AcasăNewsMacel in Ucraina

Macel in Ucraina

Ucraina a cunoscut, ieri, una din cele mai sangeroase zile din cele peste noua luni de conflict. Cel putin 41 de persoane, intre care 13 civili, si-au pierdut viata in 24 de ore, in conditiile in care armata ucraineana a abandonat strategicul aeroport din Donetk in mainile rebelilor prorusi.

Armata ucraineana si separatistii se acuza reciproc pentru inca un mijloc de transport civil lovit de proiectile de artilerie

Ieri dimineata, 13 civili au fost ucisi dupa ce un troleibuz a fost lovit de un proiectil de mortier la Donetk. Este vorba de cel mai sangeros atac impotriva civililor dupa semnarea acordului de pace de la Minsk, in septembrie anul trecut. Alte zece persoane au fost ranite, potrivit Serviciului de urgenta al orasului bastion al rebelilor separatisti. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a calificat atacul drept ”o provocare grosiera” si ”o crima odioasa contra umanitatii”, vizand ”subminarea procesului de pace”. Intr-un comunicat oficial, Arseni Iatseniuk, premerul Ucrainei, a acuzat insa Rusia ca ”poarta intreaga responsabilitate” a atacului. ”Din cauza acestor teroristi, civilii ucraineni sufera. Rusia trebuie sa-i opreasca pe acesti teroristi (cum ii denumeste Kievul pe rebelii separatisti)”, a lansat pe Twitter ministrul de Externe ucrainean, Pavlo Klimkin. Ministrul ucrainean al Apararii a explicat intr-un comunicat ca separatistii se afla la originea atacului. ”Locul unde troleibuzul a fost lovit este situat la peste 15 kilometri de zona unde se afla fortele antiteroriste (trupele ucrainene care lupta impotriva separatistilor). Pana acum, nu s-au inregistrat pagube in acest cartier”, a declarat acesta.

Prizonieri ucraineni, adusi la locul exploziei si loviti de populatie

20 de soldati ucraineni, prizonieri ai rebelilor, au fost pusi sa marsaluiasca de la aeroportul din Donetk la locul unde troleibuzul a fost lovit. Timp de 10 minute, acestia au fost obligati sa stea in genunchi iar zeci de locuitori au aruncat in ei cu bucati de sticla sau diverse obiecte de la ferestrele apartamentelor. Majoritatea prizonierilor prezentau urme de rani iar presedintele autoproclamatei Republici de la Donetk, Alexandr Zakharcenko, a asistat la scena.

”Nimic mai umilitor decat sa astepti mila inamicului”

Pe frontul militar, conflictul a cunoscut o turnura importanta, odata cu anuntul de retragere a armatei ucrainene de pe principala sa pozitie la aeroportul din Donetk, zona pe care ucrainenii si rebelii si-o disputa din mai anul trecut. „Aeroportul a fost si ramane o linie de front. Am esuat in a pastra controlul asupra ruinelor noului terminal timp de sase zile. Iar indivizii de la parter, cyborgs … au facut o baie de sange. Alaltaieri (marti), au atins limitele”, a scris un consilier al presedintelui Petro Porosenko, Iuri Biriukov, pe pagina sa de Facebook. Andrii Biletki, comandantul batalionului Azov, a afirmat anterior pe pagina sa de Facebook: „Am pierdut aeroportul”. „Dupa o infrangere, nu putem spera la un armistitiu in termeni buni. Nu este nimic mai umilitor si idiot decat sa astepti mila inamicului”, a adaugat el. Chiar daca luptele continua ”in jurul aeroportului”, potrivit armatei, aceasta retragere are o puternica semnificatie simbolica dupa ce fortele ucrainene au abandonat, in august,  si aeroportul din Lugansk, alta regiune secesionista din Est.

5.000 de morti de la inceputul conflictului

Ostilitatile din sud-estul Ucrainei au facut pana acum peste 5.000 de morti si peste 10.000 de raniti,  a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al misiunii observatorilor OSCE in Ucraina, Michael Bociurkiw, informeaza RIA Novosti. Potrivit lui Bociurkiw, aproape un milion de ucraineni si-au parasit domiciliile din cauza confruntarilor. In total, cinci milioane de persoane au fost afectate de conflict.

Porosenko: 9.000 de soldati rusi pe teritoriul Ucrainei

 

”Peste noua mii de soldati rusi se afla pe teritoriul nostru. Au peste 500 de tancuri, piese grele de artilerie si vehicule de transport”, a declarat, miercuri, la Forumul de la Davos, presedintele Ucrainei, Petro Porosenko.  Promit ca va exista o situatie stabila in Ucraina daca Rusia respecta inchiderea frontierei (ruso-ucrainene) si retragerea trupelor straine de pe teritoriul nostru. Solutia pentru oprirea conflictului este simpla: oprirea furnizarii de arme,  retragerea trupelor si inchiderea frontierei”, a spus Porosenko.

author avatar
Tudor Borcea
698 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger