AcasăNewsKim si Trump, summit-ul siamezilor

Kim si Trump, summit-ul siamezilor

Pe 12 iunie, observatorii vor fi foarte atenti la strangerea de mana dintre cei doi lideri

Dificil de imaginat doua persoane mai diferite ca presedintele Statelor Unite si cel al Coreii de Nord, care se vor vedea saptamana viitoare in cadrul unei intalniri istorice. Dar, la o privire mai atenta, cei doi au numeroase puncte in comun.

Pe 12 iunie observatorii vor fi foarte atenti la strangerea de mana dintre cei doi lideri

La prima vedere, sunt ca Soarele si Luna. Miliardarul american, care va implini, chiar la doua zile dupa summit-ul cu Kim, 72 de ani, a fost cel mai batran presedinte american cand a preluat cheile Casei Albe. In varsta de 30 de ani si nu se stie cat (varsta lui Kim e secret) liderul nord-coreean este unul din cei mai tineri presedinti din lume, deja cu sase ani de experienta. A fost artizanul unei fulgeratoare accelerari a programelor atomice si balistice din Coreea de Nord, pe punctul de a fi in masura sa-i trimita lui Trump o racheta in curte. Ceea ce a agravat tensiunile dintre Washington si Phenian, doua capitale care pana acum cateva luni schimbau amenintari cu apocalipse nucleare, in timp ce liderii lor se injurau ca la usa cortului. Cand Trump il califica pe Kim ”micul om-racheta”, ”catelus bolnav” sau ”micul dolofan”, acesta din urma promitea sa-l puna la punct pe ”sobolanul american bolnav psihic”. Dar injuraturile s-au stins dupa ce detensionarea pe peninsula coreeana s-a confirmat, la fel si intalnirea Trump-Kim.

Se vor asculta unul pe altul

„Cred ca se vor intelege”, estimeaza expertul intercoreean John Delury, profesor la Universitatea Yonsei din Seul. „Contrar a ceea ce s-ar putea crede, cred ca se vor asculta unii pe altii”. Mai ales Kim, care pana in acest an nu a facut nici o vizita oficiala in strainatate, s-a remarcat prin impresia de a fi un atent ascultator. A putut fi vazut discutand indelung cu presedintele chinez Xi Jinping pe plaja Dalian, in nord-estul Chinei. Sau, la fel, cu o atitudine foarte respectuoasa fata de presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, la un ceai, in zona demilitarizata care separa Coreile. In ciuda imaginii sale, magnatul american a fost capabil sa puna intrebari si sa asculte cu atentie in timpul vizitelor in China si Coreea de Sud, spune Delury. „Se vo intalni si-si vor pune  intrebari deschise. Trump nu va intra si nu va spune:  da-mi bombele  acum! Dupa cum spune Trump, este o relatie, construim o relatie „, adauga Delury.

Se sprijina pe familii

Inainte de a intra in Casa Alba, Donald Trump a avut succes in domeniul imobiliar si apoi in televiziunerealitatea TV si a subjugat establishmentul cu o campanie populista pe care nimeni nu a pariat initial.Contrastul nu putea fi mai mare cu Kim Jong Un, mostenitorul crescut de ani de zile in singura dinastie comunista din istorie, cu singurul scop de al urma pe tatal sau in varful piramidei puterii. Un lider care nu trebuie sa-si faca griji pentru alegerile urmatoare , pentru ce scriu ziarele sau de influenta Twitter. Exista insa si aici similitudini in felul lor de a guverna si de a avea incredere in familie. Sora liderului nord-coreean, Kim Yo Jong, s-a impus ca unul dintre cei mai apropiati consilieri ai sai. Ea a fost emisarul lui Kim la JO din Coreea de Sud. Apoi i-a stat la dreapta la summitul intercorean de la  Panmunjom si la intalnirea cu Xi Jinping. Similar, Ivanka Trump este unul din cei mai apropiati consilieri ai tatalui ei, la fel si sotul sau, Jared Kushner. In timp ce Donald Trump Jr. A jucat un rol important in campania tatalui sau.

Ambii cer loialitate absoluta

Intr-o luna, incepand cu 28 februarie, cei care au contestat deciziile lui Trump au platit cu functia: consilieri apropiati, inclusiv pe teme ca securitatea nationala, secretarul de Stat Rex Tillerson, seful FBI si altii au parasit administratia. Au fost norocosi, comparativ cu cei care au indraznit sa-i replice lui Kim Jong-un. Recent, Kim a facut importante remanieri in cadrul armatei, inlocuindu-i pe seful Statului Major si pe ministrul Apararii. Nu se stie ce soarta vor avea. Dar se stie ca liderul de la Phenian si-a executat unchiul, Jang Song Thaek, pentru tradare, in 2013. Fratele lui Kim, Kim Jong Nam, a fost asasinat anul trecut la Kuala Lumpur, o crima imputata Phenianului.

Casa Alba a anuntat data si ora intalnirii

”Ne pregatim activ pentru acest summit”, a indicat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sarah Sanders, afirmand ca ”progrese semnificative” au fost inregistrate in discutiile cu Phenianul cu o saptamana inaintea summit-ului Trump-Kim. Intalnirea presedintelui Statelor Unite, Donald Trump, cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, va avea loc in Singapore pe 12 iunie, la ora locala 09.00, a precizat Sanders. ”Politica noastra nu s-a schimbat si nu vom inceta presiunea pana nu observam denuclearizarea”, a adaugat ea.

author avatar
Tudor Borcea
119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger