AcasăNewsJO, aur pentru diplomatia Coreii de Nord

JO, aur pentru diplomatia Coreii de Nord

Numai zambete, Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong-un, ii strange cordial mana presedintelui Coreii de Sud, Moon Jae-in, la festivitatea de deschidere a JO

Daca sportivii sai au venit acasa cu mainile goale, Coreea de Nord merita insa o medalie pentru talentul diplomatiei sale, subliniaza analistii, care avertizeaza insa ca dezghetul cu Sudul ar putea fi de scurta durata.

Numai zambete Kim Yo Jong sora lui Kim Jong un ii strange cordial mana presedintelui Coreii de Sud Moon Jae in la festivitatea de deschidere a JO

Defilarea celor doua Corei sub steagul unificarii, strangere de mana istorica intre presedintele sud-coreean si sora liderului de la Phenian, Kim Jong-un: JO din Pyeongchang au fost ocazia unor apropieri intense intre cele doua tari vecine care, tehnic, se afla inca in razboi. Nordul a trimis 22 de atleti la Jocurile Olimpice de iarna. Majoritatea n-au stralucit. Echipa unificata de hochei pe gheata feminine a pierdut fiecare din cele cinci meciuri jucate, incasand 28 de goluri si marcand doar doua. Dar, remarca observatorii, JO au adus alte medalii Phenianului. ”In primul rand a fost o chestiune de imagine”, a declarat, citat de Afp, Koo Kab-woo, profesor la Universitatea de studii nord-coreene din Seul. ”Au demonstrat ca nu sunt un stat hooligan, trecand si peste sanctiunile economice”. Tensiunile dintre cele doua Corei au atins maximul anul trecut. Nordul a tras rachete capabile sa atinga teritoriul continental al Statelor Unite si a facut cel mai puternic test nuclear din istorie in timp ce presedintii Donald Trump si Kim Jong-un au schimbat insulte personale si amenintari apocaliptice. Dupa ce a tergiversate mult timp participarea sa la JO, Nordul a trimis in Sud si 200 de pom-pomn girls, in plus fata de sportive. Fetele au devenit atractia spectatorilor.

Negociatori straluciti 

Im momentul cand hocheistele nord si sud coreene s-au luat in brate, cu ochii in lacrimi, la finalul ultimului lor meci, numerosi fani au amutit, in ciuda adversitatii sudului fata de aceasta echipa reunita.

Echipa feminina de hochei a Coreii unificate

Dar, punctual culminant al ofensivei diplomatice nord-coreene a fost venirea Jo pentru ceremonia de deschidere a sorei lui Kim Jong-un, Kim Yo Jong, prima vizita a unui membru al dinastiei comuniste de la Phenian in Sud, dupa sfarsitul razboiului din peninsula coreeana, in 1953. ”Era persoana ideala pentru a purta un mesaj si exact asta a facut”, a comentat Andrei Lankov, profesor la Universitatea Kookmin (Coreea de Sud). ”L-a invitat pe presedintele sud coreean Moon Jae-in la discutii cu un zambet fermecator pe fata”, a adaugat el. A facut buna impresie, ”exact ce doreau nord-coreenii”. ”Au diplomati straluciti, rationali, unii chiar cinici si machiavelici dar, in general, reusesc ce-si propun”, a apreciat Lankov. Totusi, deocamdata Moon Jae-in nu a acceptat oficial invitatia nordului la Phenian.

Washingtonul, cheia problemei

Dar, subliniaza Lankov, ”principala problema nu este intre cele doua Corei, ci intre Coreea de Nord si SUA. Discutii, chiar de anvergura, intre cele doua Corei nu vor misca mult lucrurile”.

Fiica lui Donald Trump Ivanka alaturi de presedintele sud coreean si sotia sa In spatele ei in dreapta generalul nord coreean Kim Yong Chol la ceremonia de inchidere a concursurilor

Pe de alta parte, Moon Jae-in a purtat, o ora, duminica, discuti cu generalul nord-coreean Kim Yonh Chol care, potrivit Seulului, si-a exprimat dorinta Phenianului de a discuta cu Washingtonul. Nordul afirma de mult ca este gata de dialog cu SUA, dar fara conditii: pozitia sa cu privire la arma atomic de care are nevoie pentru a ”se apara de riscul unei invazii americane”, nu s-a schimbat.

Impasul nuclear

Ca raspuns, Casa Alba a repetat constant ca Phenianul trebuie sa ia in prealabil masuri concrete in vederea denuclearizarii, SUA si opinia public internationala considerand ca programele nucleare si balistice ale Coreii de Nord sunt un impas. Sora lui Kim Jong-un nu a interactionat in nici un fel cu vicepresedintele SUA, Mike Pence, la ceremonia de deschidere a JO din 9 februarie. Potrivit Washingtonului, o reuniune prevazuta a doua zi intre delegatiile americana si nord coreeana a fost anulata in ultimul minut de catre Phenian. In egala masura, fiica lui Donald Trump, Ivanka, nu a comunicat cu generalul Kim, la ceremonia de inchidere a JO, duminica. Iar Statele Unite vor impune, potrivit lui Trump, cele mai dure sanctiuni unilaterale Nordului. SUA si Coreea de Nord nu intentioneaza de altfel sa renunte la neintelegerile esentiale. ”A fost o relaxare a relatiilor bilateral dar care ar trebui sa fie urmata de o noua escalada, devreme chiar, incepand cu luna aprilie”, afirma profesorul Andrei Lankov. ”Cel mai important este ce se va petrece dupa Pyeongchang”, estimeaza si profesorul Koo Kab-woo.

author avatar
Tudor Borcea
252 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger