AcasăNewsLos indignados: "Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa!"

Los indignados: „Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa!”

„Tinerii indignati” din Madrid, sprijiniti de incurajarile venite din strainatate, au decis duminica sa continue ocuparea pietii Puerta del Sol, din centrul capitalei Spaniei, intr-o reeditare dupa 20 de ani a Pietei Universitatii. Mai multe mii de manifestanti, dintre care foarte multi tineri, au participat ieri la o adunare generala care a aprobat cu majoritate zdrobitoare propunerea: „Ramanem si decidem mai incolo pentru cat timp!” „Nu plecam, nu plecam!”, a strigat multimea.

Miscarea spontana, inedita in Spania, a inceput pe 15 mai, si larg sprijinita si raspandita pe retelele de socializare, decisese pentru prima oara duminica trecuta sa continue pentru o saptamana ocuparea pietei Puerta del Sol, in centrul Madridului. Intreaga saptamana, in ciuda unor semne de oboseala, sute de tineri s-au schimbat zi si noapte in tabara de corturi instalate in piata.

Duminica aceasta, un purtator de cuvant a explicat ca „succesul adunarilor din cartiere”, organizate sambata la Madrid, precum si „sprijinul” primit din Franta, unde o mie de tineri s-au adunat simultan, au dat un nou elan miscarii. „Paris, rezista, Madridul e cu tine!”, au urlat tinerii „indignados” stransi la Madrid, la anuntul ca politia a evacuat Piata Bastiliei, unde aparusera primele corturi. Apoi, asezati pe jos, cu mainile ridicate spre cer, au pastrat un minut de tacere „pentru Paris„.

Aceasta miscare, care se vrea civica si apolitica („Nu suntem partide!”, se striga acum 20 de ani in Piata Universitatii) grupeaza tineri dar si pensionari, someri sau salariati exasperati de somaj, care afecteaza un spaniol sub 25 de ani din doi, de precaritatea sociala si, nu in ultimul rand, de coruptia intregii clase politice.

In lipsa unui lider, a unei ierarhii si a unui program, miscareaLos Indignados” bajbaie deocamdata, cautandu-si un fagas. Toata ziua de duminica, mii de oameni au dezbatut la Puerta del Sol ce forma trebuie sa ia protestul. „Credem ca trebuie sa ramanem pana ce ne vom organiza bine”, a anuntat unul dintre vorbitori la microfon, inainte de a se vota prelungirea sederii.

S-a ajuns la un consens pentru mentinerea taberei in piata, dar si pentru restructurarea ei. „Problemele coabitarii si de infrastructura nu ne vor face sa ridicam tabara„, spunea unul dintre vorbitori. Altii enumerau printre problemele cotidiene „oboseala, aprovizionarea cu hrana si apa („Ii adapeaza”, spunea Iliescu acum 20 de ani), sursele de energie electrica, furturile si prezenta armelor albe”, precum si cazurile de „hartuire”.

author avatar
Adrian Patrusca
1.012 afisari

1 COMENTARIU

  1. RUSINE! RUSINE mass-media de a manipula si a distorsiona informatiile,…. Nu am vazut un post de televiziune european sa acorde un pic mai mult de atentie acestui subiect… au fost in jur de 100.000 de oameni disperati in mijlocul Greciei, au plans la portile celor puternici, ce cheltuie sudoarea fruntilor lor…dar nu i-au vazut nimeni…. in Barcelona au fost striviti oameni, ce au manifestat pasnic pentru binele tuturor demascand hotiile mondiale… in Paris manifestanti pasnici au fost gazati… Acesti oameni nu lupta pentru scopuri personale lupta pentru a scoate lumea din haosul economico-politic si din orbirea in care ne-a adus sistemul mondial actual .. Acesti oameni tin mainile sus si primesc lovituri…. V-ati intrebat de ce? ……
    ….Acesta chiar e un subiect pentru a fi aratat in presa… primele pagini in toata presa mondiala sunt pline de mascarici politici ce ne fura libertatea…iar cei ce cu adevarat lupta pentru un principiu real si moral sunt ignorati… RUSINE PENTRU TOATA PRESA MONDIALA (Ce isi bate joc sau e indiferenta cu ceea ce se intampla in prezent) INFORMATI LUMEA CORECT SI IN DETALIU!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger