AcasăNewsLasati telefoanele si supravegheati copiii in apa

Lasati telefoanele si supravegheati copiii in apa

Un copil se poate ineca fara zgomot in mai putin de trei minute in apa adanca de doar doua palme

In Germania, autoritatile au cerut o mai mare vigilenta din partea parintilor in conditiile in care peste 300 de persoane s-au inecat de la inceputul verii. Salvatorii au acuzat dependenta de smartphones care monopolizeaza atentia.

Un copil se poate ineca fara zgomot in mai putin de trei minute in apa adanca de doar doua palme

Asociatia Salvamarilor germani (DLRG), cea mai mare organizatie de acest tip din lume, numara 40.000 de voluntari pe plajele, lacurile si coastele germane. Potrivit DLRG, exista o legatura directa intre copiii care se afla in situatii dificile si periculoase in apa si parintii lor, prea ocupati sa stea cu ochii in ecranele telefoanelor. ”Prea putini parinti si bunici tin cont de sfaturile noastre: cand copiii vostri sau nepotii vostri sunt in apa, lasati la o parte telefoanele mobile”, a declarat Achim Wiese, purtator de cuvant al DLRG. ”In fiecare zi observam ca oamenii trateaza piscinele precum cresele si nu-si mai supravegheaza copiii si stau cu ochii pe telefoane”, a punctat si Peter Harzheim, presedintele Federatiei germane a instructorilor de inot. Anterior, a adaugat Harzheim, nu exista atata neglijenta iar parintii ii insoteau mult mai mult timp pe copii in apa. Pe de alta parte, salvamarii au pus in discutie si sistemul scolar din Germania, unde lectiile de inot nu sunt obligatorii incepand cu clasele mici. In consecinta, spun ei, oamenii sunt din ce in ce mai prost informati pentru a sti sa iasa dintr-o situatie potential periculoasa in apa, chiar daca e vorba de o banala crampa.

Majoritatea deceselor, in piscine private

Cazul Germaniei este departe de a fi izolat. Recent si politia Emiratelor Arabe Unite a lansat acelati tip de avertisment ca cel german, dupa mai multe cazuri de inec in randul copiilor. Astfel, politia din Abu Dhabi i-a avertizat pe parinti ca ”neglijenta este considerata ca principala cauza a inecului in randul copiilor”, invitandu-i pe adulti ”sa-si schime atitudinea”. ”Familiile nu trebuie sa fie ocupate cu aparatele electronice atunci cand copiii lor se afla in apa”, titra cotidianul National din Emirate. In Statele Unite, moartea prin inec este prima cauza a mortalitatii a copiilor cu varste cuprinse intre unul  si patru ani, in afara bolilor si anomaliilor congenitale, potrivit centrului american de control al Maladiilor. Surprinzator sau nu, majoritatea deceselor au loc in piscinele de acasa.In Franta, in fiecare an inecul este responsabil de moartea a 500 de persoane. Persoanele cele mai expuse sunt cele de peste 45 de ani si copiii de sub cinci ani. La jumatatea lunii iulie, s-au raportat 61 de cazuri de inec la copii cu varste de sub cinci ani, din care sase au fost fatale. Si, la fel ca in Statele Unite, majoritatea deceselor au avut loc in piscine private.

author avatar
Tudor Borcea
117 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger