AcasăNewsLondra redeschide cluburile pentru femei

Londra redeschide cluburile pentru femei

Intrarea in clubul privat feminin AllBright

Cluburile private au fost de secole un refugiu doar pentru barbati. Acum, a venit si randul femeilor sa profite de locuri unde barbatii nu au acces, reinnodand o traditie britanica de militantism feminin, acum de mare actualitate, in plin val #MeToo.

Intrarea in clubul privat feminin AllBright

In apropiere de Oxford Street, mare artera comerciala din centrul capitalei britanice, se afla o eleganta cladire georgiana cu cinci etaje: este clubul AllBright, ultimul deschis dintr-o serie de cluburi private dedicate ”bunastarii femeilor”. Fondat de Debbie Wosskow (43 de ani) si Anna Jones (42 de ani), clubul are 400 de membre, o lunga lista de asteptare si se vrea dedicat ”femeilor active” si ”dezvoltarii lor profesionale”. ”Am incercat sa facem un loc pentru celebrarea femeii, pentru femei si cu femei. Genul de loc care lipsea in Londra”, a declarat Anna Jones.

Jazz si cafea, nu trabuce si coniac

Chiar daca Marea Britanie a fost condusa mereu de femei si are inclusiv un prim ministru femeie (Theresa May), Regatul este departe de egalitatea intre sexe, subliniaza Debbie, aratand , spre exemplu, ca, in Parlament, doar o treime din deputati sunt femei.

Camerele sunt luminoase in design scandinav

”Situatia femeilor care lucreaza in Regat trebuie sa se schimbe si credem ca AllBright face parte din solutii”, a spus ea. Aici nu exista scrumiere pentru havane sau vechi fotolii capitonate, sali de jocuri de carti sau de biliard, atribute ale cluburilor masculine. La All Bright, decorul este ”cosy”, calduros, un amestec intre chic-ul britanic si designul scandinav. Pa parter, un restaturant cu bauturi calde si salate. La ultimul etaj, un bar in stil art deco. In saloanele de la alte etaje, ambianta este studioasa, cu internet la discretie si muzica de jazz in surdina.

Un loc pentru ele

”Este diferit cand esti numai intre femei. Nu vreau sa spun ca prezenta barbatilor ar fi negativa dar locurile dedicate numai femeilor sunt mai calduroase si mai primitoare”.

La etajul cinci femeile pot petrece intr un bar

Oferind un club privat pentru femei, AllBright, dar si alte cluburi de acest fel recent deschise la Londra, contribuie la intoarcerea unei anumite traditii ale cluburilor private feminine. Chiar daca nu au rivalizat ca numar si influenta cu cele masculine, instalate la Londra de peste trei sute de ani, aceste locatii au jalonat totusi istoria Londrei si au contribuit, in felul lor, la lupta pentru drepturile femeilor. Printre cele mai celebre este Pioneer Club, fondat in 1892 de Emily Massingberd, considerat ca un centru cultural avangardist si feminist.

Refugii si revendicari sociale

Intr-o societate dominata mult timp de barbati, aceste cluburi ”au fost pentru femei o tentativa de a revendica un spatiu social, in special in centrele urbane”, explica David Doughan si Peter Gordon in cartea ”Women, Clubs and Associations in Britain”.

Atmosfera de studiu cu internet si semineu

Aceste cluburi constituie ”un refugiu pentru femeile din clasa mijlocie”, un moment de respiro in fata ”exigentelor familiale” si sociale. Deloc intamplator astfel ca, la intrarea in AllBright, este postat un citat al Virginiei Woolf: ”O femeie trebuie sa aiba bani si un loc al ei”. Miscarea #MeToo a creat o ”dinamica” pentru drepturile femeilor, subliniaza Anna Jones. ”Cred ca facem parte din aceasta miscare”.

author avatar
Tudor Borcea
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger