AcasăNewsJustitia europeana n-are ochi pentru multinationale

Justitia europeana n-are ochi pentru multinationale

Precedentul Belgia: liber la evaziune fiscala

CJUE, cu sediul la Luxemburg, a decis ca facilitatile fiscale pentru marile companii sunt legale, o hotarare care loveste tocmai  in campania Comisiei Europene impotriva evaziunii fiscale a multinationalelor. Nu-i de mirare intr-o Europa cu duble masuri – pai cum, la el acasa Occidentul sa compromita masurile protectioniste de care se bucura aceste companii rapace, daca le vin idei si amaratilor din Est?

Precedentul Belgia liber la evaziune fiscala

Judecatorii europeni au anulat un ordin al executivului comunitar impotriva unei facilitati fiscale acordata de Belgia pentru un numar de aproximativ 35 de mari companii. Sugestiv, nimic de zis, o decizie-precedent, chiar pentru tara care detine capitala UE. Interese si bani stau in spatele cocolosirii multinationalelor, desi campania impotriva evaziunii fiscale demarata de comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager a inclus un ordin pentru ca Irlanda sa recupereze ajutoare in valoare de 13 miliarde euro de la Apple precum si catre Luxemburg sa recupereze 30 milioane euro de la Fiat Chrysler, 250 milioane euro de la Amazon si aproximativ 120 milioane euro de la Engie. De asemenea, Olandei i s-a spus ca trebuie sa ia inapoi 20-30 milioane euro de la Starbucks. Comisia Europeana a ordonat Belgiei sa recupereze aproximativ 700 milioane de euro de la companiile care au beneficiat de schema de facilitati fiscale. Cum schema permitea companiilor sa isi reduca taxele platite cu 50 pana la 90%, in caz s-a implicat  si compania industriala olandeza  Magnetrol care impreuna cu statul belgian  au sesizat Tribunalul General de la Luxemburg.

UE sa nu-si vare nasul prin spagile guvernelor

Am pomenit Luxemburd si Olanda petru ca, alaturi de Malta, Lituania si Suedia, sunt statele UE care se opun introducerii unei  taxe la nivel european pentru marile companii, vizate sunt cele din sectorul digital. Masuri si in Irlanda, tara care se opune proiectului unei taxe comune pentru veniturile digitale. Mai precis nu vor sa renunte la dreptul lor  de veto cu privire la reformele fiscale, pe motiv ca isi apara dreptul de a decide asupra propriilor lor legi in domeniul taxelor si de a atrage companii straine prin oferirea de stimulente fiscale. Nu-i nimeni atat de naiv  incat sa nu creada ca “stimulentele”  sunt de fapt porti deschise pentru evaziune fiscala si spalare de bani, mai ales ca un singur vot contra este suficient pentru a bloca o revizuire a legislatie fiscale in blocul comunitar.   Tot Luxemburg blocheaza de mai multi ani o revizuire a regulilor UE in domeniul combaterii evaziunii fiscale care cere schimbul de informatii cu privire la conturile bancare detinute de cetatenii straini. Daca asa stau lucrurile, s-a ales praful de planurile CE, care anunta raspicat la inceputul anului ca vor intra in vigoare noi norme  pentru eliminarea celor mai frecvente practici de evitare a obligatiilor fiscale de catre companii, cu caracter juridic obligatoriu. Reguli mai dure pentru multinationale din 2019 ? A se slabi, nu face bine capitalului occidental si obrazului “investitorilor” care au transformat tari in colonie straina cu acceptul direct al birocratilor imbatraniti in rele pe la Bruxelles.

author avatar
Andrei Coman
245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger