AcasăNewsLectia Carrefour: cooperativa care reseteaza agricultura

Lectia Carrefour: cooperativa care reseteaza agricultura

In premiera in Romania, este prima cooperativa  fondata de un retailer, impreuna cu patru producatori locali. In comuna Varasti, la mai putin de 30 de km de Bucuresti, Cooperativa Agricola Carrefour aduna legumele de la 80 de familii de agricultori care produc legume pe 60 de hectare de teren(din care 15 ha de solarii) cu o productie anuala de 5000 de tone.

Proiectul revoluţionar al retailerului francez repară ce nu a reuşit nicio guvernare până acum

Peste 40 de tipuri de legume ale producatorilor din Varasti se vor regasi pe rafturile magazinelor Carrefour 12 luni pe an. In mai putin de o zi, legumele ajung pe rafturile magazinelor. „Inca din primele zile in care am ajuns in Romania am auzit ca legumele si fructele romanesti sunt foarte gustoase. Am gustat o rosie romaneasca si am fost super incantat de gust. Romania e o tara care are o calitate a terenurilor extraordinara. Ne dorim pentru clientii nostri sa aiba acces la productia din Romania, sa limitam importurile”, a declarat Jean Baptiste Dernoncourt, directorul general al Carrefour Romania. De acum patru ani, Carrefour a avut initiativa de a cumpara marfuri direct de la producatorii romani.

Andreea Mihai<br >Directorul de<br >Marketing si<br >Comunicare al<br >Carrefour Romania foto centru

” Inca de acum patru ani, am demarat un proiect prin care ii invitam pe producatorii locali sa vina la standurile amenajate in magazinele noastre sa se inscrie si sa devina furnizorii nostri. Am facut asta doi ani la rand si in urma acestui apel am reusit sa inscriem 1200 de producatori mici si medii, din care 360 au devenit furnizori Carrefour. Pentru noi este mult mai avantajos sa cumparam produse proaspete din Romania, costul fiind mai mic. Ar fi perfect sa gasim tot necesarul de produse, local. De aceea am demarat si acest proiect al cooperative, pentru a putea obtine local din ce mai multe produse care ne trebuie, a precizat Andreea Mihai, director Marketing si Comunicare Carrefour Romania.

Proaspat, rapid, autohton

Avantaj  producatori: termenul de plata este de sapte zile, costurile cu pierderile nu sunt imputate cultivatorilor, fiind suportate de Carrefour Romania, preturile de achizitie sunt negociate saptamanal, iar legumele furnizate de Cooperativa vor fi disponibile in magazinele Carrefour 12 luni pe an. In prezent, localitatea Varasti numara  6500 de locuitori, dintre care aproximativ 300 de familii sunt legumicultori. Carrefour a construit un depozit modern de 300 mp pentru a prelua marfa in proportie de 100%. Se rezolva astfel una din marile probleme ale legumicultorilor –  depozitarea, transportul si vanzarea produselor, fara a mai  sta la dispozitia intermediarilor, pentru ca de aici legumele sunt transportate la depozitul central si distribuite in cateva ore in magazinele Carrefour din toata tara. Mai mult pierderile din productie, care se ridicau la aproape 40% pe an datorita comercializarii in angrouri, vor fi, astfel, eliminate. Unul dintre fondatorii Cooperativei spune ca de acum are un plan de productie garantat pentru un an, un pret avantajos, dar si un termen de plata scurt. „Nu mai mergem la piata nestiind daca vindem sau nu marfa. Am redus masiv cheltuielile si ne putem ocupa de productie”, a spus producatorul Costel Buturuga.

Fara intermediari

Avantaj retailer: “Prin acest proiect se inlatura distribuitorii”, a spus Silviu Diaconu, director Achizitii Legume Carrefour Romania. De altfel, grupul francez o fost singurul din Romania care a avut o pozitie constructiva in privinta legii 51% produse romanesti.

„Drumul încrederii“
–  Termenul de plată către producători este de sapte zile
– Costurile cu pierderile nu sunt imputate producătorilor, acestea fiind suportate de Carrefour România
– Preturile de achizitie sunt negociate săptămânal

Culese la 5 dimineata<br >la Varasti legumele au<br >fost aduse la conferinta<br >de lansare oficială<br >a ineditului proiect

“Am dezvoltat acest proiect din dorinta de a fi un partener sustenabil pentru producatorii agricoli locali si un furnizor de produse de calitate pentru clientii nostri. Vrem ca micile afaceri de familie sa continue sa se dezvolte si sa pastreze traditia pentru culturile agricole”, a mai precizat CEO-ul Carrefour Romania.

Produse romanesti pentru romani

Carrefour va importa doar produsele care nu se gasesc in Romania, cele colectate la Cooperativa din Varasti sunt, evident, suta la suta romanesti, cu etichetele de pret de la raft inscriptionate cu locul de provenienta din zona comunei Varasti. Avantaj cumparatori: vor cumpara  legumele cu gust, la preturi avantajoase, 12 luni pe an in cele 290 de magazine Carrefour. Dar si un comert civilizat, bazat pe o platforma logistica intre cel mai mare retailer european si agricultorii locali.

author avatar
Bogdan Borcea
1.044 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger