AcasăNewsJihad in inima Europei

Jihad in inima Europei

Bilantul victimelor continua sa creasca dupa ce capitala Belgiei a fost zguduita de doua atentate teroriste, ieri dimineata. Doua deflagratii au avut loc  intre orele 7.30 si 8.00  la aeroportul international din Bruxelles. La scurt timp dupa ora 9.10, o alta explozie a avut loc in statia de metrou Maelbeek. Organizatia terorista Statul Islamic a revendicat atentatele.

Pana cand ISIS va fi mereu cu un pas inaintea serviciilor de informatii?

Ieri, primarul din Bruxelles a anuntat un bilant provizoriu al atentatelor: 34 de morti, 14 pe aeroport si 20 in statia de metrou, noteaza Reuters. Numarul ranitilor ajunsese la 230. Anterior, partizani ai gruparii teroriste Statul Islamic au revendicat atentatele teroriste. ”Statul Islamic va va obliga sa va reevaluati de mii de ori modalitatile de actiune inainde de a ucide iar musulmani si sa stiti ca acestia au acum un stat pe care pot sa-l apere”, a declarat un partizan Deash pe Twitter.„Mujahedini ai organizatiei Stat Islamic au comis seria de atentate sinucigase, cu centuri explozive si bombe impotriva unui aeroport si unei statii de metrou din centrul capitalei Belgiei”, se arata intr-un mesaj postat pe site-ul agentiei de presa egiptene AMAQ. Aceste atentate au avut loc la patru zile dupa capturarea lui Salah Abdeslam, singurul supravietuitor al comandoului jihadist ce a actionat in 13 noiembrie in Franta, capturat in cartierul bruxellez Molenbeek. Raniti, morti, fragmente de corpuri umane se puteau vedea pe podeaua primului etaj al aeroportului Zaventern, noteaza Le Figaro. Geamurile uriasei sali de inregistrare a pasagerilor au fost pulverizate, in urma a doua deflagratii. Plafoanele s-au prabusit ingreunand mai mult bilantul victimelor. Intr-un zgomot infernal, praf, fum si fragmente care cadeau din toate directiile, multimea incerca cu disperare sa evacueze cladirea. In statia de metrou Maekbeek, zona in care se afla Comisia Europeana, Consiliul European, serviciile diplomatice, Statul Major militar etc., o alta explozie a distrus vagonul unei garnituri, provocand un adevarat carnagiu. Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a anuntat trei zile de doliu national. Potrivit postului belgian VTM, cel putin una din bombele detonate pe aeroportul Zaventern fusese incarcata cu cuie. Inaintea exploziilor au fost auzite focuri de arma si strigate in araba. Potrivit RTBF, o arma Kalasnikov a fost gasita intr-una din salile de plecari ale aeroportului. Ieri, o prima fotografie a suspectilor a inceput sa circule. O magine inregistrata de camerele de supraveghere de pe aeroportul din Bruxelles arata trei barbati, de demarcat fiind faptul ca doi dintre ei poarta fiecare cate o manusa pe mana stanga. Pentru a ascunde detonatoarele vestelor explozive? Doi dintre ei, un kamikaze si un terorist au murit, informeaza RTL. Cel de-al treilea, care apare in imagine purtand o palarie, este cautat de toate fortele de ordine din tara, parchetul federal confirmand ca cei trei sunt suspectii din atacul de la aeroport.

Premierul Belgiei: ”De ceea ce ne-am temut, a devenit realitate”

”Tara noastra , cetatenii, au fost loviti de doua atentate oarbe, violente si lase”, a afirmat dupa tragedie premierul belgian Charles Michel, informeaza Le Libre. Charles Michel a facut apoi cunoscute primele masuri luate in urma atacurilor, in special intarirea desfasurarii fortelor de ordine si a militarilor, controalelor la frontiere si in transportul in comun, dar si restrictii ale acestuia din urma. Nivelul amenintarii teroriste a trecut la 4 (nivelul maxim) pe intreg teritoriul tarii, a informat seful guvernului. Premierul a adus un omagiu victimelor si familiilor acestora dar si serviciilor de securitate si salvatorilor, cerand populatiei sa  dea dovada de ”calm si solidaritate”. ”De ceea ce ne-am temut, a devenit realitate”, a declarat Michel.

Regele si regina denunta ”acte odioase si lase”

Regele Philippe si regina Mathilde sunt ”socati de evenimentele de marti dimineata din Bruxelles-National si din metroul bruxellez”, a indicat  purtatorul  de cuvant al Palatului Regal. Regele si regina se declara ”bulversati” de atentatele teroriste, ”acte odioase si lase”. ”Gandurile regelui si reginei se indreapta in primul rand catre victime si familiile acestora dar si a serviciilor de securitate si salvare care fac totul pentru a-i ajuta pe oameni”, se arata in comunicatul Palatului Regal. Purtatorul de cuvant al palatului a subliniat ca nu s-a procedat la evacuarea cladirii, in ciuda unor informatii in acest sens aparute in presa.

Marile orase europene, in alerta

Presa belgiană a furnizat primele imagini cu suspecții

Urmare a atentatelor teroriste din Bruxelles, marile orase europene si-au intarit dispozitivele de securitate din jurul garilor si aeroporturilor. In Belgia, aeroportul Bruxelles-Zaventem si metroul au fost inchise. Trenurile Thalis si Eurostar din si inspre Belgia au fost oprite. In tarile limitrofe, masuri drastice de securitate au fost luate pe mai multe aeroporturi, in special pe cele franceze, Roissy, Orly si Toulouse-Blagnac. In egala masura, aeroporturile din Frankfurt, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven dar si Gatwick (Londra) si-au intarit dispozitivele de securitate.

author avatar
Tudor Borcea
586 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger