AcasăNewsKim, asul din maneca al Chinei

Kim, asul din maneca al Chinei

Dolofanul de la Phenian e folositor sa ingroase influenta Chinei in regiune

Kim Jong-un si-a incheiat ieri cea de-a treia vizita in China in mai putin de trei luni, laudand ”unitatea” cu marele sau vecin care este ingrijorat de veleitatile Phenianului de apropiere de America lui Donalt Trump, dupa summit-ul de la Singapore.

Dolofanul de la Phenian e folositor sa ingroase influenta Chinei in regiune

Aceasta noua vizita a urmarit transmiterea unui mesaj clar: Phenianul nu va neglija (si nu poate de altfel) interesele Chinei, chiar in cazul unei luni de miere diplomatica cu presedintele american. Este vorba de o echilibristica pentru tanarul Kim care, cum necum, trebuie sa dezvolte relatii cu SUA, pastrand insa legaturile istorice cu China, primul sau partener economic si diplomatic. La fel ca Washington, Beijing spera la o peninsula coreeana denuclearizata. Dar China are temeri ca apropierea americano-nord-coreeana se va face pe cheltuiala sa, un scenariu care ar ameninta interesele sale economice si securitare in regiune. Daca China nu a fost reprezentata la summit-ul de la Singapore, i-a pus la dispozitie lui Kim un avion, un semnal tipic al diplomatiei chineze: ne pastram o influenta determinanta asupra Nordului. Aplicarea de catre China (mai mult sau mai putin) a sanctiunilor ONU impotriva lui Kim a tensionat relatiile bilaterale.

Osemintele a 5300 de americani se afla inca pe teritoriul nord coreean

Dar, langa omologul sau nord-coreean, presedintele chinez Xi Jinping a evocat ”noua istorie a relatiilor bilaterale” care va oferi ”stralucite perspective de pace, prosperitate, stabilitate si dezvoltare”. Relatii bilaterale apropiate ”ca intr-o familie”, a apreciat Kim. Coreea de Nord este o carte importanta in mana Chinei in cadrul negocierilor tensionate cu SUA pe fondul razboiului comercial pe care ameninta sa-l declanseze Trump cu gigantul asiatic iar Kim si Xi au gasit un teren de intelegere dupa summit-ul de la Singapore. Pe de alta parte, Kim a vizitat la beijing un parc industrial al Academiei chineze de stiinte agricole dar si un centru de control al metroului din Beijing. Un program care lasa sa se inteleaga ca Phenianul ar dori sa fie partas la reusitele economice ale ”tigrului asiatic”. Recent, inalti responsabili nord-coreeni s-au deplasat in China pentru a se documenta despre reformele economice lansate acum 40 de ani de Beijing.

Phenian trimite ramasitele americanilor

Coreea de Nord ar putea trimite in SUA un prim lot din ramasitele celor 200 de soldati americani morti in timpul razboiului din Coreea (1950-1953) si care se afla pe pamant nord-coreean, potrivit acordului semnat intre Donald Trump si Kim Jong-un, la Singapore, a indicat o sursa americana. Ar fi una din primele consecinte concrete ale summit-ului.Peste 35.000 de soldati americani au fost ucisi pe peninsula coreeana in timpul conflictului care a inceput in 1950 si care s-a incheiat cu un armistitiu, nu cu un tratat de pace, cele doua Corei fiind si acum, tehnic, in razboi. Printre acestia, 7700 sunt inca considerati in categoria celor dati disparuti, din care 5300 pe teritoriul nord-coreean, a precizat Pentagonul. Un prim acord intre Washington si Phenian a permis repatrierea ramasitelor a 229 de soldati americani, in perioada 1990 si 2005. Acordul a fost suspendat dupa ce relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat.

author avatar
Tudor Borcea
397 afisari

1 COMENTARIU

  1. Eu numai odata am zis ca e momentul ca China sa – l astampere pe Kim, mai au chineji astia un simt o metoda un rafinament…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger