AcasăNewsLa un pas de faliment, Posta Romana se imprumuta cu 100 milioane...

La un pas de faliment, Posta Romana se imprumuta cu 100 milioane de lei

Patru banci s-au batut pentru „privilegiul” de a imprumuta cu 100 de milioane de lei Posta Romana. Compania de stat inregistreaza datorii de aproape 600 de milioane de lei, dar are nevoie de credit pentru capital de lucru.

Posta Romana a organizat anul trecut o licitatie pentru a obtine creditul de 100 de milioane de lei. Initial, a obtinut cate 20 de milioane de lei de la Banca Transilvania si de la BCR, insa mai avea nevoie de alte 60 de milioane de lei, pentru finantarea capitalului de lucru.

Ion Smeeianu ar vrea sa transforme Posta in banca, sau operator de telefonie mobila, sau firma de asigurari etc.

Intrucat anuntul public nu a avut ecoul scontat, compania de stat a trecut la negocieri directe cu Milenium Bank – de la care a obtinut 20 de miliuoane de lei – si cu CEC Bank, de unde s-a imprumutat cu 40 de milioane de lei.

Datorii peste datorii

La sfarsitul anului trecut, directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, anunta ca pierderile cumulate ale Postei Romane se ridica la peste 557 de milioane de lei. Si ca situatia sa fie si mai rea, compania de stat a pierdut, din la 31 decembrie 2012, dreptul rezervat pentru expedierea trimiterilor de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame. Asadar, companiile cu profil similar vor putea presta aceste servicii, iar Posta Romana va inregistra noi pierderi financiare. Conducerea companiei are ceva planuri de redresare, insa acestea par neverosimile, in contextul crizei actuale.

Planuri (utopii) de viitor

Conform intelegerilor cu FMI si Banca Mondiala, statul s-a angajat sa vanda o „caramida” de 51% din actiunile Postei Romane, insa privatizarea, fie si partiala, trebuia sa aiba loc inca din 2012. Acest lucru nu s-a intamplat si este putin probabil sa se realizeze pana la mijlocul acestui an, asa cum s-au (re)angajat autoritatile de la Bucuresti in fata FMI. Pe de alta parte, actuala conducere a companiei de stat are propriile planuri de redresare: intrarea pe piata asigurarilor obligatorii de locuinte, transformarea Postei Romane in banca si/sau operator de telefonie mobila etc. Dar datoriile cine le plateste?

author avatar
Arpad Dobre
436 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger