AcasăNewsMacron a primit cheile de la Elysee

Macron a primit cheile de la Elysee

Emmanuel Macron a fost investit oficial, ieri, ca presedintele Republicii, la o saptamana dupa ce a castigat al doilea tur al alegerilor prezidentiale in fata lui Marine Le Pen. In discursul sau, Macron a afirmat ca va avea ”vointa constanta de a-i reconcilia si a-i strange laolalta pe toti francezii”. Alexis Kohler a fost numit secretar general la Elysee. Anturajul lui Macron a anuntat ca numele premierului va fi anuntat astazi, iar marti va fi anuntata compozitia guvernului.

Cel mai tanar presedinte al Frantei (39 de ani) a ajuns la Palatul Elysee la ora 10.00, unde a fost primit de Francois Hollande in cadrul ceremoniei de transfer a puterii. Dupa cateva minute a sosit si sotia lui Macron, Brigitte. Cu pasi lenti si solemni, Macron a pasit pe covorul rosu, in fata unui detasament si pe fondul muzicii Garzii Republicane. Dupa o intrevedere care a durat mai mult decat fusese prevazut, noul presedinte l-a insotit pe Hollande pana la masina cu care acesta a parasit definitiv Palatul Elysee.

„Stiu ca francezii asteapta mult de la mine”

”Lumea si Europa au astazi nevoie mai mult ca oricand de o Franta puternica si sigura pe destinul sau”, a rostit Macron.”Nu voi ceda nimic din angajamentele luate vizavi de francezi, la tot ce contribuie la vigoarea Frantei(…) Creatia si inovatia vor fi in centrul actiunilor mele”. In paralel, in discursul sau, Emmanuel Macron a promis sa ”reintareasca Europa pentru a fi mai eficienta si mai democratica”. ”Traim o perioada care va decide destinul Frantei pentru deceniile ce vor veni. Stiu ca francezii asteapta mult de la mine. Au dreptate, pentru ca mandatul pe care mi l-au conferit le da dreptul unei exigente absolute. NImic nu va fi cedat compromisului, nimic nu-mi va slabi determinarea, nimic nu ma va face sa renunt a apara interesele superioare ale Frantei”.

„Pentru ca sa fii omul tarii tale, trebuie sa fii omul vremurilor tale”

”A venit vremea ca Franta sa fie la inaltimea momentului, lumea asteapta de la noi sa fim puternici, solizi, clarvazatori”. Moment curios: cu cateva minute inaintea ceremoniei de la Elysee, Francois Hollande a iesit cateva clipe pe balconul biroului sau, la cererea fotografilor, un gest inedit la o ceremonie de transfer de putere. 530 de jurnalisti francezi si straini au fost acreditati la aceasta ceremonie. ”Astazi, in aceasta duminica de 14 mai, in acest moment in care va preluati functiile, va prezentam felicitarile noastre cele mai sincere”, a declarat presedintele Consiliului Constitutional, Laurent Fabius, amintind rezultatul lui Macron la turul doi al alegerilor (66, 1%). „Pentru ca sa fii omul tarii tale, trebuie sa fii omul vremurilor tale”, a continuat Fabius.”Prin puterea suverana a poporului, sunteti acum, mai inainte de toate, omul tarii dumneavoastra, presedinte al Republicii”.

Costum Jonas&Cie pentru Emmanuel

”Presedintele va fi imbracat intr-un costum de la Jonas & Cie, magazin situat pe strada Aboukir”, a scris pe Tweeter Laurence Haim, purtatorul de cuvant al lui Macron. Multi s-au intrebat de ce sa comunici informatii cu privire la vestimentatia cuplului prezidential? Se pare ca echipa lui Macron a dorit sa ofere garantii de transparenta dupa afacerea PenelopeGate si pretul scandalos al costumelor care i-au fost oferite rivalului sau, Francois Fillon, in timpul campaniei prezidentiale.

Vuitton pentru doamna

Brigitte Macron a ales o rochie ”bleu lavande” si un sacou de aceeasi culoare, piese vestimentare special realizate pentru aceasta ceremonie de creatorul francez NIcolas Nicolas Ghesquiere de la casa Vuitton. Tot de la Vuitton a venit si poseta Primei Doamne. Insa numerosi internauti nu au pierdut prilejul de a sublinia o asemanare, cel putin coloristica, intre tinuta sotiei lui Macron si cea a Melaniei Trump, purtata in timpul investiturii presedintelui SUA. Iar in ce-o priveste pe Melania, spectatorii au notat, in acea vineri 20 ianuarie, ca vestimentatia ei seamana prea mult cu cea purtata de Jackie Kennedy…

Direct la mama” Merkel

”Cancelarul Germaniei se bucura sa-l primeasca, luni, pe noul presedinte francez”, a declarat purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, Steffen Seibert, care nu a furnizat alte detalii cu privire la discutiile ce vor fi abordate, discutii insa foarte asteptate, in special pe chestiunea reformarii Uniunii Europene. In 7 mai, Merkel l-a felicitat pe Hollande pentru victorie, subliniind ca este speranta a ”milioane de francezi si europeni. Pentru Macron, este prima deplasare in strainatate in calitate de sef al statului pentru a intalni un omolog strain. A devenit traditie ca prima astfel de deplasare a unui nou presedinte francez sa fie in Germania. In timpul campaniei prezidentiale, Marine Le Pen l-a ironizat pe Macron ca nu va nimic fara ”binecuvantarea ” lui Merkel, declarand ritos ca ”Frata va fi condusa de o femeie, ori Merkel, ori eu”.

author avatar
Tudor Borcea
200 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger