AcasăNewsMacron, avocatul Huawei

Macron, avocatul Huawei

Dupa ce Donald Trump a declarat stare de „urgenta nationala” pentru a proteja retelele informatice din SUA de „adversari straini” – un ordin care nu mentioneaza numele Huawei, dar evident ca vizeaza direct gigantul chinez de telecomunicatii – Emmanuel Macron iese la rampa si anunta ca un razboi tehnologic este “nepotrivit”.

Franta isi vede de propriile interese in fata unui Trump care inflexibil escaladeaza tensiunile comerciale dintre Washington si Beijing

Un conflict comercial Washington-Beijing nu estecel mai bun mod de a apara securitatea nationala a unei tari si nici de a diminua tensiunile. Perspectiva noastra nu este de a bloca Huawei sau orice alta companie, ci de a ne sustine securitatea nationala si suveranitatea europeana. Franta si Europa sunt pragmatice si realiste. Vrem sa dezvoltam ocuparea fortei de munca, afacerile, inovatiile. Noi credem in cooperare si multilateralism.In acelasi timp, in ceea ce priveste 5G, acordam o atentie deosebita accesului la tehnologiile de baza pentru a ne apara securitatea nationala”, a spus Macron, prezent la salonul Viva Tech din Paris. Reactia rapida a liderului de la Elysee nu este intamplatoare, Statele Unite au cerut Europei sa blocheze accesul pe piata al echipamentelor Huawei, afirmand ca acestea pot fi folosite de guvernul chinez pentru activitati de spionaj, insa drept raspuns, Comisia Europeana  a anuntat ca va cere statelor UE sa faca schimb de date mai ample pentru combaterea riscurilor de securitate legate de retelele 5G, dar va ignora apelurile SUA de a interzice echipamentele Huawei Technologies. Ordinul lui Trump, spune Casa Alba, vizeaza sa „apere America de adversari straini care creeaza si exploateaza in mod activ vulnerabilitati in infrastructura si serviciile de informatii si comunicatii” si ii confera secretarului pentru comert interzicerea “tranzactiilor care reprezinta un risc inacceptabil pentru securitatea nationala”. Restrangerea accesului Huawei nu va face Statele Unite mai sigure sau mai puternice, dimpotriva, nu va face decat sa limiteze SUA la alternativele inferioare si mai costisitoare, lasandu-le in urma in ce priveste extinderea tehnologiei 5G si afectand intr-un final in mod negativ interesele companiilor si consumatorilor americani”, a reactionat compania chineza. Ordinul lui Trump este o „atingere adusa relatiilor comerciale cu SUA”, a avertizat Beijingul.

author avatar
Andrei Coman
169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger