AcasăNewsLituania: manual anti-invazie ruseasca!

Lituania: manual anti-invazie ruseasca!

Guvernul lituanian a pus in circulatie o brosura destinata cetatenilor, in cazul unei posibile invazii armate din partea Rusiei, unde sunt specificate metode de aparare si tactici de guerila si contraatac. Este cea de-a treia carte de acest gen, distribuita dupa ce Rusia a anexat Crimeea.

Gestul guvernului de la Vilnius, vine dupa ce, anul trecut, Finlanda, a anuntat ca armata sa va reactiona in cazul unei posibile ocupatii ale insulelor Aland(provincie autonoma din regiunea Marii Baltice) de catre trupele rusesti.

Ghidul anti-invazie are 75 de pagini si a fost tiparit in 30.000 de exemplare. Lituanienii sunt invatati tehnici de insurgenta, camuflaj, informatii despre armamentul rusesc, pregatire medicala etc.

“Vrem sa transmitem un mesaj catre Rusia. Sa nu se gandeasca la invazie, fiindca suntem pregatiti si nu ne vom lasa pacaliti, precum ucrainenii”, precizeaza editorul manualului, Karolis  Aleska.

Presedintele Dalia Grybauskaite a avertizat ca mutarea rachetelor rusesti Iskander M, ce pot transporta focoase nucleare, la frontiera cu Lituania, in enclava Kaliningrad, este o “miscare agresiva contra Europei.” Si ministrul de externe, Linas Linkevicius, a sustinut ca Rusia este o amenintare pentru tarile baltice, completand declaratiile ministrului britanic al apararii, Michael Fallon, care a atentionat ca actiunile presedintelui  Vladimir Putin, “testeaza capacitatile NATO”, in zona.

Lituania, Estonia si Letonia, sunt foste republici sovietice, care dupa prabusirea URSS, in 1991, si-au cistigat independenta. Desi sunt, din 2004, membre NATO, raportul RAND Corporation, ce furnizeaza informatii de sinteza pentru fortele armate ale Statelor Unite, considera ca influenta Aliantei nord atlantice este disproportionata fata de cea a Rusiei, mai ales in cazul unor state de dimensiuni mici, precum statele baltice.

author avatar
Bogdan Borcea
256 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger