AcasăNewsLondra insulta, Putin se dezgusta

Londra insulta, Putin se dezgusta

In plin scandal diplomatic bilateral, seful britanic al Externelor l-a acuzat pe Vladimir Putin ca va profita de cel mai urmarit eveniment sportiv al anului in scopuri propagandistice

Rusia nu a intarziat cu replica dupa ce ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a comparat Cupa mondiala de fotbal din Rusia cu Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936 organizate de Adolf Hitler.

In plin scandal diplomatic bilateral seful britanic al Externelor l a acuzat pe Vladimir Putin ca va profita de cel mai urmarit eveniment sportiv al anului in scopuri propagandistice

”Sincer, iti vine sa vomiti la gindul ca Putin este pe cale sa se autoglorifice in cadrul acestui eveniment sportiv”, a declarat Johnson, raspunzand unui parlamentar care estima ca presedintele Vladimir Putin se va folosi de CM de Fotbal din Rusia ”precum s-a folosit Hitler de JO din 1936” pentru propaganda. Asemenea comparatii sunt ”inadmisibile si nedemne de un sef al dipomatiei unui stat european”, a reactionat purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova. Ieri, Kremlinul a denuntat declaratiile ”complet dezgustatoare, insultante si inacceptabile” ale lui Boris Johnson. Relatiile Rusiei cu occidentalii traverseaza o criza diplomatica fara precedent dupa Razboiul Rece, in urma otravirii in Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale, spitalizati in stare grava dar despre care Londra nu ofera nici o informatie. Londra acuza direct Rusia in acest caz in timp ce Moscova acuza partea britanica ca refuza cooperarea si furnizarea de informatii si dovezi in acest sens.

Theresa May cere solidaritatea UE

Boris Johnson

Theresa May va incerca sa obtina sprijinul unanim al partenerilor europeni pentru condamnarea rolului atribuit Moscovei in dosarul Skripal, la summit-ul sefilor de stat si de guvern care a inceput ieri la Bruxelles. ”Uniti, vom putea invinge”, a declarat May, care va cere statelor UE sa semneze o declaratie de condamnare a actiunilor Moscovei, in legatura cu otravirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal si a fiicei sale in Marea Britanie. Rusia va asculta, daca cei 28 vor adopta ”o declaratie puternica”. Dar capitalele europene sunt divizate la acest capitol. Franta (ca si SUA) este adepta responsabilitatii ruse in dosarul Skripal. Insa tari precum Italia, Grecia, Austria sau Cipru, care vor sa pastreze bune relatii cu Moscova, au declarat ca vor trata ”cu prudenta acest subiect sensibil”. Unele state UE spera ca Londra sa prezinte noi dovezi pentru ca, fara ele, veleitatile Theresei May la Bruxelles ar putea ramane fara raspuns de la partenerii europeni.

Moscova promite ”totala securitate” fanilor britanici

Ambasadorul rus in Marea Britanie, Alexandr Iakovenko, a declarat ieri ca Regatul nu trebuie sa-si faca nici o grija cu privire la securitatea suporterilor britanici care vor veni in Rusia in timpul Cupei mondiale la fotbal organizata de aceasta tara (14 iunie-15 iulie). ”Toti suporterii englezi vor fi in deplina siguranta”, a declarat Iakovenko, dupa ce miercuri Londra si-a exprimat ingrijorari, ministrul de Externe Boris Johnson cerand asigurari Moscovei privind securitatea suporterilor britanici. ”Sunt sigur ca nu vor fi probleme si, de altfel, nu vor avea nevoie de vize. Potrivit contractului cu FIFA, Rusiei ii revine responsabilitatea securitatii suporterilor”, a adaugat Iakovenko,  in plin conflict diplomatic cu Londra. In privinta afirmatiilor sefului diplomatiei britanice, Iakovenko a estimat ca ”Nimeni nu are dreptul sa insulte poporul rus care i-a invins pe nazisti”.

author avatar
Tudor Borcea
357 afisari

3 COMENTARII

  1. TENSIUNI.In Sec.XXI, la nivel mondial acestea nu ar trebui sa existe intre tari dezvoltate. Prioritatile sunt legate de actiuni comune in diminuarea conflictelor armate existente cuplate cu tragedii umane de nedescris ,diminuarea poluarii si a distrugerii mediului, colaborare in domeniul sanitar, a invatamantului si altele. Actiunile teroriste de orice fel, in plina desfasurare pe intreg Mapamondul, denota o slabiciune a serviciilor care au ca sarcina combaterea acestora, fiind necesara o noua legislatie si abordare in stoparea acestora.

  2. J. O. la care oficiali si sportivi engleji, americani si canazi salutau cu mana ridicata la zvastica uimiti de maretia stadionului progres si bere… Macar Putin trece araturile facand praf fara sa mai cascati voi gura ca acum 80 ani.

  3. Anglia fara Rusia nu castiga razboiul la fel cum Zburleanu nu castiga FRF fara Coldea e o conditio sine qua non

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger