AcasăNewsLeon Foucault omagiat de Google printr-un Doodle: 194 de ani de la...

Leon Foucault omagiat de Google printr-un Doodle: 194 de ani de la nasterea fizicianului cu celebrul pendul

LEON FOUCAULT este omagiat de Google printr-un Doodle, la 194 de ani de la nastere. Leon Foucault, nascut pe 18 septembrie 1819, a fost un fizician si astronom francez care a dovedit cu ajutorul pendulului sau faptul ca pamantul se invarte in jurul propriei axe.

Leon Foufault s-a nascut la Paris sub numele de Jean Bernard Leon Foucault si a devenit celebru mai ales datorita studiilor si experimentelor lui in domeniul fizicii. Initial Foucault si-a dorit sa devina medic si chiar a inceput sa studieze medicina, insa se pare ca avea o frica de sange pe care nu a putut sa o stapaneasca, asa ca s-a reorientat spre fizica.

Cea mai mare realizare a sa ca fizician a fost in 1851, celebrul Pendul al lui Foucault: un dispozitiv foarte simplu, dar cu ajutorul caruia a reusit sa demonstreze ca pamantul se invarte si in jurul propriei axe, nu doar in jurul soarelui.

In 1851, omul de stiinta francez Leon Foucault a facut o demonstratie senzationala la Paris, in fata unui grup de demnitari, printre care se afla şi Napoleon al III-lea, aratand ca Pamantul are o miscare de rotatie. Fizicianul a suspendat o greutate de alama, cu ajutorul unui cablu, de tavanul Pantheon-ului din Paris, pentru a crea un pendul si i-a dat un impuls pentru a se misca liber, in orice directie, de-a lungul axei verticale.

Insa, dupa ceva timp, pendulul si-a schimbat pozitia ca raspuns la miscarea de rotatie a Pamantului.

Cu toate ca pana atunci oamenii de stiinta stiau ca Pamantul se roteste in jurul axei sale, nu exista nici o modalitate pentru a demonstra acest fapt, dincolo de orice indoiala. Pendulul este o dovada nu doar foarte simpla ci si eleganta, incat a devenit cea mai importanta contributie a lui Foucault la stiinta.

[youtube]T_Sh3OUx2KY[/youtube]

author avatar
Alina Costache
973 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger