AcasăNewsJudecatorul CCR Toni Grebla, dosar de coruptie cu atingere la securitatea internationala

Judecatorul CCR Toni Grebla, dosar de coruptie cu atingere la securitatea internationala

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla a ajuns capul de afis al coruptiei la nivel inalt din Romania dupa ce procurorii DNA au descoperit ca fostul senator PSD ar fi initiatorul unui grup infractional organizat si un real sustinator al exportorilor controversate catre Rusia. Grebla este urmarit penal si pentru trafic de influenta, primind foloase necuvenite precum materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW si doua rochii de la finul sau, omul de afaceri Ion Bircina, pentru a interveni in sprijinul firmelor acestuia.

Judecatorul CC Toni Grebla pare sa fie una dintre cele mai mari “capturi” a procurorilor anticoruptie

Toni Grebla mai este acuzat ca, incepand din august 2014, ar fi intreprins demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre omul de afaceri finul sau, Ion Bircina, si Constantin Bartolomeu Savoiu, cunoscut ca „Generalul”, seful masonilor din Romania. In acelasi dosar, au fost pusi sub acuzare si doi parlamentari PSD: Iulian Iancu si Lucian Sova, ambii acuzati de coruptie. De asemenea, Horia Hahaianu, director al Tranelectrica, este acuzat de complicitate la trafic de influenta si luare de mita.

Ce spaga a primit Grebla

Toni Grebla ar fi primit de la Ion Bircina folosinta gratuita, service-ul si asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5, inmatriculat pe firmele controlate de finul Bircina, valoarea totala a acestora fiind de 56.070 de euro, precum si folosinta gratuita a unui post telefonic.

Ion Bircina, finul lui Toni Grebla si unul dintre cei mai bogati afaceristi de etnie rroma, a mai avut probleme cu Justitia

De asemenea, Toni Grebla ar fi primit de la finul sau, in 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 de lei, reprezentand echivalentul a doua rochii de dama, cadou pentru sotia judecatorului CC. In octombrie 2012, fostul senator ar mai fi primit materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare, respectiv: „sase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelina si alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afise si alte materiale electorale”. De asemenea, Toni Grebla mai este suspectat ca, in perioada 2010-2015, „a exercitat in fapt activitati specifice calitatilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societatii) si director general (activitati comerciale), in mod ocult si prin interpusi, incalcand dispozitiile de incompatibilitate.

Grebla, luntre pentru finul bogat si incalcarea embargoului

In august 2014, din pozitia de judecator al CC, Toni Grebla a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, turcul Corekci Sevket, cetateanul moldovean Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Sivoiu, cunoscut ca „Generalul”.

Fostul general Constantin Bartolomeu Savoiu, seful masoneriei din Romania, este vizat in dosarul de coruptie

Astfel, sustin anchetatorii, cei cinci „au constituit un grup infractional organizat, cu scopul de a initia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia Romania-Federatia Rusa, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de catre Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeana”. ” Ion Bircina, impreuna cu persoane din anturajul sau, au intreprins demersuri in vederea achizitionarii de produse de la diverse societati comerciale specializate in prelucrarea si conservarea carnii (abatoare), in vederea comercializarii acestora in spatiul ex-sovietic. De asemenea, Ion Bircina, impreuna cu Sevket Corekci si cu sprijinul lui Bartolomeu Constantin Savoiu (cu importante relatii in mediul oamenilor de afaceri de nationalitate turca), a initiat mai multe discutii pentru derularea unor operatiuni comerciale (export) de cereale, materiale de constructii si/sau produse de minerit in Federatia Rusa si Republica Moldova”, arata DNA.

Iancu si Sova, alergati de procurori pe Arena Nationala

Pe de alta parte, arata DNA, Iulian Iancu si Lucian Sova, folosindu-se de functiile de conducere in PSD, in perioada octombrie – noiembrie 2012, au intervenit pe langa Horia Hahaianu, pentru ca acesta, prin influenta pe care o avea asupra managementului SC Energomontaj IEA – Sucursala Bucuresti SA (agent economic care deruleaza activitati comerciale cu CNTEE Transelectrica SA), sa suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de SC Transmoldova SRL Onesti pentru organizatia Bacau a partidului, cu prilejul desfasurarii, in 17.10.2012, a unei deplasari electorale la Bucuresti, mai precis la lansarea candidatilor USL la parlamentare de pe stadionul Arena Nationala. In acest context,  SC Transmoldova SRL Onesti ar fi facturat servicii de transport in cuantum de 10.000 lei cu TVA. De asemenea, sustin anchetatorii, Ion Bircina i-a „imprumutat” o suma importanta lui Hahaianu Horia, iar acesta nu putea sa-i dea banii inapoi. „Hahaianu Horia isi justifica imposibilitatea restituirii imprumutului pe considerentul ca o alta persoana (camatar) facea presiuni asupra sa pentru restituirea unui alt imprumut. In aceasta imprejurare, Ion Bircina s-a angajat sa medieze fata de celalalt creditor amanarea platii imprumutului de catre Hahaianu Horia prin invocarea neplatii propriului <<imprumut>>”, arata DNA. In acest context, Hahaianu a sprijinit o firma controlata de Ion Bircina pentru ca aceasta sa obtina, in asociere , un contract de achizitii, directorul din Transelectrica influentand criteriile de adjudecare. „In baza aceleiasi relatii cu Hahaianu Horia, Bircina Ion a obtinut pentru o alta firma a sa un contract cu SC Transelectrica SA, avand ca obiect colectarea selectiva a deseurilor – eliminarea si valorificarea deseurilor reciclabile de la centrele de exploatare si de la sediul CNTEE Transelectrica”, mai spun procurorii.

Generalul Savoiu neaga, finul Bircina se da mare

Generalul in rezerva Bartolomeu Savoiu a sustinut, ieri, la iesirea din sediul DNA, ca il cunoaste pe Toni Grebla, dar nu si pe finul sau, si ca nu a facut vreo afacere cu judecatorul CC, avand orientari politice diferite. Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880, a mai spus ca are calitatea de suspect, ca a dat o declaratie in fata anchetatorilor si ca il cunoaste pe Toni Grebla inca din 1998, el fiind tot gorjean, ca si judecatorul CC. Pe de alta parte, Ion Bircina – unul dintre cei mai bogati oameni de afceri de etnie rroma din Gorj, a declarat ca ii dadea frecvent bani lui Grebla, pentru ca „asa este intre rude”, precizand: „Am atat de multi bani ca nu stiu ce sa fac cu ei”. Bircina a ironizat acuzatiile procurorilor si a aratat ca nu s-a ocupat niciodata de exporturi, adaugand ca atata vreme cat Toni Grebla este nasul sau, ii mai cumpara acestuia doua autoturisme de lux. „Nu am dat nicio mita lu’ nasu meu, ca nu poti sa dai…Nici din Rusia, nici din Turcia, nu am adus niciun gram. Am luat sapte conserve, de mostra, si am ajuns aici”, a adaugat Bircina. In legatura cu presupuse afaceri in energie, Bircina a continuat declaratiile in nota ironica, afirmand ca a facut astfel de afaceri, respectiv „de bec pana la stalp”. Intrebat ce afaceri face, concret, Bircina a declarat: „Eu? N-am afaceri eu. Trimit tigancile la furat, la ghicit…. Mai vreti altceva? Pai da, suntem proxeneti, noi suntem proxeneti. De ce ne intreaba pe noi de Curtea Constitutionala? Noi suntem proxeneti, de astia de furam, ducem, furam…”.

Fiul lui Grebla, afaceri cu un irakian suspectat de terorism

Silviu Mihai Grebla, baiatul judecatorului CCR, a avut afaceri cu un irakian condamnat pentru ca ar fi adus in Romania persoane care aveau legatura cu Al-Qaeda. Fiul fostului senator a detinut pana in anul 2008 o cafenea in Bucuresti. Cand afacerea nu a mai mers, Silviu Grebla a decis sa o vanda unuia dintre clientii sai, care frecventa destul de des localul. Este vorba despre irakianul Mohamad Al Dulaimi. Acesta a fost declarat indezirabil pe teritoriul Romaniei si expulzat din tara la jumatatea anului 2006, pe motiv ca a introdus ilegal in Romania mai multi cetateni irakieni cercetati sau urmariti penal pentru savarsirea de acte de terorism in numele organizatiei Al-Qaeda, dupa cum se mentioneaza intr-un document oficial al Serviciului Roman de Informatii. Mohamad Al Dulaimi nu a parasit insa Romania, ci si-a continuat activitatile pe teritoriul tarii sub alta identitate.

author avatar
Nicole Ionescu
1.986 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger