AcasăNewsKim, lovit cu ranga sanctiunilor

Kim, lovit cu ranga sanctiunilor

Tanarul dictator trebuie sa caute noi parteneri sa fenteze rezolutiile ONU

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, luni, cu unanimitate si la initiativa SUA o noua transa de sanctiuni contra regimului de la Phenian, interzicandu-i exporturile de textile si reducand aprovizionarea sa cu petrol si gaze naturale.

Tanarul dictator trebuie sa caute noi parteneri sa fenteze rezolutiile ONU

Aceasta a opta serie de masuri, sustinuta de China si de Rusia (altminteri cei mai apropiati sustinatori ai Coreei de Nord) urmareste pedepsirea lui Kim Jong-un pentru testul sau nuclear din 3 septembrie. Prin aceste sanctiuni, de fiecare data mai severe, ONU vrea sa impinga Phenianul la masa negocierilor pe tema programelor sale de inarmare nucleara si conventionala, judecate ca amenintari pentru stabilitatea mondiala. Pentru SUA, Marea Britanie, Franta si Italia, rezolutia adoptata luni este ”solida”, ”echilibrata” si permite ONU sa isi afirme „unitatea” si „determinarea”. „Nu cautam razboiul”, a asigurat ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley, citata de Afp, care saptamana trecuta afirmase ca Phenianul „nu cere decat asta”. Luni, ea a admis ca regimul comunist „nu a depasit un punct fara intoarcere”. Coreea de Sud a salutat sanctiunile, estimand ca ele sunt „un avertisment sever” pentru Phenian.

SUA vroiau embargo total

Primul proiect al sanctiunilor era ”maximal”  in legatura cu „absolut totul”, potrivit termenilor unui diplomat. Adica prevedea un embargo total asupra petrolului, produselor petroliere si gazului, retrimiterea in Coreea de Nord a expatriatilor sai (aproximativ 93.000 potrivit Washingtonului), blocarea averii lui Kim Jong-Un, interdictia de a importa produse textile nord-coreene si inspectarea cu forta a navelor maritime suspectate ca incalca rezolutiile ONU.

Mare amator de fotbal comandantul suprem foloseste stadioanele sale pentru propriile osanale

Dar, pentru a se asigura de sustinerea Rusiei si Chinei in cadrul votului de la ONU, SUA si-a revazut pretentiile  si a cautat sa intareasca paragrafele din textul sau destinate cautarii unei solutii „pasnice” a crizei. Dupa zile de negocieri intense, embargoul asupra gazului natural a fost pastrat. Pentru petrol, vanzarile au fost limitate la 500.000 de barili, timp de trei luni, incepand cu 1 octombrie pentru a trece la doua milioane de barili de la 1 ianuarie timp de 12 luni. Aceasta reprezinta o reducere cu 10% , potrivit Departamentului american al Energiei care estimeaza la 2,2 milioane de barili importurile nord-coreene. Phenianul importa in special din China benzina si motorina, potrivit SUA.

De la teste nucleare si balistice i s a tras

Blocarea averilor lui Kim Jong-un, la opozitia Rusiei,  a fost retrasa din textul rezolutiei. Statele Unite dand asigurari ca nu doreste schimbarea regimului, este dificil sa il vizezi direct pe Kim Jong-Un, a pledat Moscova, potrivit unei surse diplomatice.

Jos textila

Interdictia privind produsele textile nu a pus nicio problema. Masurile referitoare la expatriatii nord-coreeni si inspectarea navelor suspecte sunt mai putin stricte decat in textul initial, precizeaza Afp, in special la cererea Rusiei unde ar lucra aproximativ 35.000 de muncitori nord-coreeni. In cursul ultimei rezolutii a sanctiunilor (adoptata in 5 august) numarul lucratorilor nord-coreeni expatriati a fost plafonat iar noua rezolutie prevede o informare cu privire la scadenta contractelor de munca ale acestor expatriati. Pe noua lista neagra se afla si Pak Yong Sik unul dintre responsabilii programului balistic, alaturi de trei  agentii nord-coreene, printre care cea responsabila cu propaganda regimului lui Kim Jong-un. Evident, Coreea de Nord a reactionat amenintand SUA cu toate relele de pe lume daca vor continua sa se exprime pentru inasprirea sanctiunilor la adresa ei. Coreea de Nord „va face in asa fel incat sa fie absolut sigura ca Statele Unite vor plati pretul” pentru asta, a precizat Phenianul. Sanctiunile din august au venit ca urmare a doua tiruri cu rachete intercontinentale nord-coreene. Ele interziceau importul de carbune, minereuri de fier si produse piscicole nord-coreene si viza sa priveze tara de un miliard de dolari pe an.Dar efectele sanctiunilor se pot masura numai pe termen lung. Spre exemplu, au fost necesari peste zece ani de sanctiuni pentru a determina Iranul sa negocieze programul sau nuclear. Intr-un recent raport experti ai ONU noteaza ca orice noi sanctiuni impotriva lui Kim vor avea ca raspuns ”noi modalitati sa le ocoleasca”, precizand ca Phenianul este ”expert” sa se foloseasca de tari terte pentru a exporta bunuri sau a face tranzactii financiare.

Mare fan Manchester

Cu Manchester United, potrivit senatorului italian Antonio Razzi, care afirma ca este mereu ”in contact” cu liderul nord-coreean, arata presa britanica. Kim-Jong-un, afirma Razzi, este un mare pasionat de fotbal si nu rateaza nici un meci dintr-o competitie majora, indiferent daca este vorba de Cupa Mondiala sau de altele. De altfel, tot presa britanica (The Independent) informa inca din 2014 ca liderul de la Phenian dadea uneori ordine televiziunii de stat nord-coreene sa difuzeze meciuri ale Red Devils.

author avatar
Tudor Borcea
216 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger