AcasăNewsKlemm, un experiment diplomatic esuat

Klemm, un experiment diplomatic esuat

In mod normal, ambasadorul ar trebui sa-si ceara scuze si sa plece acasa. Cat mai repede

O fi fost o vreme cand ne uitam la ambasadorul american cu speranta ca ne va ajuta sa scapam de mizeria politica din Romania. Popor de naivi. Klemm zambea, asculta si, in final, facea asa cum ii dictau interesele. Nu mi se pare o exagerare ceea ce spun, pentru ca e greu de deslusit, totusi, cand a actionat Hans Klemm in nume personal si cand a facut-o reprezentand SUA. Teoretic, orice actiune a lui are girul Departamentului de Stat. Nu stiu cat de bine stau lucrurile la capitolul asta, caci ambasadorul, chiar si dupa schimbarea regimului de la Washington, a depasit linia rosie a uzantelor diplomatice. Ca sa intelegi, e de ajuns sa vezi in ce conditii s-a desfasurat intalnirea lui de la Viena cu Mihai Busuioc, presedintele Curtii de Conturi, despre care a scris colegul meu, Catalin Tache, in ziarul de ieri.

In mod normal ambasadorul ar trebui sa si ceara scuze si sa plece acasa Cat mai repede

Niciodata nu am avut incredere in grija paterna a lui Hans Klemm fata de romani. Era vopsita prea strident. Poate ca il banuiesc pe nedrept, dar imi aduc aminte ca, in noiembrie 2017, scriam despre un discurs in care se lauda cu actiunile personale de incurajare a guvernelor Romaniei inca de la venirea lui in tara. „Ia sa vedem. Ponta si-a rupt gatul cu un salt aproape mortal, fara plasa de protectie. Acum, fluiera a paguba si chibiteaza la marginea politicii. Ciolos a demonstrat ca poate, dar nu stie. Cand a fost gata-gata sa stie, nu a mai putut. Deci, nu stie si nici n-a vrut sa poata. Grindeanu nu a mai apucat sa beneficieze de incurajarea americana a Excelentei Sale, fiind ocupat mai mult cu ridicolul decat cu guvernarea”.

A uitat sa raspunda

Hans Klemm nu s-a amestecat niciodata in coteriile dambovitene, nu i se poate reprosa asa ceva. Ca l-a vizitat pe Valeriu Zgonea la Parlament cand acesta era pe faras si din PSD, si din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, este doar o coincidenta.

Codruta Kovesi nu are mustrari de constiinta

Si tot ca o  coincidenta, pe atunci Zgonea lingea cu sarg clanta ambasadei, crezand probabil ca urmasii indienilor Choctaw il vor sustine. Nici in finante si economie ambasadorul nu s-a amestecat. A facut doar pe dirigintele care urecheaza elevii indisciplinati, taman cand exersau tabla inmultirii dupa noul Cod fiscal. Riscati sa plece investitorii, agita domn diriginte betigasul de la catedra. Sa-i spui acum ca n-a plecat niciunul dintre cei la care facea el referire nu are rost. Sigur nu va avea chef sa-si aduca aminte. In justitie, evident, Hans Klemm nu s-a amestecat deloc. Doar asa, ce mai calca si el in strachini pe la interviuri, ca poporul este cel care ar trebui sa decida daca excesele procurorilor anticoruptie prezinta sau nu un risc pentru democratie si consolidarea statului de drept. „Acest lucru trebuie sa il decida poporul roman, cum ar trebui sa se comporte procurorii si judecatorii pentru a-si face treaba”. Am zis! E de la Klemm citire. ”Este de neinteles motivul pentru care reprezentantul Statelor Unite, tara care este luata ca reper pentru respectarea drepturilor si libertatilor individuale, face apel la justitia populara, o forma de justitie straina de statul de drept si specifica regimurilor totalitare, cu radacini in gandirea de drept sovietica”, i-a replicat Dana Garbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania. Nu cautati raspunsul lui Klemm, nu exista. A uitat sa-l dea.

Va multumesc pentru ca ati murit!

Declaratiile ambasadorului american facute intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, in urma cu cateva zile, starnesc revolta in mijlocul romanilor. Klemm multumeste Codrutei Kovesi pentru activitatea de la DNA, pe care a condus-o cu pricepere, cu devotament si nu mai vreau sa stiu cum. Zic nu mai vreau pentru ca a batut campii, demascandu-si pozitia, de data asta in mod oficial. Ceea ce pana acum era doar o banuiala, pentru ca nimeni nu putea sa probeze, de data aceasta a devenit realitate. Cu alte cuvinte, Klemm se declara satisfacut de arestarea si condamnarea fara probe, pe nedrept, a sute sau mii de romani pe care Kovesi & Co. i-au trimis dupa gratii in virtutea unor acuzatii fictive. Klemm multumeste, indirect, si pentru moartea in timpul anchetei de la DNA a lui Nicolae Smadu, fostul primar din Domnesti, Arges, dovedit ulterior nevinovat. Si pentru moartea judecatorului Stan Mustata, arestat si condamnat fara probe. Si pentru moartea Mariei Cociorvan, cercetata pentru o mita pe care nu a dat-o. Ambasadorul se declara multumit, de asemenea, si de calvarul prin care a trecut Nela Secara vreme de sase ani, batjocorita si lasata pe drumuri de procurorii de la DNA Oradea. Nu are importanta ca a fost nevinovata, el multumeste Codrutei Kovesi. In acelasi registru generos se inscriu si multumirile pentru umilirea sotilor Gabriela si Corneliu Barsan, judecatori de prestigiu, dovediti si ei nevinovati. Chiar daca ii adaug pe Mircia Gutau, arestat si condamnat pe nedrept, pe Mariana Rarinca, alta victima nevinovata, lista tot nu este completa. Flerul imi spune ca aceasta este cu mult mai mare, cuprinzand si numele altor persoane decedate in timpul anchetelor sau proceselor. Persoane despre care familiile nu mai vor sa vorbeasca, fie de frica sau fiind satule de anticoruptia codrutei Kovesi, careia Klemm ii multumeste. Diplomat fiind, nu-i pot spune ambasadorului ce gandesc despre el si in ce termeni. Dar nu-l opreste nimeni sa intuiasca.

author avatar
Valentin Boeru
2.790 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger