AcasăNewsLufthansa se joaca cu nervii pasagerilor

Lufthansa se joaca cu nervii pasagerilor

Dupa ce a confirmat reluarea zborurilor, duminica, sindicatul pilotilor (Verinigung Cockpit, VC) celei mai mari companii aeriene europene a lansat un nou apel la greva, astazi si maine. O masura care va afecta zborurile pe distante medii si cele de cursa lunga.

Dupa noi negocieri esuate, Verinigung Cockpit continua sa ceara o majorare a salariilor cu 3,7% pentru 5400 de piloti, respingand oferta companiei (o crestere de 2,4% pentru acest an si aditional 2% pentru 2017). Patru zile de greva au costat Lufthansa zeci de milioane de euro: 2755 de zboruri au fost anulate iar peste 345.000 de pasageri au fost afectati. Practic, fiecare zi de greva a costat compania zece milioane de euro. Preconizata greva de astazi va afecta reteaua zborurilor pe distante scurte, cu plecare de pe aeroporturile germane, in timp ce a doua va afecta intreg ansamblul retelelor Lufthansa, incluse fiind si liniile intercontinentale, VC denuntand ”absenta unei oferte negociabile” din partea companiei. De partea sa, conducerea deplange ca sindicatul refuza sa continue negocierile dar continua escaladarea unui conflict in numele unor revendicari ”inacceptabile”.

O greva nepopulara in Germania

Pe lângă faptul că își bat joc de pasageri, cei de la Lufthansa crează un adevărat blocaj si în cazul coletăriei

In Germania, greva pilotilor a fost privita cu ostilitate, mai ales ca pilotii Lufthansa sunt departe de a avea salarii mici: un copilot debutant castiga 55.500 de euro brut  pe an (inclusiv 73.000 euro prime de weekend) iar un capitan care a trecut prin toate etapele de promovare primeste 193.000 euro brut (255.000 euro prime incluse). Salarii comparabile cu Air France-KLM dar superioare celor de la British-Airways. O greva din ce in ce mai nepopulara si datorita faptului ca, in Germania, din ce in ce mai multe voci se ridica pentru a condamna puterea sindicatelor mici, de tipul VC sau cel al medicilor, Marburger Bund, care pot paraliza sectoare vitale, cu toate ca mobilizeaza doar cateva sute de membri. Fireste, nu numai germanii s-au saturat de greva pilotilor Lufthansa. Mii, zeci de mii si sute de mii de platitori de bilete au ramas blocati pe aeroporturi, incurcati si nevoiti sa-si toate nervii pentru a cauta curse alternative astfel incat sa ajunga la destinatiile dorite. Dincolo de pasageri, care nu par sa atarne mult pentru pilotii Lufthansa, acest conflict de munca confirma, daca mai era cazul, ca vremea companiilor premium ce evocau perfectiunea a cam apus. Iar luptele interioare de genul ”care pe care” trebuie castigate cu orice pret, chiar cu pretul imaginii, in fata asaltului low-cost. Care zboara el mai jos dar zboara bine.

author avatar
Tudor Borcea
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger