Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Lovitura in inima Frantei: Catedrala Notre-Dame, afectata de un incendiu violent (VIDEO)

Lovitura in inima Frantei: Catedrala Notre-Dame, afectata de un incendiu violent (VIDEO)

Autor:

Una dintre constructiile emblematice pentru Paris, Franta si, in general, pentru istoria culturala a lumii, Catedrala Notre-Dame, a fost afectata de un incendiu violent.

 

incendiu notre 500x500 Lovitura in inima Frantei: Catedrala Notre Dame, afectata de un incendiu violent (VIDEO)Sute de pompieri s-au luptat cu flacarile, luni seara, incercand cu disperare sa stavileasca valvataia si sa limiteze proportiile pagubelor. Eforturile au fost ingreunate de puterea focului care a cuprins parti din catedrala veche de peste opt secole, aflata in proces de renovare.

In rastimpul in care pompierii incercau sa stinga incendiul, atentia francezilor si a oamenilor din mai toate colturile lumii – inclusiv a liderilor politici europeni si a celui american – a fost atintita asupra imaginilor transmise in direct de televiziuni si pe internet. Au fost cadre greu de privit de la Notre-Dame, mai ales ca vorbim de o parte a istoriei si de unul dintre obiectivele care au atras, de-a lungul vremii, foarte multi dintre turistii care au ajuns in inima Frantei.


sursa foto: facebook/Departamentul pentru Situatii de Urgenta


3 comentarii to Lovitura in inima Frantei: Catedrala Notre-Dame, afectata de un incendiu violent (VIDEO)

 1. Tot eu sunt

  NOTRE DRAME ! Nu știu de ce dar pe mine mă duce gândul la Colectiv !!!

 2. Norocel

  E sfasietor sa nu ai la atâta stiinta un gaz sa inabusi focul in 10 min. 9 ore sfasietor. Ar trebui tot patrimoniul Unesco pazit si ferit si prezervat. Daca vestele galbene au facut asta sunt de-a dreptul mizerabili sa folosesc un cuvant drag maestrului Hugo.Numai talibanii si isis distrugeau comori asiriene babiloniene greco – romane parca e mai rau cand omoara un om. Parca nu era si identitatea lor. Daca Roma e capitala antica a turismului mondial, Notre Dame reprezenta centrul capitalei culturale a lumii, o catedrala f greu de restaurat in sute de ani stiu de la Biserica Neagra cea mai mare biserica gotica din est, si ea arsa de turci. Simteam ca mi se sfasie sufletul.
  Rog UNESCO si statele detinatoare de comori universale sa securizeze si apere asemenea valori.
  Pompieri-pe cuvant in 1918 se stingea focul tot cu apa si furtun…
  Nu poti face dracu un praf il arunci absoarbe tot focul il inabusa nici fum nu mai iese. M-am simtit prost, chiar am gustat din drama mamei ce a sunat in America la un post si zicea nu mai dati domne avionu ala. De ce doamna, e legal. Pai de fiecare data cand dati ca intra avionu in bloc de atatea ori imi vad baiatul murind… Sfasietor. Misiune ratata.

  • Angelin

   Ce asa spun prostavanii Wikipedia ca turcii?
   Biserica a fost arsa de honvezii austrii ce aveau boala pe sasi ce nu-i iubeau pe hunguri.
   “Pe 21 aprilie 1689 Braşov, BN, este cuprinsa de un mare incendiu. Flăcările au distrus acoperişul ca şi întreaga parte superioară a navelor, clopotniţa a ars în întregime, iar cele cinci clopote s-au prăbuşit pe jumătate topite. Au mai ars o orgă valoroasă, covoare preţioase, amvonul, altarul, epitafe şi celebra bibliotecă, fondată de reformatorul Johannes Honterus; numai periferia a fost cruţată. Numeroşi martori au confirmat faptul că incendiul a fost provocat. Preotul Markus Fronius scrie în cronica sa, din anii 1689-1691, că este ciudat faptul, că în timp ce acoperişul bisericii ardea, focul nu cuprinsese bolta, deşi ardea şi în biserică, unde nu numai lemnul ci şi zidurile au fost distruse. Izvoarele timpului atestă o scrisoare a generalului austriac, Caraffa, din anul 1688, care le spunea braşovenilor, că în cazul în care se vor opune instalării trupelor austriece, oraşul lor o să fie făcut praf şi cenuşă. Sub stema Corvineştilor, situată pe unul din stâlpii din faţa amvonului, a fost plasată stema oraşului Braşov, iar unele influenţe de artă barocă indică faptul că stema Braşovului a fost realizată după incendiul din 1689. “-Enciclopedia României

Leave a Reply

Your email address will not be published.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 24-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!