AcasăNewsLibertatea presei arabe, ultimul articol al lui Khashoggi

Libertatea presei arabe, ultimul articol al lui Khashoggi

Colegii de la Washington Post vorbesc deja la trecut despre Jamal

Washington Post a publicat miercuri ceea ce cotidianul american a prezentat drept ultima contributie a lui Jamal Khashoggi, in care jurnalistul disparut scrie despre necesitatea libertatii presei in lumea araba.

Colegii de la Washington Post vorbesc deja la trecut despre Jamal

Washington Post, care a primit articolul a doua zi dupa disparitia jurnalistului saudit in 2 octombrie, a explicat ca a intarziat publicarea lui in speranta ca Jamal se va intoarce. Pentru Khashoggi, libertatea presei lipseste ”in mod crud” in lumea araba.

FILES In this file photo taken on March 3 2016 The Washington Posts building is seen in Washington DC The Washington Post whose columnist Jamal Khashoggi was reported to have been killed in the Saudi consulate in Istanbul has accused the administration of US President <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagdonald trump title=Donald Trump data wpil keyword link=linked>Donald Trump<a> of performing a diplomatic cleanup operation for Riyadh In an editorial headlined Why is the Trump administration cleaning up Saudi Arabias mess the paper backed calls by UN officials for an independent international commission into the disappearance of the journalist earlier this month which has tarnished the image of Crown Prince Mohammed bin Salman Photo by Brendan Smialowski AFP

”Din pacate, aceasta situatie probil nu se va schimba”. ”A fost o perioada in care jurnalistii au crezut ca internetul va elibera informatia de cenzura si de controlul asociat presei scrise”.Insa aceste guverne, a caror existenta se bazeaza chiar pe controlul informatiei, au blocat internetul de maniera agresiva”, scria Khashoggi.Pentru el, „lumea araba se confrunta cu propria sa versiune a cortinei de fier, impusa nu de actori externi, ci de forte nationale care isi disputa puterea”. Iar jurnalistul, critic al puterii de la Riyadh, da exemplu Qatarul, mare rival al Arabiei Saudite. „Guvernul din Qatar continua sa sustina difuzarea de informatii internationale, contrar eforturilor vecinilor sai care vizeaza mentinerea controlului informatiei”  pentru a sprijini ”vechea ordine araba”, scrie Khashoggi. „Acest editorial reda perfect angajamentul si pasiunea sa pentru libertate in lumea araba. O libertate pentru care pare sa-si fi dat viata”, scrie intr-un text care insoteste articolul editorialista Karen Attiah. Tot miercuri, presedintele american Donald Trump a negat ca incearca sa acopere Arabia Saudite, aliat crucial al Americii in Orientul Mijlociu, in dosarul Khashoggi, in conditiile in care presa internationala indica uciderea acestuia de catre agenti din Riyadh. ”Nu apar pe nimeni, vreau doar sa stiu ce s-a intamplat”, a precizat Trump. Ieri, agentia turca Anadolu a difuzat imagini cu echipa de legisti care transportau mai multe genti si cutii cu probe stranse de la resedinta consulului saudit la Istanbul care a fost perchezitionata miercuri seara, la o zi dupa ce consulul general al Arabiei Saudite la Istanbul, Mohammad al-Otaibi, a parasit Turcia.Sub o presiune crescanda, autoritatile saudite au negat orice acuzatie privind un presupus asasinat politic. Jamal Khashoggi s-a instalat in Statele Unite in 2017 dupa ce, critic fiind al regimului saudit, a cazut in dizgratia regatului ultraconservator.

author avatar
Tudor Borcea
331 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger