Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Kim isi distruge bombele

Kim isi distruge bombele

Autor:

Coreea de Nord, care si-a anuntat intentia de a-si dezafecta situl pentru teste nucleare, prevede sa organizeze o ceremonie la lansarea acestui proces, intre 23 si 25 mai, in prezenta jurnalistilor straini.

 

kim 3 Kim isi distruge bombele

Dolofanul comandant suprem afirma ca va distruge un poligon deja inutilizabil

Potrivit presei de la Phenian, Coreea de Nord va lua aceste ”masuri tehnice” in timp ce ceremonia aferenta se va desfasura ”in functie de conditiile meteo”. La summit-ul intercoreean din 27 aprilie, Kim Jong-un a evocat dezafectarea centrului de teste nucleare din Punggye-ri, o instalatie secreta aflata in apropierea frontierei cu China. Aceasta facilitate subterana a fost teatrul a sase teste nucleare facute de Phenian, ultimul in septembrie 2017. Situl se afla sub un munte de granit inalt de 2000 de metri, in provincia Hamqyong-Nord si a fost considerat locul ideal care sa reziste la fortele exploziilor nucleare. Existenta sa a fost dezvaluita in octombrie 2006, odata cu primul test nuclear nord-coreean, in vremea lui Kim Jong Il, tatal lui Kim. De atunci, este supravegheat de sateliti. Acum, Phenianul a anuntat ca tunelurile pentru teste din Punggye-ri vor fi ”distruse prin explozie”, ceea ce va bloca accesul la ele. Siturile de observatii si centrele de cercetare nucleara vor fi evacuate impreuna cu personalul. Pentru a arata ”de-o maniera transparenta dezafectarea centrului de teste”, jurnalisti din Rusia, China, Marea Britanie, SUA si Coreea de Sud vor fi invitati sa asiste.

O concesie de fatada?

Anumiti experti au estimat insa ca este vorba de o concesie de fatada facuta de Kim, pentru ca facilitatea de la Punggye-ri ar putea fi deja inutilizabila, potrivit seismologilor chinezi, care au aratat ca ultimul test nuclear a provocat o prabusire a rocilor in interiorul muntelui.Vineri, secretarul american de Stat Mike Pompeo a indicat ca Statele Unite sunt ”pregatite” sa ajute economia nord-coreeana dar si sa ofere ”garantii” lui Kim Jong-un daca acesta va lua ”masuri curajoase” care sa permita o denuclearizare ”rapida” si ”completa” a Coreii de Nord. Statele Unite au cerut Phenianului o ”denuclearizare completa, verificabila si ireversibila” a peninsulei coreene. Kim Jong-un a reafirmat recent ca denuclearizarea s-ar putea ”concretiza” numai daca ”politica ostila si amenintarile la adresa Phenianului” vor fi abandonate. De partea sa, ministerul sud-coreean de Externe a afirmat ca nu se pune problema ridicarii sanctiunilor draconice impotriva Coreii de Nord inainte de ”masuri mai concrete, vizibile si semnificative” in directia dezafectarii programului nuclear nord-coreean. In acest sens, nu exista ”nici o divergenta intre Washington si Seul, inainte de intalnirea dintre Donald Trump si Kim Jong-un din 12 iunie, la Singapore.


1 Comentariu la Kim isi distruge bombele

  1. Lorin

    Bravo Kim. Urmeaza Sua si Rusia , de fapt Rusia si-a distrus bombele chimice, urmeaza Sua.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!