AcasăNewsKovesi, alt „Stalin in fusta”

Kovesi, alt „Stalin in fusta”

Incrancenarea fostei sefe DNA pare a nu avea leac

Dupa toate dezvaluirile care apar in fiecare zi din dosarele instrumentate de DNA condusa de Laura Codruta Kovesi, imaginea care mi se contureaza este cea a unei Ana Pauker a zilelor noastre. Poreclita „Stalin in fusta”, aceasta a desavarsit sovietizarea Romaniei, in anii ’40 – ’50, cu tenacitate si ferocitate. Contemporanii au descris-o ca fiind o personalitate malefica, de un fanatism aparte. Cei care indrazneau sa se opuna ideilor ei de curatare a societatii sfarseau in puscarii. De ce nu mi-as imagina ca habotnicia cu care Kovesi credea si crede in anticoruptie n-ar fi, intr-un fel, asemanatoare cu fanatismul cu care Ana Pauker a crezut in comunism si puterea sovietica?

Incrancenarea fostei sefe DNA pare a nu avea leac

Partea proasta este insa ca Romania nu a fost atat de corupta pe cat s-a dorit pentru a vopsi acest tablou care sa sperie. Partea si mai proasta este ca Laura Codruta Kovesi nu a sesizat acest fapt, desi avea cum sa o faca. Anticoruptia ei a insemnat, in realitate, reducerea la tacere a incomozilor pentru sistem. La fel ca in anii ’40, dar intr-un alt context.

Burghezii care au supt sangele poporului

Este de ajuns sa rasfoim dosarul ANRP ca sa intelegem cum lucra DNA pastorita de Codruta Kovesi. La vremea respectiva, a fost un adevarat boom judiciar. Nimeni nu mai vorbea de altceva decat de zeci, sute de milioane de euro furati. Repetata cu obstinatie, formula „furt-euro-milioane” a prins imediat la cetateanul de rand, pe care si 1.000 de euro il sperie, darmite o suma pe care isi imagineaza ca nu o poate numara. Anchete peste anchete, arestari, catuse zornaind la toate stirile zilei. Pe cei care nu intelegeau ce se intampla cu ei si de ce li se intampla, plutonierii de presa nu ii intrebau decat daca au furat. Seamana cu „ati supt sangele poporului?” Mi se pare ca da.  Procurorii nu vorbeau, caci ei nu dau date din ancheta, in schimb aparea cate un comunicat de presa al Parchetului General care iti spunea ce voia el.

Judecatorul Toni Grebla a fost acuzat de o coruptie care nu exista

Tabloul asta hidos ma trimite inapoi, la perioada de glorie a Anei Pauker, cand Alexandra Sidorovici, acuzatorul poporului, incrimina dusmanii clasei muncitoare, iar Silviu Brucan, sotul ei, publica deciziile tribunalelor in ziarul „Scanteia”, pe care il conducea. Acum, dosarul ANRP a fost inchis, solutia nefiind definitiva. Inalta Curte a stabilit, prin achitarea majoritatii  membrilor Comisiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor din Autoritatea Nationala de Retrocedare a Proprietatilor, ca faptele pentru care au fost judecati nu exista, dupa cum, in egala masura, nu exista nici legile invocate de procurori in acuzarea acestora.

Astept ordonantele dumneavoastra!

Dosarul in care au fost implicati Viorel Hrebenciuc, printul Sturdza si altii, privind retrocedarea unor suprafete mari de paduri, a fluturat si el sute de milioane de euro prin fata naivilor. Aceeasi formula de succes, care adoarme simturile. Numai cand aude sumele, nestiutorul deja se pronunta, zicand ca fara vina nu apari in fata procurorului sau a judecatorului. Proasta gandire, caci a iesit la iveala ca majoritatea stenogramelor folosite de procurori au fost trucate. In convorbirile telefonice purtate de inculpati se vorbea ceva, plutonierii responsabili cu trasul cu urechea auzeau altceva. O mascarada, o facatura ca in „Cel mai iubit dintre pamanteni”, cand Petrini spunea ca e vorba de o gluma cu „astept ordonantele dumneavoastra”, replica unui soldat prost dintr-un teatru de strada, iar anchetatorii sustineau ca, de fapt, era vorba de „astept ordinele dumneavostra”. Cred ca daca procurorii ar fi citit romanul lui Marin Preda, lucrurile ar fi stat altfel. Probabil ca, intr-o buna zi, Marin Preda va fi si el condamnat pentru actiune subversiva impotriva statului sau pentru denaturarea adevarului si instigare la marturie mincinoasa. Nu are importanta ca e mort, oricum cred ca sunt prea putini care isi aduc aminte de el, important este sa iasa la numar in bilanturile pompoase ale DNA.

Despre ce coruptie e vorba?

Alina Bica, fara a face din ea un erou, stie cel mai bine cum se desfasurau anchetele DNA si, mai ales, cu ce motiv. Abia acum a iesit la iveala si ce se ascunde in spatele condamnarii ei. Pare ca este vorba de un dosar penal cu un prejudiciu maricel, cam 20 de milioane de euro, pe care il avea in lucru si care il are ca protagonist pe fratele Laurei Codruta Kovesi. Pe vremea cand era procuror-sef la DIICOT, Alinei Bica i s-a cerut dosarul de catre Florian Coldea, partenerul de Binom al Codrutei Kovesi. S-a opus, iar de aici a inceput alunecarea ei spre arest si condamnare. Dosarul, dupa un adevarat periplu printre Parchete, a poposit la Alba Iulia, regatul lui Augustin Lazar, iar de aici a ajuns la Medias unde Kovesi a lucrat si unde tatal ei, Ioan Lascu, a fost procuror-sef pana la pensie. Mi se pare firesc sa fi fost clasat repede, din ratiuni pe care nu cred ca e nevoie sa le expun aici. Ca tabloul sa fie complet, trebuie adaugate cazurile Marianei Rarinca, victima unei alte mascarade judiciare, si cel al lui Mircia Gutau, primarul din Ramnicu Valcea, condamnat pe nedrept. Plus Toni Grebla, fost judecator la Curtea Constitutionala, plus Dan Radu Rusanu, fost presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, plus Decebal Traian Remes, fost ministru al Agriculturii. Plus judecatorul Stan Mustata, decedat in penitenciar. Si inca. Si inca. Codruta Kovesi nu poate fi acuzata ca a smuls unghiile invinuitilor la ancheta, ca i-a batut precum Visinescu sau ca i-a infometat, ca a taiat ratia de hrana sau ca i-a omorat cu munca fizica. Nu. Dar, cu aceeasi mana de fier cu care Ana Pauker a condus sovietizarea, a condus si ea anticoruptia din Romania. Apropo, care coruptie? Nu stiu daca dusmanii poporului din anii ’50 seamana cu coruptii Codrutei Kovesi, dar mi se pare ca Stalin e mai viu ca oricand. Doar ca si-a schimbat fusta.

author avatar
Valentin Boeru
2.863 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger