AcasăNewsLituania: manual de supravietuire in caz de invazie ruseasca

Lituania: manual de supravietuire in caz de invazie ruseasca

Ministerul Apararii lituanian a publicat un manual pentru populatie, care cuprinde sfaturi pentru a face fata unei ocupatii ruse si a unui razboi pe teritoriul tarii.

Ministrul Apararii lituanian vrea sa pregateasca populatia pentru sabotarea eventualului ocupant rus

Anexarea Crimeii de catre Rusia precum si operatiunile rusesti in Estul Ucrainei au acumulat in ultimele luni temerile Lituaniei (tara cu trei milioane de locuitori), stat care s-a aflat o jumatate de secol sub ocupatie sovietica. In acest context, ministerul Apararii lituanian a publicat un manual de supravietuire in caz de invazie ruseasca. Potrivit Reuters, cartea (care are o suta de pagini) va fi distribuita in biblioteci si cu ocazia unor evenimente militare. Guvernul ii apeleaza pe cetateni sa reziste ”ocupatiei straine” organizand, de pilda, manifestatii sau greve sau, macar, ”sa-si faca treaba la locul de munca mai prost decat de obicei”.

In caz de invazie, manualul ii invita pe lituanieni sa se organizeze via Facebook si Twitter si sa porneasca atacuri cibernetice impotriva ocupantului. In orice caz, populatia este sfatuita sa-si ”pastreze sangele rece si sa nu intre in panica”. ”Focurile de arma pe care le auziti in apropierea locuintei nu inseamna sfarsitul lumii”. Ministrul Apararii, Juozas Olekas, a explicat ca autoritatile s-au inspirat din ”cazurile Georgiei si Ucrainei, care au pierdut o parte din teritoriile lor”. ”Aceste exemple ne arata ca nu trebuie sa se intample la fel aici si ca lituanienii trebuie sa fie pregatiti”, a spus ministrul.

author avatar
Tudor Borcea
444 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger