AcasăNewsLa Casa Alba nu mai e bar de negri

La Casa Alba nu mai e bar de negri

Multi s-au grabit sa aplaude schimbarea de ton in discursul lui Trump din fata Congresului. Un Trump mai conciliant, mai dispus la toleranta, gata sa dea mana cu mana pentru deschiderea noului capitol al ”maretiei americane”, gata de aliante americano-musulmane pentru eradicarea ISIS (asta e chiar de Oscar). Un mandat full-options pentru americanul de rand, el doar sa bage mare, ca hamsterul la roata. Ca, in rest,  vor curge lapte si miere, doar nu degeaba suntem Casa Alba.

Poporul, poporul si iar poporul, America First! Foarte bine, in definitiv. Ce nu a spus presedintele SUA este cum si cine va achita nota de plata a  epocii de aur ce promite a se deschide, de acum incolo, in fata americanilor, desi tot el clama: ”vremea vorbelor a trecut, urmeaza faptele”.  Leit Putin, Donald Trump se prezinta pentru americani ca omul  providentei. Omul care scuipa-n palme si ridica plugul, lasat ruginit de Obama, ca sa traga brazda adanca pe manosul trup al Americii, in urma careia vor rodi holde de dolari irigate cu petrol. A lasat Obama tara-n sapa de lemn? Nici pomeneala. Statele Unite sunt in topul statisticilor bunului trai la anivel mondial. Interesant cum un corporatist sadea, adica un vanator fara scrupule al profitului, intoarce cojocul ( in amurgul vietii sale de corporatist si de vanator sadea)  si vorbeste acum de interesele muncitorilor americani, de necesitatea revenirii la calitatea ”made in SUA”, in era globalizarii,  tocmai de dansii inventata. Mai ales ca, numai din ce se vede dinafara gardului, clanul Trump&comp de la Casa Alba cheltuie intr-un weekend ca toti angajatii unei fabrici General Motors intr-un an. Faptul ca Donald Trump himself este un om de afaceri de succes pare o (naiva) garantie pentru multi americani. Ba, in discursurile sale, noul presedinte amesteca (intamplator sau nu) lucrurile: se adreseaza poporenilor ca si cum acestia ar fi partasi (sau vor deveni) la profitul lui, ca si cum afacerile sale sunt motorul de sub capota Americii si nu exista alta alernativa pentru propasirea natiunii.

Cand ne va descoperi pe harta?

Uniunea Europeana?  Un subiect de care  foarte bine poate sa se ocupe  si portarul de la Trump Tower, pare a lasa sa se inteleaga miliardarul. Eu sunt ocupat sa pun filmul cu visul american, am exclusivitate.  Aliatii NATO? Sa plateasca, si asa imi neglijez destul familia pentru ei. Deocamdata, in asteptarea summitului  aniversar de la Roma (60 de ani de la fondarea UE)  ce va avea loc in aceasta luna, UE nu mai stie cum s-o spuna pe sleau: Uniunea va functiona cu doua viteze, post Brexit, cine n-are bilet la TGV merge si cu drezina, nu-i musai ca pulimea sa aiba acelasi ritm. O Europa cu tendinte de repliere si chiar de deculpare de aliatul de peste ocean, si care, in avanpremiera summit-ului de la Roma, a prezentat deja cinci scenarii (ambigue) cu privire la drumul pe care va merge in viitor. Toate cele de mai sus sunt, evident, declaratii. Suficiente insa sa trezeasca din somn, teoretic,  tari mici, precum Romania. Ah, pardon, ”parteneri stretegici”. Nu ca am avea ceva de spus (am avut vreodata?) dar, in vreme ce mai marii lumii isi reimpart, cu viteza supersonica, interesele, la Bucuresti bataia pestelui e pe PIB-ul Romaniei, cum sa fie halit astfel ca toata lumea sa fie satula. In atari conditii, cum am putea avea o politica externa, in sensul sau principal: apararea intereselor tarii, fie si din postura unei natiuni pe care Trump nu a descoperit-o inca pe harta?

Un John Wayne din neon

Inainte de discursul lui Trump in fata Congresului s-a consumat un fapt penibil la Casa Alba. Comportamentul mitocanesc al consilierei presedintelui SUA, Kellyanne Conway, la intanirea acestuia, in Biroul Oval, cu profesori afro-americani. Imaginile au facut inconjurul lumii: Conway, in plina fotografie oficiala, s-a suit incatata pe o canapea, pe care apoi si-a trantit fundul de fetiscana de 50 de ani, si a inceput sa faca poze cu telefonul mobil, in timp ce toata lumea era in picioare. Pare un fleac, dar nu e. Conway este absolventa a doua facultati. Iti trebuie o basculanta de CV, un marfar de recomandari si un transcontainer oceanic de dovezi ca sa poti sa te califici in functia de consilier al presedintelui SUA. Dar faptul ca ea a fost un principal strateg de campanie al lui Trump (alaturi de Stephen Bannon, eminenta cenusie de acum de la Casa Alba)  se pare ca a contat mai mult. Greu de crezut ca femeia a incalcat, cu voia ei, un protocol elementar: cand presedintele sta in picioare, toata lumea face la fel. Si se dadu cu fundul de canapea, doar-doar sa prinda un unghi mai bun ca sa imortalizeze o amintire cu formatia Mambo-Siria, sau ce credea ea ca e asistenta. A fost un moment flagrant,  in care a alunecat husa de pe ”presedintele tuturor americanilor”, dezvaluindu-i, momentan, distanta mare  intre declaratii si apucaturi. Doar electoral,  Trump ii trateaza pe oameni de la egal la egal. Observati fotografia cu pricina. Vizibil simtindu-se insultati, invitatii lui Trump se uita rece la Kellyane Conway cum se zbantuie pe sofa. Dar in fundal, in centrul salii, cu pieptul inainte, Donald Trump zambea  rigid, ca un urias John Wayne din neon  bagat in priza, ca sa lumineze visul american.

Hop, si procurorul general al SUA a stat la taclale cu Moscova

Noul secretar de stat la Justitie, Jeff Sessions, a ascuns faptul ca a avut contacte, in doua reprize, cu ambasadorul Federatiei Ruse la Washington, Serghei Kislak, inaintea alegerilor prezidentiale din SUA din 8 noiembrie.

Inca un republican prins cu limba rusa n ureche

Potrivit unor noi dezvaluiri ale presei americane, Sessions (70 de ani)  si Kislak au purtat discutii private in iulie si in septembrie 2016, in biroul lui Sessions, cand acesta era senator, in plin freamat al serviciilor americane de informatii cu privire la presupusele cyberatacuri ordonate de Putin pentru a influenta alegerile. In acel moment, Jef Sessions detinea importanta functie de  membru al Comisiei serviciilor armate din Senat si figura printre cei mai influenti consilieri ai lui Trump in materie de politica externa. In ianuarie 2017, in timpul audierilor din Senat pentru a fi confirmat in functia de procuror general, Sessions a declarat sub juramant ca nu a avut contacte cu Rusia. Reamintim ca si consilierul prezidential pentru siguranta nationala, Michael Flynn, a fost constrans sa demisioneze, la trei saptamani dupa preluarea functiei, dupa ce presa a dezvaluit ca a avut discutii cu ambasadorul lui Putin cu privire la o eventuala ridicare a sanctiunilor economice impotriva Moscovei, inainte de investitura lui Trump. Miercuri seara, liderul democratilor din Camera reprezentantilor, Nancy Pelosi, i-a cerut lui Sessions sa-si depuna demisia. Procurorul general (Attorney General) supervizeaza FBI (politia federala), 93 de procurori generali dar si Biroul pentru alcool, tabac, arme de foc si explozibili, Administratia Penitenciara, Marshals Service si agentia de lupta antidrog (DEA).

author avatar
Tudor Borcea
1.039 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger