AcasăNewsLitoral 2018: tractoristi in loc de bucatari

Litoral 2018: tractoristi in loc de bucatari

Sezonul estival bate la usa, dar hotelierii anunta cea mai mare criza de forta de munca din ultimii 28 de ani pe malul marii, aproape toate hotelurile si restaurantele au  un deficit de personal de peste 50%. Angajatii romani cer salarii mari sa nu plece, iar numarul celor straini este limitat.

Vrem sa facem turism dar hotelierii nu au angajati in sezonul estival

Hotelierii nu mai gasesc cameriste nici cu un salariu net de 500 de euro la hotelurile de trei stele, iar un bucatar bun nu accepta un salariu mai mic de 3.000 de euro. “De disperare, o sa ajungem sa angajam tractoristi pe posturile de bucatari si cameriste”, se plange presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Mohammad Murad. O lipsa de angajati care a fost resimtita si anul trecut, au fost situatii in care cameristele din hoteluri au fost platite cu 3000 de lei net pe luna, plus mancare si transport, doar pentru a nu pleca. „Sunt operatori de restaurante de succes care refuza sa mai preia alte unitati sau sa se ocupe de managementul lor, sa le inchirieze de la cei care nu le mai pot administra, iar refuzul are la baza un singur motiv: stiu ca nu vor gasi personal suficient. Acele restaurante sunt condamnate sa ramana inchise peste vara”, spune  Anca Nedea, directorul Organizatiei Patronale Mamaia – Constanta. Traversam cea mai grava criza de munca de dupa 1990, iar statul nu stie sa faca nimic altceva pentru oamenii de afaceri in afara de dosare penale, a mai adaugat seful FPTR. Solutia ar fi ca statul sa permita aducerea a cat mai multa forta de munca din strainatate, cele 10.000 de permise de munca emise pana in prezent (calculate de guvern in functie de migratie si de piata din Romania) sunt mult sub cererea antreprenorilor. Se estimeaza ca in toata economia privata romaneasca exista un deficit de peste 350.000 de angajati.

author avatar
Bogdan Borcea
641 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger