AcasăNewsLazare, pe cine aperi tu?

Lazare, pe cine aperi tu?

Palaria Procurorului General a inceput sa fie mai mare decat poate duce el pe crestet

Norocul ei este ca e in concediu. Altminteri, la ora asta, Laura Codruta Kovesi ar fi trebuit sa fie in fata procurorilor si sa raspunda la zeci si sute de intrebari. Plangerile depuse la adresa ei se tot aduna si nimic nu arata ca cineva s-ar grabi sa le dea curs. Se trage de timp la nesfarsit, de parca ignorarea problemelor ar insemna si rezolvarea lor. Iar dupa ce va veni din concediu, se va face pe dracul in patru ca Laura Codruta Kovesi sa aiba o existenta linistita si nimic sa nu-i increteasca fruntea.

Palaria Procurorului General a inceput sa fie mai mare decat poate duce el pe crestet

Nu cred ca cineva are ceva personal cu fosta sefa a DNA, vreun meci de mare miza sau vreun razboi care nu are alta cale de solutionare. Nu! Se aplica, in fond, regula elementara: ai gresit, platesti.

Pedeapsa de ochii lumii

Regula de care vorbesc nu este insa valabila si pentru Augustin Lazar, Procurorul General al Romaniei. Nu in sensul ca s-ar face el vinovat de abuzurile de care este acuzata Codruta Kovesi si, ca atare, sa plateasca. Asta, numai daca stia si nu a luat nicio masura, acoperind faradelegile prin inactiune. Aducerea Codrutei Kovesi la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, intr-un post de la Serviciul de indrumare si control, mie mi se pare ca este mai degraba o recompensa. Curtea Constitutionala i-a stabilit fostei sefe DNA vinovatiile clare, dar in loc sa mearga la DIICOT Sibiu, conform hotararii Consiliului Superior al Magistraturii, este recuperata din zbor de Augustin Lazar printr-un artificiu suficient de grosolan incat sa starneasca chicoteli pe la spate. Sa ne intelegem, domnu’ Lazar, trimiterea Codrutei Kovesi la Sibiu, mai ales pe o functie inferioara celei detinute, nu era o recompensa pentru activitatea de la DNA. As spune ca era o sanctiune, desi CSM ar fi putut, la fel de bine, sa se pronunte si pentru excluderea din magistratura. Si nu cred ca ar fi facut rau daca recurgea la o asemenea masura.

Cine si ce

Prin translatarea fostei sefe DNA la Parchetul General pe functia respectiva, Augustin Lazar isi tine aproape tagma procurorilor anticoruptie. Si nu numai. Reface gasca celor care, in ultima vreme, erau debusolati si dadeau semne clare ca vor sa plece. Cu Anca Jurma numita in locul lui Kovesi, prima veriga a fost inchisa. Nu neaparat profesional, caci Anca Jurma nu a mai rezolvat un dosar cam de vreo 10 de ani de zile. Buna prietena cu Laura Codruta Kovesi si fost consilier al ei, Anca Jurma ii ofera fostei sefe DNA posibilitatea de a fi la curent cu orice miscare din institutie, orice informatie despre cine si ce.  Iar ultima veriga a fost inchisa prin numirea lui Kovesi in noua functie, unde ii va controla pe ceilalti.

Rocada cadrelor

Doar pe vremea comunistilor se practica sistemul asta de „pedepsire”. Niciun ministru vinovat nu era trimis in fata instantei de judecata. Niciun membru important al aparatului comunist nu ajungea sa dea socoteala pentru faptele lui. Partidul avea grija sa-l trimita pe o alta functie, uneori la fel de buna, respectand astfel prevederile unei directive KGB din 1947. Rocada cadrelor se poarta si acum, iar Augustin Lazar, bine educat si format in regimul comunist, a stiut sa o aplice perfect. Sa o lasi pe Codruta Kovesi sa controleze daca procurorii DNA au trimis oameni in judecata pe drept sau nu, mi se pare deja o gluma proasta. In anumite cazuri, desi a fost sesizata personal de unii inculpati cu privire la abuzurile savarsite de procurori in timpul anchetelor, Kovesi nu a luat nicio masura. De ce ar lua acum?

Aplauza puternice, tovarasi!

Si, dincolo de asta, cine mai crede in tamaierea „Zanei Anticoruptie”? Nicicand Augustin Lazar nu cred ca a incasat o palma mai zdravana ca acum. In ordinul de numire a Codrutei Kovesi vorbea de experienta ei dobandita la conducerea DNA, cu care va da lumina Parchetului General, dar, ca revers al medaliei, Ambasada Suediei retrage de pe site-ul ei filmuletul facut cu ocazia decorarii cu Ordinul Steaua Polara. Oare degeaba? Toata lumea intelege semnificatia gestului, numai Augustin Lazar nu. El e convins, in continuare, ca va revolutiona activitatea Parchetului General prin miscarea facuta, si va ridica lupta anticoruptie pe noi culmi de succes si progres. Aplauze puternice, tovarasi!

author avatar
Valentin Boeru
2.650 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger