AcasăNewsKovesi, sub control judiciar

Kovesi, sub control judiciar

Kovesi are de ales: marul mic sau nimic!

Acum cateva zile scriam ca datele pe care le aveam duceau catre o rezolvare rezonabila a scandalului Kovesi-DNA. Tudorel Toader propunea revocarea acesteia din functie, iar Iohannis, din considerente care tin de  cariera si de linistea familiala, ar fi semnat incetarea mandatului sefei DNA. Asa au gandit si altii. Si inca mai gandesc. Numai ca logica noastra nu are nimic comun cu Iohannis, a carui logica rezoneaza mai bine cu cea europeana, decat cu cea romaneasca.

Kovesi are de ales marul mic sau nimic

Sigur se vor mira foarte multi daca Laura Codruta Kovesi va ramane pe post inca un an, pana la terminarea mandatului. Altii se vor enerva din cale afara, dand vina pe PSD ca nu este capabil sa puna lucrurile la punct. Nervi, crize de isterie, poate si un huooo, poate si niste injuraturi. Si?

PSD s-a razgandit

Ceea ce spuneam in urma cu cateva zile, ca partidul lui Liviu Dragnea ar fi mai incantat sa astearna batista pe tambal, acum se adevereste. Ultimele evenimente derulate arata ca PSD nu mai tine mortis sa o detroneze pe Codruta Kovesi. Pana si vocea lui Codrin Stefanescu a devenit mai domoala, iar Dragnea a afirmat ca „partidul nu se poate pozitiona politic vizavi de decizia ministrului Justitiei, pentru ca se va interpreta ca PSD vrea sa o revoce pe Kovesi”.

Liviu Dragnea mai are o singura carte Daca n o joaca bine pierde

Pana la un punct, lucrurile sunt clare. Social-democratii nu au nevoie de scandaluri, de luari de pozitie dure. Nu le ajuta cu nimic sa toarne gaz pe foc in momentele astea. Au nevoie de liniste, ca sa-si poata duce la capat noile legi ale Justitiei. Mai mult, au nevoie de recunoastere si afirmare internationala. Deranjant sau nu, adevarul este ca nu se bucura de prea multa simpatie in ochii Europei, iar manifestarile liderilor de la Bruxelles au demonstrat-o cu prisosinta, chiar daca, uneori, acestia au recurs la un limbaj diplomatic destul de abil. Ramane de lamurit daca PSD, totusi, a dorit vreodata, cu adevarat, inlaturarea Codrutei Kovesi din fruntea DNA, sau au fost doar perdele de fum al caror scop, concret, nu ni-l va lamuri nimeni, niciodata.

Razboiul lui „care pe care”

Revocarea Codrutei Kovesi nu putea fi si nu este acceptata de strainatate. Ca a ridicat-o Iohannis pe un piedestal artificial, impunand-o in fata lumii civilizate ca Zeita anticoruptiei, ca au facut-o ambasadele, risipind aiurea diplome si medalii, nu mai conteaza. In cotloanele intorcheate ale politicii externe, se stie si cum, si cand, si de ce se fac astfel de aranjamente. Nu numai ca strainatatea ar lua o palma crancena, ca s-a ploconit in fata unui zeu fals, fiind indusa in eroare cu buna stiinta, caci nu poate fi vorba de naivitate, dar ar privi demiterea sefei DNA ca o stopare a luptei anticoruptie.

Desi nu face parte din vreun partid Tudorel Toader executa decizii politice

Chiar daca nu este adevarat, PSD nu are nevoie de o asemenea interpretare. Si nici de explicatii pe care, oricum, Europa nu are chef sa le asculte. Cu un Iohannis la putere, gata oricand sa-si toarne tara, Guvernul si partidele importante ca se opun din rasputeri anticoruptiei, miscarea ar fi riscanta. Si asta nu pentru ca PSD nu ar avea un inlocuitor pentru Kovesi, ci pentru ca Iohannis ar denatura lucrurile, prezentand doar varianta care ii convine. Iar razboiul asta al lui „care pe care” va dura la nesfarsit, cu accente tot mai grave.

Cu mainile legate

Pare, insa, ca intreaga situatie a fost transata intr-o alta maniera, cel putin dupa cum rezulta din ultimele date. Este complet nerelevant ce va propune sau nu Tudorel Toader in raportul cu care tine tara pe jar de luni bune. Tabloul arata a fi mai degraba o intelegere intre beligeranti, chiar daca, de ochii lumii, actorii isi vor mai arata pisica unul altuia, ca sa nu bata la ochi. Dragnea si PSD isi vor vedea linistiti, in continuare, de legile Justitiei, caci, de fapt, asta ii doare cel mai tare. In schimb, o vor lasa domol cu schimbarea Codrutei Kovesi, tot mai domol, pana vor uita si ei ca, vreodata, ar fi vrut asa ceva. Iar legile Justitiei, odata iesite si puse in aplicare, ii vor ingradi Codutei Kovesi libertate de miscare de care se bucura pana acum. Nu va mai putea asista impasibila la ce se intampla in DNA, nicidecum sa mai tolereze sau sa laude activitatea unor procurori abuzivi, despre care se spune tot mai des ca sunt mai infractori decat invinuitii aflati in fata lor. Vreme de un an, cat mai are din mandat, Codruta Kovesi va fi ca intr-un control judiciar. Nu instituit de cineva anume, ca atunci cand te duci la Politie o data sau de doua ori pe saptamana sa faci prezenta si altele, ci unul instituit de noile legi ale Justitiei, pe care va fi obligata sa le respecte. Ea, in primul rand.

author avatar
Valentin Boeru
6.739 afisari

7 COMENTARII

  1. Este momentul in care Kovesi „sa ne lase”.

    CURVA PENALA NU REPREZINTA DNA!!!!!!!!!!

    Daca vrem sa MAI EXISTE DNA – trebuie ca CURVA PENALA KOVESI SA PARASEASCA ACEASTA INSTITUTIE!!!!!

    JOS CURVA PENALA – KOVESI !!!!!!!!
    JOS UORVA PENALA – MACOCVEI DIN PE/EC/EU !!!!!!
    JOS CORVA PENALA PRUNA !!!!!!!
    JOS CURVARII PENALI: DIACONESCU SI PREDEANU !!!!!!!!!!!!!!

    TOTI CEI CARE AU NENOROCIT JUSTITIA DIN ROMANIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Trebuie atatea demisii si legi facute cat nu avem noi hârtie igienica la veceu in tara asa de cumplit e sistemul ar fi bine sa incepem cu Luluța la deschiderea festivalul de incepera justitiei pe bune din Ro. ?si acum, unuuu unuuuu doii doiii, sa ne imbarbatam nitel cu melodia Transilvanie frumoasa care poate fi si v. 1.2 cu Basarabie frumoasa daca vreț sa vi sa scoala paru pe burta 123 si:Transilvanieee frumoasa, frumoasa, pregateste mireasa mireasă . Ca ‘țaducem pățitor patitor Sfántul nostru tricolooor, Ca taducem patitor patitor Sf nost tricoloor. SAI Brasovule batrane ca hin trupele romane, Sai si tu ma Fagarasi Fagarasi ca is trupe de románasi, Sari si tu mai Fagaras Fagaras ca vin a nosti romanasi. PA’sariti si voi 7 Sate! Sariti ca la ’77(1877 n. m), sa s’ auza-n Chishinau, Chișinău ca si’acolo-i neam d’al meu ;Sa se auda si in Chișinău, Chișinău ca si acolo e neamul meu. SA SA AUDA IN BUCURESTI BUCUREȘTI ROMÀNIE SA TRAIESTI! ROMANIE SA traiesti sa traiesti si mai mandra sa infloresti! La multi ani Romania 100!?

  3. Unii dintre comentatori propun copy-paste după melodiile de altă dată și „sancțiuni”din partea societății pentru „boieri” ?

  4. Hatzz, si acum nu poti propune unui hun ca Chiovesi sa se deștepte la Deșteaptă-te romane, dar ai poti cere sa treaca Carpații. Atentiune atentiune corasonu pe mine?…TRECETI BATALIOANE treiculoru sus?… si una si 2 si 79 cu totii mai putin Luluta ca eri si.:Treceti batalioane romane Carpatii
    La arme cu frunze si flori
    V-asteapta izbanda, v-asteapta si fratii
    Cu inima la trecatori
    Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheama
    Nadejdea e numai la noi
    Saruta-ti copile parintii si fratii
    Si-apoi sa mergem la razboi

    Inainte! Inainte spre marea Unire,
    Hotarul nedrept sa-l zdrobim
    Sa trecem Carpatii, ne trebuie Ardealul
    De-o fi sa sa-ngropam de vii.

    Cu sabii facuram Unirea cea mare
    Spre Alba cu totii porneam
    Toti oamenii tarii semnau intregirea,
    Vointa intregului neam.

  5. Ramanerea in situatia actuala la dna e sora cu ramanerea lui ceausescu presedinte dupa decembrie 89.Toata propaganda ramane cu gura pe biberon asteptand majoratul noilor alegeri cand vor juca iar hora unirii de neam prost,iar romanii desigur vor privi neputinciosi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger