AcasăNewsJuncker l-a ametit pe Trump

Juncker l-a ametit pe Trump

Sefii Executivului european si Casei Albe au dat-o la pace si s-au pupat frateste. Nu de alta dar e si asa China destul de mare...

Dupa ce a amenintat UE cu mama tuturor taxelor, Donald Trump a salutat o ”noua faza” a relatiilor transatlantice, in urma intalnirii cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Deocamdata, criza economica dintre Washington si UE s-a dezamorsat.

Sefii Executivului european si Casei Albe au dat o la pace si s au pupat frateste Nu de alta dar e si asa China destul de mare

Astfel, Trump a evocat dorinta comuna de a ajunge la ”zero tarife vamale” in schimburile industriale cu europenii (mai putin automobilele). A promis ca va ”rezolva” problema tarifelor vamale americane pe otelul si aluminiu europene. ”A fost o zi foarte mare pentru comertul liber si echitabil, intr-adevar o zi foarte mare(…)Incepem negocierile chiar acum, dar stim in buna masura unde vrem sa ajungem (…) tarife zero, bariere netarifare zero si subventii zero pentru bunurile industriale non-auto”, a declarat presedintele american. Potrivit unei surse europene, niciun nou tarif vamal nu va fi impus pentru importurile de automobile europene in Statele Unite, o problema foarte sensibila pentru Germania.

Gaze de sist si soia, sa priceapa Rusia si China

Pe scurt, SUA si UE s-au angajat pentru un acord de liber-schimb, o cooperatie strategica energetica ( a se traduce exporturi americane de gaz de sist), o reforma a Organizatiei Mondiale a Comertului contra ”practicilor comerciale mondiale neloiale” (China este vizata aici) . Jean-Claude Juncker:  „Am identificat mai multe domenii in care putem lucra impreuna. Vom lucra pentru obiectivul de zero tarife pentru produsele industriale. UE va construi mai multe terminale pentru importul de gaze naturale lichefiate din SUA. Aceste este un mesaj si pentru altii” ( a se citi Rusia). Donald Trump: „Vom lucra pentru reducerea barierelor si cresterea comertului in domeniul serviciilor, produselor chimice, farmaceutice si medicale, cat si comertului cu soia. Soia este un domeniu important. Uniunea Europeana va incepe aproape imediat sa cumpere mai multa soia, este o piata incredibila, sa cumpere mai multa soia de la fermierii nostri.” (mesaj pentru China, cea mai mare piata de export de soia a SUA). Aici, i-a s-a vazut tactica tipica de negociator a fostului magnat imobiliar: prima data brutal apoi facand o repliere strategica prezentata ca o concesie. ”Incetarea focului” in razboiul taxelor vamale americano-europene este o veste buna pentru toata lumea. Pe de alta parte, tot ce poate stavili navala puterii economice a Chinei este in interesul celor doi parteneri transatlantici.

 Germania: dar cu masinile cum ramane?

Ministrul german al Economiei Peter Altmaier s-a declarat incantat de intelegerea de la Washington. „Reducerea taxelor vamale, nu majorarea lor! Comert liber si milioane de locuri de munca salvate!”, a scris Altmaier pe Twitter. Juncker si comisara europeana pentru Comert Cecila Malmström ar fi reusit un acord foarte bun la Washington. Europa a dovedit astfel ca nu se lasa divizata, a declarat si ministrul german de Externe Heiko Maas. „Am vazut ca daca UE ramane unita, atunci cuvantul nostru are greutate. Caz in care putem discuta cu oricine din lume de pe pozitii de egalitate.” America si Europa nu sunt dusmani, a insistat Maas. „Sper ca si la Casa Alba acest lucru va deveni ceea ce a fost mereu: un fapt de la sine inteles.” Camera Germana de Comert si Industrie (DIHK) este insa mai retinuta. „Solutiile propuse la Washington merg in directia buna, dar ne pastram inca scepticismul”, a declarat seful forului Eric Schweitzer. Taxele vamale la automobile nu au disparut inca definitiv din peisaj, a aratat el. In SUA, industria auto germana dispune de peste 118.000 de angajati, iar 60% din productia sa americana este exportata in alte tari.

author avatar
Tudor Borcea
133 afisari

1 COMENTARIU

  1. Donald vezi ca le trage taicuta la măsale numa sacarica de pruna storsita fiarta de 2 x indulcita cu zahar cubic de te imbeti doar cu mirosu. Eu recomand antrenamwnte inainte sa te prinzi la țoi ? cu taicuta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger