AcasăNewsKovesi ”a mancat” dupa Carmen Iohannis

Kovesi ”a mancat” dupa Carmen Iohannis

Fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, se da bolnava cand e vorba sa fie audiata pentru a explica ce s-a intamplat cu protocoalele din ”camplul tactic” si alte fapte. Parca a ”mancat” dupa Carmen Iohannis care a reusit si ea pana acum, de doua ori, sa fenteze procurorii care o chemau la audieri. CSM, Sectia in materie disciplinara, trebuia sa discute, ieri, doua rapoarte a Inspectiei Judiciare care priveau abaterile savarsite de fosta sefa a DNA. Dar stupoare, Kovesi a transmis ca nu va participa la audieri, pentru ca are probleme de sanatate, la fel ca si Carmen Iohannis, care s-a scos cu un ”cod de bare” pe un certificat medical.

Problemele semnalate de Inspectia Judiciara din CSM priveau strict activitatea Laurei Codruta Kovesi ca sefa a procurorilor anticoruptie. Astfel ca, membrii CSM vroiau sa o intrebe despre interceptarile dintr-o sedinta, din 2017, cand Kovesi le spunea colegilor ca ”stau cu fundul pe dosare” si ca ea vrea sa ”decapeze” pana ajunge la ministrii care devenisera ”tinta” pentru ea. Mai mult, inspectia a cerut ca Kovesi sa explice „atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi”, dupa ce i-a numit, intr-un mail pe acestia <<”lasi”, “barfitori”, “infractori”>>.  Dar, acuzatia cea mai grava care i se aduce este ca a facut publice date dintr-un dosar care se afla in lucru. Astfel, Inspectia a notat ca, intr-un comunicat oficial al DNA, Kovesi a ”inserat pasaje din inregistrarile discutiilor purtate la sediul DNA Ploiesti, care constituiau probe intr-un dosar care ii viza pe membrii familiei Cosma”. Amintim ca, fosta sefa a DNA a mai ”tras clapa” chiar parlamentarilor care au chemat-o de cateva ori pentru a o audia in dosarul ”sufrageria lui Operea”. Aceasta nu s-a prezentat niciodata pentru a da explicatii desi legea ii impunea prezenta. Acum, si-a luat doua luni concediu medical.

Cine sunt cei 12 care decid soarta fostei sefe a DNA

Pe de alta parte, Kovesi se viseaza sefa Parchetului European. Plina de medalii pe piept, fosta sefa a DNA si-a depus candidatura pentru acesta functie. Pentru validare, va fi supusa, insa, unor investigatii despre activitatea si cariera sa. Astfel ca, multe lucruri vor iesi la iveala.  Pe de alta parte, un juriu format din 12 mari juristi din Europa vor selecta pe cei care si-au depus candidatura. Juriul de selectie este format din 12 persoane din randul fostilor membri ai Curtii de Justitie si ai Curtii de Conturi europene, din randul procurorilor de inalt nivel. Astfel,  membrii juriului sunt : Peter Frank – procuror general al Germaniei, fost procuror general al Bavariei, fost judecator si director in cadrul Ministerului Justitiei din Bavaria; Ulrike Haberl- Schwarz – judecator austriac, presedinte al Curtii din Leoben (Styria), fost vicepresedinte Eurojust; Theodoros Ioannides – avocat cipriot, presedintele Asociatiei Barourilor din Cipru; Saale Laos – judecator estonian, sefa Sectiei Penale a Curtii Supreme din Estonia; Jean-Claude Marin – inalt magistrat francez, procuror general al Curtii de Casatie din Franta;  Jan Mazak – fost judecator si fost presedinte al Curtii Constitutionale din Slovacia. A ocupat functia de Avocat General la Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg; Maria de los Angeles Garrido Lorenzo – procuror spaniol; Marin Mrcela – judecator croat. Presedinte al GRECO si vicepresedinte al Curtii Supreme din Croatia; Vitor Manuel da Silva Caldeira – presedintele Curtii de Conturi din Portugalia, fost presedinte al Curtii Europene de Auditori; Martine Solovieff – procurorul general al Luxemburgulu; Raija Toiviainen – procurorul general al Finlandei. Totodata, mai e de notat ca cel mai de temut este un inalt magistrat italian. Anul trecut, Parlamentul European l-a desemnat pe Antonio Mura in calitate de membru al juriului. Antonio Mura este magistrat italian din 1981 si in prezent este procuror general la Curtea de Apel din Venetia. In cariera sa, acesta nu s-a ocupat cu ”paradeli” ci este magistratul care a solutionat dosare grele privind crima organizata din sudul Italiei. A anchetat uciderea magistratilor Rosario Livatino si Giacomo Ciaccio Montalto sau dosare de terorism in care erau implicati membri ai Brigazilor Rosii.

author avatar
Ramona Feraru
393 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger