AcasăNewsLazare, ai curaj sa fii Procuror General?

Lazare, ai curaj sa fii Procuror General?

Augustin Lazar isi joaca perfect rolul. Doar ca nu ii spune nimeni cand incepe spectacolul

Cred ca Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar, este cel mai pitoresc personaj al Justitiei. Da bine in orice cadru il pui sau il gasesti. Nu deranjeaza cu nimic. Nici macar pe subordonati. Nici pe el insusi. Nu ai cum sa te superi pe el daca, dupa ce apare la televizor, trebuie sa strangi rumegusul rezultat din traforarea vorbirii. De ce sa te superi, cand are cea mai frumoasa limba de lemn? Are acelasi limbaj si cand discuta despre sinuciderea controlata a lui Condrea, si despre ploaie, si despre rolul si importanta nimicului in viata poporului roman, inainte si dupa 23 August 1944.

Augustin Lazar isi joaca perfect rolul Doar ca nu ii spune nimeni cand incepe spectacolul

Cu palarie sau nu, cu ochelari de soare la receptii sau nu, stie sa dea frumos in orice imagine in care apare si Codruta Kovesi, de nu mai stii cine e cine. Care o fi sef, care subordonat?

Principiul egalitatii

Augustin Lazar stie bine de ce a fost adus la Bucuresti de Raluca Pruna si, prin semnatura lui Iohannis, uns Procuror General. Ca sa! Ca sa ce? Doar ca sa! Am mai spus. E de ajuns. Orice intrebare in plus ar genera raspunsuri care pot sari din cadrul fermecator al unei discutiei civilizate. Cu aerul lui simplu de tractorist harnic in aratul cuvintelor, cred ca domnul Augustin ascunde, totusi, o mare putere de concentrare. Paranteza pentru cei gata sa-mi sara-n cap. Tractorist este doar un substantiv comun, gen masculin. „Tractorist harnic” e o sintagma ce denota mandria, nu e o jignire, ca nu am scris „tractorist betiv”! Revin. Si, ca tot a venit vorba de concentrare, ma intreb cum va rezolva el lacramatiile depuse de Sebastian Ghita la adresa Codrutei Kovesi? Le va privi indelung si va spune ca e lucru necurat? Ca unde s-a mai vazut sa reclami pe ditamai procurorul-sef al DNA? Isi va insusi ideile Codrutei, care nu ii suporta pe inculpatii care o toarna? Sau, aplicand principiul egalitatii in fata legii, va simti nevoia sa-si egaleze balanta lichidului din organism si va spune simplu: ma duc sa ma usurez?

Toti „zice” ca!

Teoretic, domnul Augustin, este singurul indrituit sa o ancheteze pe Codruta Kovesi. Practic, asta nu se va intampla niciodata. CSM va sari sa repereze onoarea doamnei parate la lege, iar rezultatul se poate intui inca de pe acum. Intelegeti, acum, de ce nu este nevoie de o sectie sau directie speciala care sa ii ancheteze pe procurori, dupa cum vrea Tudorel Toader? Pai, ce e anarhia asta, ca inculpatii sa reclame? Si, chiar daca ar ancheta-o personal, ceea ce, recunosc, mi s-ar parea delicios daca ar fi pe bune, ce sa rezulte? Poate doar ca Sebastian Ghita e in Serbia, iar doamna Kovesi vine la serviciu cu masina. E vreo fapta penala aici? Nu! Niciuna, asa ca mai domol cu jalba in protap la Parchet. Zice Ghita ca. Pai, si ce? Zice si Codruta ca. Deci, s-a egalat balanta. Si, in final, apare si Augustin Lazar, care va spune si el ca. Ce? Trage o concluzie. O concluzie ca ce? O concluzie ca. Atat! Hai sa n-o luam de la capat. V-am mai explicat. Rolul lui este sa. Sa ce? Atat, sa! Nu insistati, ca nu am sa va spun cat de greu e sa te usurezi intr-un dosar. De angoase e vorba.

author avatar
Valentin Boeru
2.832 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger