AcasăOldJorge Luis Borges: viata, cartile si citatele eseistului argentinian

Jorge Luis Borges: viata, cartile si citatele eseistului argentinian

Jorge Luis Borges este unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea. Romancier, poet, eseist argentinian, Borges este faimos pentru povestirile sale fantastice, in care a unit cu maiestrie idei filozofice si metafizice cu temele clasice ale fantasticului (si anume: dublul, realitatea paralela a visului, cartile misterioase si vrajite, salturile in timp).

La scurta vreme dupa nasterea sa, Jorge Luis Borges, calatoreste alaturi de familie in Europa. Primeste inca de mic o edu­catie multilingva. Dupa intoar­cerea in Buenos Aires, la 22 de ani, Jorge Luis Borges, publica primul sau volum de poezii, Fervor de Buenos Aires. Continua sa publice apoi, alaturi de poezii, si eseuri. In anii ’30 incepe sa scrie proza scurta.  Borges publica primul sa volum impor­tant, Istoria univer­sala a infamiei, la virsta de 36 de ani. Amestecul de realitate si fictiune din acest volum va deveni o caracteristica importanta a prozei de mai tirziu a lui Jorge Luis Borges. Tot in aceasta perioada, publica doua dintre cele mai cunoscute colectii de povestiri ale sale, Fictiuni si Aleph; in anii ’50 devine director al Bibliotecii Nationale.

Odata cu inaintarea in virsta, vederea ii slabeste si reincepe sa scrie proza scurta si poezie. Ultima carte scrisa de Jorge Luis Borges, Atlas, este scrisa alaturi de Maria Kodama, cea cu care se va casatori cu o luna inainte de moarte. La virsta de 86 de ani, in iunie 1986, inceteaza din viata.

In Romania este cunoscut mai ales prin volumele sale de povestiri: Istoria universala a infamiei, Gradina potecilor ce se bifurca, Moartea si busola.La Editura Polirom au mai aparut: Poezii (2005), Carti scrise in doi (2005, 2008), Moartea si busola. Proza completa 1 (2006),Cartea de nisip. Proza completa 2 (2006), Eseuri (2006), Cartea fiintelor imaginare (in colaborare cu Margarita Guerrero, 2006), Texte captive (2010) si Dialoguri (alaturi de Ernesto Sábato, 2010).

Jorge Luis Borges, Citate despre adevar: Cand adormi, uiti de tine insuti, si cand te trezesti, iti aduci aminte. Cei mai buni scriitori nu folosesc siretlicuri, in orice caz, siretlicurile lor sunt bine ascunse.

Citate despre barbat: E greu sa-i daruiesti ceva unui barbat caruia ai vrea sa-i dai universul.

Jorge Luis Borges, Citate despre carti: O carte este mai mult decat o structura verbala sau o serie de structuri verbale, este un dialog stabilit cu cititorul sau si este tonul pe care il impune cititorului si este imaginea schimbatoare…

Citate despre comunism: Exista comunisti care sustin ca daca esti anticomunist, esti fascist, este la fel de neinteles ca si cum ai spune ca daca nu esti catolic, esti mormon.

Jorge Luis Borges, Citate despre cuvant: Orice cuvant a fost odata un neologism. Cuvintele sunt simboluri ce postuleaza o memorie impartasita.

Citate despre defecte: Înainte aveam remuscari dupa ce greseam, acum le am inainte de a gresi.

Jorge Luis Borges, Citate despre dusman: A-ti iubi dusmanul nu este o treaba pentru oameni, ci pentru ingeri.

Citate despre filozofie: Suntem memoria noastra, suntem acel muzeu himeric de forme inconstante, acea gramada de oglinzi sparte.

Jorge Luis Borges, Citate despre gandire: Niciodata nu m-am gandit, scriind, sa ma apropii de popor, bine, de fapt eu nu m-am gandit sa ma apropii de nimeni.

Citate despre iertare: Cu timpul vei invata ca incercand sa ierti sau sa ceri iertare, sa spui ca iubesti, sa spui ca ti-e dor, sa spui ca ai nevoie, sa spui ca vrei sa fii prieten, dinaintea unui mormant, nu mai are…

Jorge Luis Borges, Citate despre indoiala: Îndoiala este unul din numele inteligentei.

Citate despre intamplare: I sa intamplat si lui, ca si tuturor barbatilor, sa traiasca timpuri grele.

Jorge Luis Borges, Citate despre judecata: Nu se judeca dupa ceea ce se scrie, ci dupa ceea ce s-a citit.

Jorge Luis Borges, Citate despre limba: În general, fiecare tara are limba pe care o merita.

Jorge Luis Borges, Citate despre lucru: Din moment ce nu exista lucruri simple in univers, totul este complex.

Jorge Luis Borges, Citate despre merit: Cred ca, intr-o zi, vom merita sa nu mai avem guverne.

Jorge Luis Borges, Citate despre om: Nu ne pot rani decat oamenii la care tinem. Omul bun este inteligent, iar cel rau este, afara de asta, imbecil, aptitudinile morale si intelectuale merg impreuna. Îmi inchipui ca omul poseda o porozitate fata de moarte si ca apropierea ei il face sa se umple in acelasi timp de lehamite si de lumina, de vigilente miraculoase si de previziuni. În afara omului, toate animalele sunt nemuritoare pentru ca ignora moartea. Si oamenii pot fagadui, fiindca in fagaduinta exista ceva nemuritor.

Citate despre opinie: Cei mai buni scriitori nu folosesc siretlicuri, in orice caz, siretlicurile lor sunt bine ascunse. Cat timp tine remuscarea, tine si vina. Pe timpurile mele nu erau best-seller-uri si nu puteam sa ne prostituam, nimeni nu era dispus sa cumpere prostitutia noastra. Nu stiu nimic despre literatura actuala, de multa vreme, grecii sunt contemporanii mei.

Citate despre originalitate: Originalul este infidel traducerii.

Citate despre pacat: Am comis cel mai grav dintre pacatele pe care le poate comite un om n-am fost fericit.

Jorge Luis Borges, Citate despre saracie: A fi sarac implica o mai imediata posesiune a realitatii, o ciocnire brutala cu lucrurile care te face sa le simti gustul amar cunoastere care le lipseste, dupa cat se pare, celor bogati, la care…

Citate despre sfat: Nu poti pierde decat ceea ce nu ai avut. A face ordine intr-o biblioteca este o maniera tacuta de a exercita arta criticii.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
4.871 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger