AcasăNewsKim Jong-un debarca in China

Kim Jong-un debarca in China

Kim Jong-un se da pe langa gigantul chinez pentru a elabora o strategie globala in relatia ambelor tari cu Statele Unite

Liderul nord coreean a inceput ieri o vizita de doua zile in China, la o saptamana dupa summit-ul istoric cu presedintele Donald Trump si in momentul in care Beijing-ul vrea rolul principal in evolutia Coreii de Nord si a situatiei din zona.

Kim Jong un se da pe langa gigantul chinez pentru a elabora o strategie globala in relatia ambelor tari cu Statele Unite

De notat ca este a treia vizita in China a lui Kim, in mai putin de trei luni. La sfirsitul lui martie, el a facut prima deplasare straina la Beijing, dupa venirea la putere, la finele lui 2011, inaintea unei a doua vizite, in mai, in orasul Dalian (nord-estul Chinei).Kim Jong-un si presedintele Xi Jinping nu s-au intalnit anterior niciodata dupa ce ambii au devenit sefi de stat. In ultimele luni, Kim, poate unul din cei mai izolati sefi de stat din lume, este cuprins de o frenezie diplomatica. Nu degeaba. Dictatorul nord-coreean vrea un rol din ce in ce mai in fata in rivalitatea dintre China si Statele Unite care par din ce in ce mai aproape de un razboi comercial. Neobisnuit vizita lui Kim a fost facuta publica in avans de presa oficiala chineza, in timp ce cele precedente nu au fost anuntate decat dupa plecarea acestuia din China. Nici un detaliu nu a fost oferit cu privire la discutiile bilaterale ci doar fraze standard : ”aprofundarea relatiilor bilaterale” si ”promovarea pacii si stabilitatii regionale”, rostite de purtatorul de cuvand al ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.

 La raport 

Potrivit expertului in politica internationala de la universitatea Poporului din Beijing, Cheng Xiaohe, Kim Jong-un a venit in special la Beijing pentru a „raporta discutiile sale cu Donald Trump si a cauta sprijinul Chinei, precum si sfaturi”, in vederea negocierilor viitoare cu Statele Unite. Dupa summit-ul de la Singapore, Kim si-a luat angajamentul ”denuclearizarii” peninsulei dar nu se stie cum Washingtonul va obtine dovezi concrete, in ciuda asigurarilor date pe vorbe goale de catre Trump si a unui petic de hartie semnat cu dictatorul care reprezinta un pericol imediat pentru Coreea de Sud, aliat traditional al SUA in regiune.

1-0 pentru China

Presedintele chinez, Xi Jinping, care a fost constrans sa fie spectator la intalnirea dintre Trump si Kim, dovedeste acum, spre naivitatea americanilor, ca, primindu-l din nou pe dictatorul nord-coreean, isi urmareste bine strategia: aceea de a juca un rol central in viitoarele negocieri cu Phenianul, care se anunta foarte delicate. De altfel, diplomatia chineza, care incearca constant sa diminueze influenta americana in regiune, se poate deja lauda ca a obtinut o victorie importanta la Singapore, unde Donald Trump a anuntat oprirea exercitiilor militare comune intre SUA si Coreea de Sud, starnind stupoare la Seul. Or, aceasta manevra este solutia preconizata de Beijing de luni de zile: o inghetare a acestor exercitii in schimbul incetarii testelor nucleare si balistice nord-coreene. Ba flacaul de la Casa Alba a mai afirmat ca doreste sa vada trupele americane (35.000 de oameni) din sudul peninsulei intoarse la iarba verde de acasa, ceea ce ar fi cadoul perfect pentru Xi Jinping. Ieri, potrivit presei oficiale, Xi Jinping le-a cerut Coreii de Nord si SUA sa   ”concretizeze” rezultatele recentului summit de la Singapore. Dar China, principal aliat al Coreii de Nord dupa razboiul intercoreean (1950-1953) a afirmat raspicat ca doreste un rol principal in negocierile cu Phenianul.

Usor cu sanctiunile

Saptamana trecuta, Beijingul a sugerat ca occidentalii s-o lase mai moale cu sanctiunile internationale impotriva principalului sau aliat. Dar secetarul american de stat Mike Pompeo sa refirmat ca nu poate fi vorba decat numai ”dupa denuclearizarea totala” a Coreii de Nord. Kim, care-si incalzeste, iata,din ce in ce mai mult relatiile cu Xi Jinping, stie foarte bine ca, in fata amenintarilor comerciale fluturate de Donald Trump, China ar putea sa se arate din ce in ce mai putin cooperanta in viitor in a aplica aceste sanctiuni impotriva Phenianului.

author avatar
Tudor Borcea
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger