AcasăNewsLumea pierde un mare artist: a murit Leonora Carrington (GALERIE FOTO)

Lumea pierde un mare artist: a murit Leonora Carrington (GALERIE FOTO)

Leonota Carrington impreuna ca Max Ernst

Pictorita si sculptorita suprarealista britanica Leonora Carrington a murit la varsta de 94 de ani in Mexic, din cauza unei boli respiratorii, a anuntat Consiliul National Mexican de Cultura (Conaculta). Nascuta la 6 aprilie 1917, intr-o familie bogata de industriasi englezi, Leonora Carrington incepe sa picteze foarte de timpuriu, scrie AFP.

Leonota Carrington impreuna ca Max Ernst

La 20 de ani, se muta la Paris, unde traieste o intensa relatie amoroasa cu pictorul suprarealist Max Ernst, cu 26 de ani mai batran decat ea. Acesta o introduce in cercul marilor figuri ale  curentului suprarealist, precum Andre Breton, Salvador Dali, Marcel Duchamp si Joan Miro.

Dupa arestarea lui Max Ernst in 1939 si deportarea sa intr-un lagar de concentrare, Leonora cade intr-o adanca depresie, drept pentru care este internata intr-o clinica psihiatrica din Spania, la Santander. Experienta de aici o va relata intr-una din cartile ei, „In jos”.

Carrington reuseste sa scape din spital si prietenul sau, jurnalistul si poetul mexican Renato Leduc ii permite sa paraseasca Spania, casatorindu-se cu ea. Leonora se stabileste definitiv in Mexic din 1942, unde va lega o stransa prietenie cu viitorul laureat al Premiului Nobel pentru Literatura Octavio Paz si cu pictorita Frida Kahlo.

In urma cu o luna, scriitoarea mexicana Elena Poniatowska a lansat la Madrid o versiune romantata a vietii sale, intitulata „Leonora”.

„Nu a fost nebuna. A fost pusa in fata razboiului si nebuni au fost cei care nu au inteles primejdiile pe care ea le intrevazuse”, a declarat Poniatowska pentru AFP.

O expozitie retrospectiva a picturii lui Carrington a fost recent inaugurata in Mexic. Mai multe dintre sculpturile sale impodobesc cel mai mare bulevard din Ciudad de Mexico, Paseo de la Reforma.

[nggallery id=11]

author avatar
A.P. Redactor
1.028 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger