoase vorbe spune Macron: ”Debutul unei renasteri franceze si europene”. Astfel vrea Macron sa fie perceputa alegerea sa la Elysee. Europa, pentru ca, in fata cresterii extremismului si regimurilor autoritare, in fata inegalitatilor care se agraveaza in lume, Europa este cea care ”trebuie sa castige lupta” aentru ”libertate si democratie (…) sa asigure justitia sociala si sa protejeze planeta in chestiunea climatica”. Franta ar putea fi in aceasta ecuatie un ”motor” important dar numai daca ”se reformeaza, intai de toate”. Crizele din lume  au la origine ” inegalitatile profunde generate de ordinea mondiala si de terorismul islamist”. Macron a criticat si ”anumiti lideri europeni care au intors spatele Europei”, cu ”o abordare cinica asupra Uniunii, care ar urma sa serveasca la oferirea de credite, fara ca ei sa respecte valorile”. ”Europa nu este un supermarket. Europa este un destin comun”, a subliniat Emmanuel Macron. ”Tarile Europei care nu respecta regulile trebuie sa-si asume toate consecintele politice(..) nu voi face nici un compromis cu privire la valorile democratice”. Macron a mai spus ca, in privinta Germaniei, vrea ”pozitii comune la fiecare summit”. ”Altfel, Europa se poticneste”. ”Egoismele nationale sunt o otrava lenta, care ne slabesc democratiile si capacitatea de a ne ridica la provocarile istoriei(…) Stiu ca Angela Merkel este constienta de asta”. Presedintele francez si-a exprimat dorinta unei ”Europe care protejeaza”, cu ”o adevarata politica de aparare si de securitate comuna”, unei reforme a protectiei frontierelor, de la politica migratorie, la dreptul de azil, si in special o cooperare crescuta impotriva terorismului. In privinta Brexit, Macron a declarat:

”Vreau ca negocierile care tocmai au inceput ( UE – Marea Britanie) sa fie perfect coordonate la nivel european. Nu vreau discutii bilaterale, deoarece interesele UE trebuie aparate, pe termen scurt, mediu si lung”.

Plecarea lui Bashar al-Assad nu este o prioritate

Contrar coalitiei internationale antitero din care face parte, presedintele Frantei a declarat ca indepartarea regimului lui Bashar al-Assad din Siria nu este o prioritate in rezolvarea crizei din aceasta tara, deoarece ”nu vede pe nimeni care ar putea fi succesorului lui legitim”. ”Prioritatile in Siria sunt lupta contra gruparilor teroriste si stabilitatea tarii”, a spus Macron. ”Liniile mele sunt clare: avem nevoie de cooperare pentru a-i eradica, in special din partea Rusiei. ”Doi: Daca exista dovezi care sa ateste utilizarea armelor chimice si stim de unde provin aceste arme, atunci Franta va raspunde cu atacuri aeriene pentru a distruge depozitele. Prin urmare, Franta este complet aliniata la pozitia SUA”.

author avatar
Tudor Borcea
145 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger